17.12.2020 klo 11:35
Uutinen

Vahvan kasvun tiellä – Outokummun Vuoden Yritys: Premetec Oy

Outokummun vuoden yritys Premetec Oy hakee kasvua automaation kehittämisellä ja kansainvälistymisellä.

Viime vuosikymmenen puolivälissä yrityskaupasta alkunsa saanut Premetec Oy on valittu Outokummun vuoden yritykseksi. Metalli- ja muovialan sopimusvalmistajana sekä teollisuuden alihankinnassa toimiva yritys on viidessä vuodessa kasvanut neljä henkilöä työllistäneestä metalliporaamosta 35 ammattilaisen keskukseksi.

Yrittäjä Paavo Linna myöntääkin, että yrittäjäyhdistyksen tunnustus tuntuu hyvältä, kun korona sotki myös Premetecin kevättä. Syksyllä tilanne näyttää vakaammalta.

Julkisuudessa yrityksen taivalta ei juuri ole käsitelty ja palkintoperusteet yrittäjä arvioikin olevan pitkäjänteinen kasvun hakemisessa sekä myönteisissä työllistämisnäkymissä.

Premetecin rooli sopimusvalmistajana tuntuu tällä hetkellä sopivalta, vaikka Linna naurahtaakin varmaan jokaisen yrittäjän haaveena olevan oman yrityksen logon näkyminen jossain kohti jossain koneen kyljessä.

– Kasvua ja kansainvälistymistä haetaan sekä uusia digitaalisia prosesseja, Linna kuvaa yrityksen suunnitelmia.

Viime aikaiset investoinnit on tehty niin uusiin koneisiin kuin automaation kehittämiseen. Investointivelan syntymistä Linna kavahtaa, sillä tarkoituksena on pystyä tekemään yhä vaativampia kokonaisuuksia ja sitä kautta kestäviä kumppanuuksia.

Monipuolinen kattaus

Yritys tuottaa tällä hetkellä komponentteja ja kokoonpantuja laitteita prosessiteollisuuteen, kaivosteollisuuteen, elintarvikealalle, terveysalalle sekä elektroniikkateollisuuteen. Kun yritys otti merkittävän kasvuharppauksen vuonna 2017 ostamalla Toolman Oy:n, niin toiminnoissa on mukana myös työkaluvalmistusta.

Noin kymmenen prosentin osuus liikevaihdosta tulee omasta maakunnasta, loput muualta. Heinäkuuhun päättyneellä edellisellä tilikaudella liikevaihto oli noin neljä miljoonaa euroa. Kasvu on ollut ripeää, sillä vuonna 2015 lähdettiin 0,4 miljoonan euron liikevaihdosta ja ensimmäisen tilikauden liikevaihto oli 0,8 miljoonaa euroa.

Lähiajan suunnitelmat ovat enemmän tasaisen kasvun tiellä kuin suurissa kertaponnistuksissa. Osin suunnitelmia suitsii epävarmuus koronan kurittamassa maailmassa

– Usko on, että koronakurimuksen yli päästään, Linna vakuuttaa.

Tällä hetkellä töitä tehdään yli 20 työkoneella kahdessa vuorossa ja yritys toimii Outokummun teollisuuskylässä kahdessa toimipaikassa.

Yritysten yhteistyötä tarvitaan

Outokummussa teollisuusyrityksillä on vahva perinne tiiviissä yhteistyössä. Paavo Linna toivookin, että yhteistyötä voidaan herätellä ja vahvistaa myös tulevaisuudessa. Kuntaraja ei hänen mukaansa saisi olla este, vaan niin Polvijärven kuin Liperin yrityskentän avulla Länsi-Karjalaan voisi syntyä iso osaamiskeskittymä.

Outokummulle hän toivoo löytyvän viisasten kiven työllisyyden edellytysten parantamiseen. Peruspalvelut ovat iskussa, mutta näyteikkunoita on tyhjänä ja teollisuudessa työvoimasta on jo pulaa, vaikka samalla työttömyys on lähes 20 prosentissa. Premetecissä henkilöstö on haluttu huomioida hyvin. Linna kertoo, että koulutusta on tarjolla hyvänkin ammattitaidon vahvistamiseksi, mutta samalla huolta on haluttu pitää niin hyvinvoinnista kuin tukipalveluista.

Linnan oma tausta ennen yrittäjyyttä on ollut paljon mahdollistajana. Kone- ja tuotantotekniikan insinööri on työskennellyt ennen Premeteciä muun muassa Valtran ja Metso Paperin palveluksessa. Taustalla on myös esimiestehtäviä ja myynnin sekä hankinnan tehtäviä, joten yrittäjyyttä Linna kuvaa luontaisen polun jatkoksi.

Teksti ja kuva: Esa Nevalainen

Katso kaikki paikalliset Vuoden Yritykset 2020 Neuvokkaasta tästä linkistä >