Tom Söderholm oli vähällä sokeutua – uusi ammatti löytyi yrittäjyydestä
Ennen tapaturmaa Söderholm oli työskennellyt pitkään rekkakuskina. Nyt hän on korjaamoyrittäjä.

Vakava onnettomuus kuntosalilla oli viedä Tom Söderholmin näön – Elämänmuutos johti omaan yritykseen

Vapaa-ajan tapaturma aiheutti espoolaiselle yksinyrittäjälle Tom Söderholmille, 52, vuosikausia kestäneen hoitokierteen.

Vuonna 20212 Tom Söderholm taivutteli kuntosalilla hikisillä käsillä ”voimajousta”, jonka molemmissa päissä on kädensija. Kyseistä välinettä käytetään lihasten vahvistamiseen. Söderholmista kertoi ensimmäisenä Länsiväylä.

– Se kuntoiluväline oli minulla usein käytössä. Vähän siinä oli omaa huolimattomuutta. Ei ollut peukalolukkoa, hän kertoo Yrittajat.fille.

Jousi kimposi käsistä ja sinkoutui voimalla Söderholmin silmäkulmaan ja silmään.

Aluksi miehen näkökyvyn pelättiin menneen pysyvästi.

– Lähemmäs kymmenen vuotta meni ennen kuin sain silmän kuntoon, Söderholm sanoo.

Vuonna 2021 silmän kunnossa tapahtui merkittävä käänne. HUSin silmäklinikalla Helsingissä työskenteli kirurgi, joka oli ollut aikaisemmin töissä Englannissa. Hän ehdotti Söderholmille leikkausta, jollaista ei oltu koskaan tehty Suomessa.

– Alahuuleni limakalvoa siirrettiin alaluomen alle. Se oli tie onneen ja siihen, että silmä alkoi paranemaan.

Ennen leikkausta silmä kuivui tipoista huolimatta jatkuvasti sillä seurauksella, että silmän sarveiskalvo alkoi rikkoutua. Tämä aiheutti voimakasta kipua.

Mentori tukena

Ennen tapaturmaa Söderholm oli työskennellyt pitkään rekkakuskina. Tapaturman jälkeen ei heti tiedetty, vaikuttaako vamma ajokortin myöntämiseen.

Pian Söderholm päätti kuitenkin tehdä oman ratkaisunsa.

– Sanotaanko näin, että henkilökohtaiset kilometrini tulivat täyteen. Kuljetushommat ovat taakse jäänyttä elämää. Kun silmään tulee vaurio, sitä alkaa ymmärtää, miten tärkeä silmä oikeastaan onkaan. Pöly, valo, tuulenvireet, kaikki vaikuttavat.

Silmäoperaation jälkeen Söderholm olisi pystynyt ajamaan autoa ammatikseen, mutta hän päätti hakeutua yrittäjäksi. Hän perusti yrityksen vuoden 2022 alussa.

– Leikkauksen jälkeen pohdin, mitä alan tekemään. Onnekseni minulla oli tukena mentori, joka on ollut koko ikänsä yrittäjä. Sain apua myös eläkeyhtiö Elolta, jonka kautta löytyi apua yrittäjyyden aloittamiseen.

”Ensin piti pureskella kynsiä”

Nyt Söderholmilla on Espoossa oma pienkoneiden huoltoon keskittyvä korjaamo. Hän on toiminimiyrittäjä.

– Olen aina tykännyt olla koneiden kanssa tekemisissä. Mentorini kanssa pohdimme, voisiko jotain harrastustani yhdistää työhön. Ja tässä ollaan.

Taloudellisesti alku on ollut haastavaa, sillä asiakkaat eivät oitis löytäneet palveluiden äärelle. Söderholm muistuttaa, että hän lähti yrittäjäksi täysin nollasta.

– Ensin piti pureskella kynsiä, kun tulovirtaa ei ollut välittömästi sen jälkeen, kun laitoin kyltin oveen. Kotiin jääminen ei kuitenkaan ollut vaihtoehto. Nyt vain toivon, että ihmiset toisivat koneita huoltoon. Se on myös vihreää ajattelua. Vanhan voi korjata.

”Ensin piti pureskella kynsiä, kun tulovirtaa ei ollut välittömästi sen jälkeen, kun laitoin kyltin oveen.”

Tom Söderholm, yksinyrittäjä

Söderholm toivoo samalla, että hallitus helpottaisi aloittavien yritysten toimintaedellytyksiä esimerkiksi laskemalla arvonlisäveroa.

– Suomen verotus on korkea, mikä osaltaan vaikuttaa siihen, että yrittäminen on haastavaa. 

Oman tarinansa opetuksena hän pitää huolellisuuden merkitystä.

– On väline mikä tahansa, tekemisessä täytyy olla malttia. Vahinko ei tule kello kaulassa. Pienikin tapaturma voi viedä työkyvyn vuosikausiksi.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen