10.12.2018 klo 06:02
Uutinen

Valinnanvapaus on saatava myös päihdehoitoihin

Päihdehoitoihin erikoistunut yrittäjä on mukana vaikuttamassa Yrittäjien sote-linjauksiin. Hänen tärkein päämääränsä on saada valinnanvapaus ulottumaan päihdehoitoihin.

Avominne oy:n yrittäjä Mika Arramies tietää, että ulottamalla valinnanvapaus päihdehoitoihin saataisiin paljon hyvää aikaiseksi.

– Tällä hetkellä menetetään miljardeja vuodessa heikkotuloksisen päihdepalvelujärjestelmän vuoksi, hän sanoo.

Arramies on ollut yrittäjä vuodesta 1989. Hän työskenteli kirjapainoalalla perheyrityksessä Tampereella vuoteen 2003 asti. Ensi vuonna tulee siis 30 vuotta täyteen yrittäjänä. Tärkeä merkkipaalu on vuosi 2000, jolloin Arramies raitistui tehokkaan päihdehoidon avulla.

– Aloin opiskella tehokkaan päihdekuntoutuksen metodiikkoja sekä riippuvuussairauksia oman työni ohella. Vuonna 2005 perustin ensimmäisen Avominne­klinikan antamaan apua ihmisille, jotka ovat samassa tilanteessa kuin itse olin silloin, kun ensimmäisen kerran hain apua, kertoo Arramies.

Se vaihe on se, jolloin päihdetai peliriippuvaisella on vielä työ ja perhe tallella. Arramiehellä sairaus pääsi etenemään finaaliin ja hän oli lähellä kuolemaa.

– Päihderiippuvuus on etenevä keskushermostosairaus. Avominne-klinikalla voi käydä 28 vuorokauden laitosmallisen hoidon tai avomallisesti hoidossa kotoa käsin. Hoito perustuu Minnesota­mallin hoitofilosofiaan, Arramies selvittää.

Arramiehen mukaan Avominne-hoito on oppimisteoreettinen hoitomuoto. Hoidossa ihmiselle opetetaan, minkälaista sairautta hän sairastaa. Hoidon aikana käsitellään asiat, mitkä sairaus tuotti ihmisen elämään ja annetaan henkisiä työkaluja, joiden avulla voi itse hoitaa sairauttaan.

Vuonna 2013 Avominne-hoitoon hakeutuneista suurin ammattiryhmä oli lääkärit. Yrittäjät ovat olleet myös aina hyvin edustettuna.

– Päihderiippuvaisen tie saattaa alitajuisesti viedä yrittäjäksi. Yrittäjällä ei ole pomoa, joka antaisi kenkää, mikä taas mahdollistaa riippuvuuden etenemisen, Arramies toteaa.

Avominne-klinikoilla on Suomen parhaat tulokset päihderiippuvaisten avohoidossa. Hoitomuoto on alkujaan kehitetty nimenomaan niille, jotka ovat työelämässä. Hoitometodiikka on osoittautunut tehokkaaksi myös muille ryhmille. Avominne-klinikoita on yhteensä kuusi, Helsingissä, Tampereella, Oulussa, Kokkolassa, Lahdessa ja Riihimäellä. Riihimäen Avominne aloitti toimintansa vuonna 2014. Avominne Oy palkittiin Kanta­Helsingin vuoden 2018 yrittäjänä. Mika Arramies on nyt liittynyt myös Riihimäen Yrittäjien jäseneksi.

-Asun Riihimäellä ja haluan olla mukana myös paikallisessa yrittäjätoiminnassa. Näen Yrittäjät erittäin hyvänä vaikuttamisen väylänä, hän sanoo.

Arramies on mukana Yrittäjien sote-työskentelyssä. Siinä hänen tärkein päämääränsä on saada valinnanvapaus ulottumaan päihdehoitoihin. Se on hänen mukaansa ainoa keino saada palvelujärjestelmä tehokkaammaksi.

– Suomessa kuolee vuosittain päihderiippuvuuden seurauksena moninkertaisesti enemmän ihmisiä kuin muissa Pohjoismaissa. Sote-uudistus on mahdollisuus vaikuttaa tähän, ja valinnanvapaus olisi meidän kaikkien etu, hän sanoo.