12.10.2021 klo 09:22
Uutinen

Valokuvaaja Jari Kohonen: Rohkea rämäpää ikuistaa ralleja ja kehittää taitojansa

Adamant Media Ky:n yrittäjä Jari Kohonen sukkuloi sujuvasti luovassa työssään entisen ja nykyisen kotikaupunkinsa Riihimäen sekä Hämeenlinnan välillä. Kokenut kuvaaja haluaa kehittää itseään jatkuvasti ja on niittänyt mainetta myös alan kilpailuissa.

Jari Kohonen aloitti valokuvaajana jo 1983, tehden freelancerina kuvauksia eri lehdille. Adamant Media Ky:n hän perusti vuonna 1991 ja sivutoimi muuttui täysyrittäjyydeksi. Kohosella on oma toimitila ja pieni studio nykyään Hämeenlinnassa. Hän tarjoaa valokuvauspalveluja monipuolisesti, mutta urheilukuvat ja erityisesti rallimaailma ovat lähellä sydäntä. Taustalta löytyy kokemusta myös still-kuvaajana ja jopa stunt-näyttelijänä tv- sekä elokuvatuotannoissa.

– Vuonna 2015 läksin opiskelemaan ja pätevöitymään Tampereelle Visuaaliviestinnän instituuttiin. Suosittelen erittäin lämpimästi tietojen ja taitojen päivittämistä jokaiselle, vaikka tuntuisikin siltä, että ammatti on hallussa pitkällä kokemuksella.

Valokuvaajien leipää nakertavat useat verkossa olevat kuvapankkipalvelut, joista saa ammattitasoisia kuvia edullisesti tai jopa ilmaiseksi ja ihan luvalliseen käyttöön. Onko tämä uhka ammattikunnalle?

– Yksilöllistä ja yrityksen omaa identiteettiä toistavaa materiaalia bulkkikuvat eivät korvaa. Erottautuminen on tärkeää ja brändien on hyvä olla omanlaisiaan. Markkinointiin kannattaa panostaa, eikä pitää sitä ylimääräisenä kulueränä, valistaa Kohonen.

Kuvien luvaton käyttö – kansanhuvia vai vilunkia?

Kuvien luvaton kopioiminen ja jakaminen omissa, myös kaupallisissa tarkoituksissa on valitettavan yleistä. Immateriaalioikeudet ovat kuitenkin luovan työn tekijän pääomaa. Millä valokuvaaja voi pitää kiinni tekijänoikeuksistaan?

– En ole omalta kohdaltani rikkomuksia havainnut. Jos näin kävisi, pyytäisin luvattomassa käytössä ensisijaisesti poistamaan kuvan. Minulla olisi oikeus veloittaa, jos huomaisin, että luvaton käyttäjä on saanut siitä taloudellista hyötyä. Ostaessa tai myydessä kuvaa kannattaa sopia kertakaikkisesta käyttö- ja jakeluoikeudesta, mutta ei edelleen myymisestä, jos se vain on mahdollista. Näin säästytään useimmilta jälkipyykeiltä.

Kiihdytys hopeasijalle valokuvakilpailussa

Sen lisäksi, että Adamant Media juhlistaa tänä vuonna 30-vuotista yrittäjätaivaltaan, Kohonen sai merkittävän tunnustuksen Finnish Photo Awards -valokuvakilpailussa. Reportaasi-kategoriassa hänelle napsahti hopeasija ralliaiheisesta kuvasta, mikä on tämän artikkelin otsikkokuvana.

– Tuttavien kannustuksesta sain rohkeutta lähettää kuvia kilpailuun. Ensin tuli finaalipaikka ja kuvauskeikalla ollessani alkoi someen tulvia onnitteluja kakkossijasta. Kansainvälisellä One Eyeland -sivustolla minut on rankattu 1 100 sijan kieppeille noin 8 000 kuvaajan joukosta. Suomalaisista kuvaajista ranking-sijoitukseni on 31.

Jari Kohosella on kokemusta myös elokuva- ja tv-tuotantojen stunt-kohtauksista. Kuva Kohosen omasta arkistosta.

Toinen jalka kotikaupungissa

Jari Kohosen tausta on vahvasti sidoksissa Riihimäkeen, vaikka hän muuttikin Hämeenlinnaan muutama vuosi sitten. Lähes koko yrittäjyytensä ajan hän on ollut mukana yrittäjäjärjestön jäsenenä ja useaan otteeseen myös Riihimäen Yrittäjien hallituksen jäsenenä.

– Olen esimerkiksi mukana puuhaamassa Riihimäelle tapahtumaa, missä kerromme nuorille, miten yritystoimintaa voi tehdä ihan eri tavalla. Kutsumme mukaan tunnettuja yrittäjiä erikoisine tarinoineen. Nimet paljastamme lähiaikoina. Vaikka kotikaupunki onkin vaihtunut, toinen jalka on edelleen Riihimäellä. Ei se tarkoita sitä, että olisin Hämeenlinnan musta lammas, naurahtaa Kohonen.

Otsikkokuva, Jari Kohonen: Tämä taidokkaasti pysäytetty tilanne toi Jari Kohoselle hopeaa Finnish Photo Awards -kilpailun reportaasisarjassa.

ADAMANT MEDIA KY

Perustettu: 1991
Aputoiminimi: Myllymäen Dynamiitti
Kotipaikka: Hämeenlinna
Toimiala: Valokuvaus
Yrittäjä: Jari Kohonen
Koulututus: LVI-teknikko, kuva-artesaani, yrittäjän ammattitutkinto, media-alan ammattitutkinto
Osaaminen: Media-alan töissä valokuvaajana ja toimittajana vuodesta 1983. Toiminut myös elokuva- ja tv-tuotannoissa avustajana, still-kuvaajana ja stuntnäyttelijänä. Julkaissut kaksi ralliaiheista kirjaa.