17.10.2020 klo 11:22
Uutinen

Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto 2020 Kanta-Hämeeseen

Sinituote Oy Hausjärveltä, sisustus- ja vaateyritys By Pia’s Uudeltamaalta, Kuljetusliike Ville Silvasti Keski-Suomesta ja nanoteknologiayritys Picosun pääkaupunkiseudulta palkittiin tänä vuonna valtakunnallisella yrittäjäpalkinnolla.

Valtakunnalliset yrittäjäpalkinnot annettiin Suomen Yrittäjien liittokokouksen yhteydessä Jyväskylässä lauantaina 17.10.2020.

Sinituote tekee pitkään kestäviä tuotteita koteihin

Sinituote Oy tunnetaan erityisesti siivousvälineistään. Kun Ilkka Brotherus vuonna 1988 osti 1940-luvulla toimintansa aloittaneen Sinituotteen, valmiina oli vain kaksi vanhaa, öljyä vuotavaa muovikonetta, muutama työkalu ja neljä työntekijää. Klassinen Sinipiika on edelleen useimmille suomalaisille tuttu lattiapesuri ja toiminta on laajennut reilun kolmen vuosikymmenen aikana kansainväliseksi.

– Se oli sen aikainen start up, Brotherus muistelee.

Tuoteinnovaatioiden ja yritysostojen ansiosta Sinituote on nyt Pohjoismaiden johtava siivousvälineiden, vaatehuollon ja autotarvikkeiden konserni. Emoyhtiö Sinituote Oy:n lisäksi SINI-konserniin kuuluvat tytäryhtiöt kalustevalmistaja Lundia Oy, vaatehuollon välineitä valmistava Rörets Industrier Ab, harjavalmistaja VS-harja Oy ja paalutuskoneita valmistava Junttan Oy. Tunnettuja kuluttajabrändejä ovat muun muassa SINI-siivousvälineet ja 1998 omistukseen hankittu Kungs-autotarvikebrändi.

Kodin tuotteiden pitkäikäisyys on arvo, jota yrityksessä vaalitaan nyt jo toisessa sukupolvessa. Ilkan tytär, kauppatieteiden maisteri Johanna Hamro-Drotz nimitettiin yrityksen toimitusjohtajaksi vuonna 2018.

Ympäristövastuun kantoa kierrättämällä

Kierrätysmuovilla on merkittävä rooli Sinituotteen tarinassa. Lähes 40 prosenttia käytettävästä raaka-aineesta on kierrätysmuovia. Myös Kokemäen tehtaan oma ylijäämämuovi käytetään hyödyksi. Tehtaan katolla on oma aurinkovoimala, ja hukkalämpö otetaan talteen. Näiden tekojen ansiosta Sinituote on hiilineutraali yritys. Ympäristö- ja yhteiskuntavastuuseen Hamro-Drotz suhtautuu vakavalla otteella. Myös hyväntekeväisyys on hänen sydäntään lähellä.

– Olemme edelläkävijä Euroopassa sekä hiilineutraaliudessa, että kierrätysmateriaalien käytössä omassa kohderyhmässämme. Siitä iso kiitos kuuluu myös työntekijöillemme, jotka ovat olleet aktiivisesti mukana ideoimassa ympäristövastuuseen liittyviä asioita, Hamro-Drotz kiittelee.

Itseohjautuva työkulttuuri on ylpeä suomalaisuudestaan

Työntekijöistä on Sinituotteella pyritty aina pitämään hyvää huolta ja Ilkka Brotherus painottaa itseohjautuvaa työkulttuuria siten, että ”jokainen käy omalla moottorillaan”.

Sinituote on hyvin vahvasti suomalainen ja kansainvälinen brändi, etenkin Kungs-tuotteiden osalta. Yritys luottaa edelleen siihen, että laadukkaita ja kestäviä kulutustuotteita kannattaa valmistaa Suomessa. Tuotanto on keskitetty Kokemäen tehtaalle ja reilun kymmenen hengen pääkonttori toimii 1800-luvulla rakennetun Erkylän kartanon viehättävissä maisemissa Hausjärvellä. Ei ihme, että näillä sijoilla halutaan pysyä, vaikka toiminta on laajennut maailman turuille.

Kuva (Numi Nummelin): Johanna Hamro-Drotz ja Ilkka Brotherus Sinituote johtavat Sinituotetta Hausjärveltä käsin.

Sinituote Oy
Perustettu: 1988, yrityksen juuret 1940-luvulla
Perustaja: Ilkka Brotherus
Toimitusjohtaja: Johanna Hamro-Drotz
Toimipaikka: tehdas Kokemäellä, pääkonttori Hausjärvellä
Työntekijöitä: 113
Liikevaihto: 26 M€ (2019)
Liikevoitto: 4 M€ (2019)

By Pias haluaa tarjota kokonaisvaltaisen elämyksen

Yrittäjä Pia Erlundin By Pia’s on neuleita, pellavavaatteita ja sisustusesineitä suunnitteleva ja myyvä muotitalo, jolla on neljä omaa rekisteröityä tavaramerkkiä. Yrittäjä nimittää kymmentä Suomen- ja yhtä Norjan-liikettään elämyskeitaiksi.

Erlund toimi ensin toistakymmentä vuotta kampaamoyrittäjänä. By Piasin hän perusti vuonna 2012. Hän rakasti paksua pellavaa jaa halusi siitä valmistettuja kauniita vaatteita. Kävi ilmi, että naiset kautta maan innostuivat pellavavaatteista ja halusivat ne omakseen. Viimeisen viiden vuoden aikana yrityksen liikevaihto ja tulos ovat miltei kolminkertaistuneet.

Erlundin työpari on vuonna 2018 yrityksessä toimitusjohtajana aloittanut Marjaana Järvinen.

Järvisen ansiosta Erlund pystyy keskittymään siihen, minkä kokee kaikkein omimmakseen.

– Rakastan yrittäjyyttä, bisneksentekoa ja tuntuu, että sen osaan. Mutta tuloksen tekeminen on toimitusjohtajan ansiota, hän kiittelee.

By Pia’sin tulevaisuuden Erlund näkee vielä nykyistäkin monipuolisempana, kokonaisvaltaisena elämyksenä. Esimakua siitä saa Hangossa, johon avattiin kesällä 2020 BYPIAS-konseptin mukaan suunniteltu rantabaari CocoHanko.

By Pia’s Oy
Perustettu: 2012
Perustaja: Pia Erlund
Toimitusjohtaja: Marjaana Järvinen
Toimialue: 10 vuoden ympäri auki olevaa sisustukseen ja naisten muotiin erikoistunutta liikettä Suomessa, 1 Norjassa. Jälleenmyyjiä 18 maassa.
Työntekijöitä: 48 (2019)
Liikevaihto: 9,26 M€ (2019)
Liikevoitto: 1,8 M€ (2019)

Picosun: Pöytälaatikosta maailman parhaaksi

Nanoteknologiayritys Picosun oy valmistaa suomalaiseen keksintöön pohjautuvia atomikerroskasvatus- eli ALD-laitteita. Niiden avulla tehtävät, nanometrin paksuiset kalvot ovat edellytys nykyaikaiselle elektroniikalle.

ALD-teknologia mahdollistaa esimerkiksi älypuhelimien ja tietokoneiden kirkkaat ja tarkat näytöt. Se on tekniikan tohtori Tuomo Suntolan keksintö vuodelta 1974. Keksintö oli ehditty myydä ulkomaille. Kehitystyön hyötyjen valuminen ulkomaille kaiveli Sven Lindforsia, joka oli alusta saakka suunnitellut ALD-reaktoreita yhdessä Suntolan kanssa. Lindfors ja Kustaa Poutiainen herättivät henkiin Lindforsin pöytälaatikkoyrityksen Picosunin. Poutiainen rahoitti ja lähti vetämään yritystä.

Asiakkaina olivat ensin ovat johtavat yliopistot. Niiden lisäksi tuotantolaitteita ovat ostaneet esimerkiksi Bosch ja IBM. Nykyään Picosunin teollisuusjärjestelmiä ostavat asiakkaat ovat puolestaan maailman suurimpia ict-alan yrityksiä. Tuotannosta yli 98 prosenttia myydään ulkomaille.

– Kun asiakkaina ovat maailman parhaat yritykset, joiden menestys riippuu meidän valmistamistamme koneista, on meihin kohdistuva paine jopa kohtuuton. Mutta pidän sitä myös hyvänä asiana. Kun me pystymme palvelemaan näitä asiakkaita, me pystymme palvelemaan ketä tahansa, Picosunin hallituksen puheenjohtajana nykyään toimiva Poutiainen pohtii.

Picosun Oy
Perustettu: 1996, toiminta alkoi 2004
Perustajat: Sven Lindfors ja Kustaa Poutiainen
Toimitusjohtaja: Jussi Rautee
Toimialue: Emoyhtiö Suomessa, tytäryhtiöt Yhdysvalloissa, Saksassa, Japanissa, Kiinassa, Koreassa, Singaporessa ja Taiwanissa sekä toimistot Intiassa ja Ranskassa.
Työntekijöitä: 130
Liikevaihto: 41 M€ (2020)
Liikevoitto: 0,5 M€ (2020)

Ville Silvasti Oy kuljettaa tuulivoimaloita

Kuljetusliike Ville Silvasti Oy tarjoaa vaativien kuljetusten koko logistiikan avaimet käteen -palveluna. Muun muassa tuulivoimaloiden osia kuljettavan yrityksen toimialueena on koko Eurooppa ja Venäjä.

Ville Silvasti seurasi jo lapsena Jukka-isän erikoiskuljetuksia tehneen yrityksen toimintaa. Vuonna 2002 hän perusti oman saman alan yrityksen. Ensimmäiset vuodet kuluivat rekan ratissa ja johtotehtävissä. Vaativien kuljetusten kysyntä kasvatti yritystä nopeasti. Isän muualle myyty yhtiö palasi yrityskaupassa osaksi Kuljetusliike Ville Silvastia vuonna 2015.

Erikoiskuljetukset ovat mittasuhteiltaan valtavia, ja työmaat hankalissa paikoissa. Kuljetukset on suunniteltava huolellisesti.

– Koen päivittäin olevani henkilökohtaisesti vastuussa siitä, että työntekijöillä on turvallista työskennellä, Silvasti kertoo.

– Tiedän millaisten paineiden kanssa kuljettajamme päivittäin painivat. Uskon, että tämä on yksi tekijä, jonka ansiosta meillä on työntekijöiden kanssa hyvä luottamus, hän pohtii.

Yritys avasi toimipisteet Ruotsissa ja Saksassa jo 2010-luvun taitteessa. Uransa parhaana päätöksenä Silvasti pitää kuitenkin vuonna 2017 tekemäänsä yrityskauppaa, jossa tanskalainen kilpailija siirtyi osaksi yritystä.

Kuljetusliike Ville Silvasti Oy
Perustettu: 2002
Perustaja ja toimitusjohtaja: Ville Silvasti
Kotipaikka: Jyväskylä
Toimialue: koko Eurooppa ja Venäjä
Työntekijöitä: 160
Liikevaihto: 79 M€ (2019)
Liikevoitto: 3,3 M€ (2019)

Vakuutusyhtiö Fennia ja Suomen Yrittäjät luovuttivat Valtakunnalliset yrittäjäpalkinnot Suomen Yrittäjien liittokokouksen yhteydessä Jyväskylässä lauantaina 17.10.2020. Palkinto on arvostettu ja perinteinen, sitä on jaettu vuodesta 1968 lähtien. Fennia ja Suomen Yrittäjät haluavat palkinnolla nostaa yrittäjien ja yrittäjyyden arvostusta Suomessa.