Eurajoen Romu palkittiin lauantaina Yrittäjäpäivillä. Kuvassa toimitusjohtaja Juuso Luodesmeri. (Kuva: Emil Bobyrev)
22.10.2022 klo 22:48
Uutinen

Valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon saanut Eurajoen Romu toimii metallin kierrätyksen etulinjassa

Eurajoen Romun kierrättämistä materiaaleista yli 90 prosenttia viedään ulkomaille teräs- ja valimoteollisuuden uusiokäyttöön.

Eurajoen Romu Oy on yksi suurimmista metalliromun kierrättäjistä Suomessa.

– Kierrätämme ihan kaikkea metallista tehtyä tai metallia sisältävää. Lisäksi kierrätämme autonrenkaita, akkuja, elektroniikkaromua, puukuitua eli energiajätettä, ja nykyisin myös muoveja, yrityksen perustaja, toimitusjohtaja Juuso Luodesmeri luettelee.

Eurajoen Romu kuuluu Eurajoki Group -konserniin, jolla on Eurajoen Romun lisäksi seitsemän tytäryhtiötä. Romu päätyy käsittelyyn tytäryhtiöiden kautta. Konsernin toimipisteitä on ympäri Suomea, ja kierrätettävää materiaalia tulee myös Pohjoismaista.

Luodesmeri kertoo, että osa materiaalista jalostetaan jo yrityksen toimipisteissä, joista se etenee kotimaiselle valimo- ja terästeollisuudelle. Eurajoen romu on kuitenkin suuntautunut vientiin. Yli 90 prosenttia materiaaleista viedään ulkomaille teräs- ja valimoteollisuuden uusiokäyttöön.

– Eniten sitä tarvitaan siellä, missä rakennetaan eniten infraa: Pakistan, Intia, Kiina, Thaimaa, Malesia, Bangladesh, Turkki, monet Euroopan maat, Luodesmeri luettelee.

Eurajoki Groupin ja tytäryhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto on tällä hetkellä yli 200 miljoonaa. Työntekijöitä konsernilla on toistasataa. Lisäksi on liuta alihankkijoita.

Kilpailijoita löytyy

Luodesmeri näkee kiertotalouteen keskittyneen yrityksensä tulevaisuuden pelkästään positiivisena.

– Kiertotalous, vihreä siirtymä, kierrätys, uudelleenkäyttö ovat kaikki asioita, jotka satavat meidän laariimme. Uskon, että meillä on paljon annettavaa tulevaisuudessa. 

Nykyisin Eurajoen Romu on Suomen ainoa lyijyakkujen käsittelijä Suomessa. Lisäksi yritys käsittelee sähköautojen akkuja ja toimii autojen murskausoperaattorina.

– Konsernissamme on Suomen osaavin henkilöstö kierrätysalalla. Samoin meillä on laajin konekanta.

Kilpailijoita Eurajoen Romulla on Luodesmeren sanoin ”vaikka kuinka paljon”. Romun kierrätys ei ole uusi ala.

– Kyllä metalliromun kierrätystä on ollut vaikka kuinka kauan, ja sodan jälkeen se lähti vielä tehostumaan. Silloin ei puhuttu niinkään kierrätyksestä, vaan toiminta perustui siihen, että nämä ovat arvokkaita raaka-aineita. 

Yrittäjyys kiinnosti jo lapsena

Luodesmeri kertoo, ettei ole koskaan oikein muuta tehnytkään kuin toiminut yrittäjänä. 

– Minua on kiinnostanut yrittäjyys jo ihan lapsesta lähtien, ja vanhempien rohkaisemana päätin lähteä yrittäjäksi. Sillä tiellä ollaan. 

Ennen kuin hän perusti Eurajoen Romun, mietinnässä oli myös rakennusala. Hän oli kuitenkin harrastanut romun keräämistä jo kouluaikoinaan saadakseen kesälomarahaa.

– Siitä syntyi idea tämän yrityksen perustamiseen. Rakennusala ei vetänyt 1990-luvun lamassa, ja silloin ajauduin kierrätysalalle.

Eurajoen Romu palkittiin Yrittäjäpäivillä lauantaina Valtakunnallisella yrittäjäpalkinnolla.

­– Niistä ajoista on tultu aika pitkälle, ja tämä palkinto on yksi osoitus siitä. Tämä on perheyhtiö, ja iso kiitos kuuluu paitsi koko perheelle, myös henkilökunnallemme.

Kaisu Puranen