Väärennetty päivitys voi avata rikollisille reitin laitteelle.
Väärennetty päivitys voi avata rikollisille reitin laitteelle. Kuva: Getty Images
12.7.2023 klo 14:47
Uutinen

Varo väärennettyjä päivityksiä: Voi asentaa haittaohjelman

Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan väärennettyä päivitystä voi olla vaikea tunnistaa aidosta.

Traficomin alainen Kyberturvallisuusvirasto varoittaa haittaohjelmia levittävistä väärennetyistä päivityksistä. Useimmiten tällainen päivitys tulee vastaan sähköpostissa.

Yleinen tapa on pyytää vastaanottajaa klikkaamaan sähköpostiviestissä olevaa linkkiä tai liitetiedostoa. Väärennettyjä päivityksiä voidaan yrittää jakaa myös verkkosivustoilla näkyvien mainosten kautta.

Väärennöksen ideana on, että käyttäjää houkutellaan asentamaan päivitys jollekin sovellukselle tai järjestelmälle. Todellisuudessa laitteelle ei asennukaan uusin versio vaan haittaohjelma.

Kun haittaohjelma on asentunut, se voi avata rikolliselle etäyhteyden laitteelle. Tällöin vaarana on henkilö- ja maksutietojen anastaminen tai esimerkiksi jonkin muun haittaohjelman asennuttaminen. 

Viranomainen huomauttaa, että väärennetyn päivityksen havaitseminen voi olla haastavaa. 

Näin ehkäiset uhkia

Kyberturvallisuuskeskus neuvoo, että viisainta on välttää epäilyttävien päivitysten asentamista. Päivitys voidaan katsoa epäilyttäväksi, jos sitä ei tarjota laitteen tai järjestelmän kehittäjän puolelta tai muusta aidosta lähteestä. Osa verkkoselaimista saattaa varoittaa epäilyttävän tiedoston asentamisesta. Varoitusta kannattaa tällöin noudattaa.

Kyberturvallisuuskeskuksen ohjeet haittaohjelmien välttämiseen

  • Älä klikkaa ohjelmistopäivitysilmoituksia ja linkkejä, jotka tulevat sähköpostin tai ponnahdusikkunan kautta.
  • Jos sinun täytyy päivittää tai asentaa jokin sovellus tai järjestelmä, asenna päivitys aina valmistajan omilta sivustoilta tai mobiililaitetta käyttäessä laitteen sovelluskaupasta.
  • Älä asenna sovelluksia sovelluskaupan ulkopuolelta.
  • Käytä virustorjuntaohjelmia.
  • Vältä vierailuja haitallisiksi tai vaarallisiksi merkityillä sivustoilla.
  • Jos koneellesi on asentumassa jotakin haitallista, keskeytä asennus ja palaa takaisin tietokoneen varmuuskopioinnin viimeisimpään versioon.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.

Pauli Reinikainen