10.9.2017 klo 08:04
Uutinen

Värttinän Sari Kaasisesta tuli laulava ravintoloitsija

Värttinä-yhtyeen keulahahmona tunnetuksi tullut Sari Kaasinen ei luovu laulamisesta, mutta jo kolmatta vuotta Kaasinen toimii myös Lappeenrannan Kehruuhuoneen ravintoloitsijana.

Sari Kaasinen, hänen avopuolisonsa Petteri Ukkola ja tytär Kiisa Koskimies aloittivat yritystoimintansa alun perin naisten työ- ja ojennuslaitoksena toimineella Kehruuhuoneella pikaisella päätöksellä.

Kaasisen esikoistytär oli työskennellyt linnoituksen alueella sijaitsevassa kahvilassa neljänä kesänä. Äidilleen Kiisa Koskimies pulppusi omia liiketoimintaideoitaan – kunnes tuli tieto, että Lappeenrannan kaupunki aikoo korjauttaa huonokuntoiset tilat ja etsii niille uutta käyttöä.

Koska Kehruuhuoneesta haluttiin myös kulttuuria tarjoava ”kaikkien kaupunkilaisten olohuone”, Sari Kaasinen näki sauman omalle osaamiselleen.

Kelloon uusilla yrittäjillä ei ole mahdollisuus paljon katsoa – varsinkin, kun ”ideatehdas” Sari Kaasinen kehittää koko ajan uutta toimintaa.

Kehruuhuoneen syksyyn kuuluvat esimerkiksi torstaiset päivätanssit.

Ravintolatoiminnan A ja O ovat karjalaisuus ja runsaus. Joissain kohdin perheyritys on ottanut takapakkia. Tänä kesänä Kehruuhuone ei järjestänyt enää livemusiikin täyteistä Humppaa & Skumppaa -festivaalia.

– Emme voineet ottaa nelipäiväiseen ulkoilmatapahtumaan liittyvää todella suurta taloudellista riskiä.

Kaasinen huokaisee puhuessaan kulttuurin ja bisneksen yhdistämisestä: onko kyse ylipäätään pienyrittäjälle mahdottomasta yhtälöstä?

– Jos olisimme yhdistys, saisimme apurahoja, mutta koska olemme osakeyhtiö, kulttuuritarjonnan järjestämisen katsotaan olevan osa normaalia liiketoimintaamme.

Perääntyminen voi olla paikka paikoin viisasta.

– Ei tuulimyllyjä vastaan kannata taistella loputtomasti. Jos laiva ei tahdo kääntyä, se ei käänny.

Epäilevät tuomaat eivät sen sijaan ole koskaan lannistaneet Kaasista.

Mutku ja sitku eivät sovi tekijänaisen suuhun. Kaasinen on ryhtynyt aina ennemmin tuumasta toimeen.

– Toki löytyisi hirveästi tekosyitä, mutta meillä on vain yksi elämä. Siitä kannattaa tehdä ainutlaatuista.

Kaasinen kiittelee Linnoituksen yrittäjien yhteistyötä.

– Silloin, kun tulin tänne ensimmäisen kerran vuonna 2009 Lappeenrantaan muutettuani, lähes kaikki ovet olivat kiinni, hän vertaa.

Musiikkia Kaasinen tekee yhä niin soolona kuin Set´Akat -yhtyeen kanssa. Lisäksi hän muun muassa opettaa Sari Kaasinen Oy -yrityksensä kautta.

Leila Itkonen

toimitus@yrittajat.fi