23.4.2018 klo 12:46
Uutinen

Vastaa neljään kysymykseen – olet mukana vaikuttamassa viranomaisasioinnin keventämiseen

Kerro mielipiteesti viranomaispalveluiden digitalisoinnista ja osallistu samalla ilmaisen koulutuksen arvontaan!

Suomen Yrittäjät kartoittaa jäsentensä näkemyksiä viranomaispalveluiden digitalisoinnista. Kyselyyn osallistumalla jokainen pääsee osaltaan vaikuttamaan palveluiden kehittämiseen.

– Tässä on ennen kaikkea kyse siitä, miten julkisia palveluita ja viranomaisasiointia sähköistämällä voidaan keventää byrokratiaa ja vähentää asiointitarvetta, Suomen Yrittäjien digi- ja koulutusasioiden päällikkö Joonas Mikkilä sanoo.

Suomen tavoitteena on rakentaa julkiset palvelut käyttäjälähtöisiksi ja ensisijaisesti digitaalisiksi. Yritysten näkökulmasta tämä tarkoittaisi muun muassa verohallinnon, patentti- ja rekisterihallituksen ja erilaisten lupaviranomaisten palveluja. Alustavasti on suunniteltu, että vuodesta 2022 eteenpäin yritykset velvoitettaisiin digitaaliseen viranomaisasiointiin.

Tavoitteena on Mikkilän mukaan oltava, että yrittäjän tarvitsee syöttää julkisen sektorin palveluihin omat tai yrityksensä tiedot vain yhden kerran. Tämän jälkeen ne säilyisivät järjestelmissä.

Lähitulevaisuudessa tavoitteena on, että julkisen sektorien palveluihin riittäisi, kun yrittäjä syöttää omat tietonsa vaion yhden kerran. Tämän jälkeen ne säilyisivät järjestelmissä.

– Tiedostamme sen, että yritykset ovat varsin erilaisissa tilanteissa, mutta voi olla hyvä, että tällä tavoin kannustetaan yrityksiä kehittymään myös digitaalisessa maailmassa. Samalla julkinen sektori ottaa itselleen ison haasteen oman byrokratiansa keventämisessä.

– Näemme, että tässä on selkeästi paljon mahdollisuuksia julkisen palvelun kehittämiseen. Kyse on isommasta kehityskulusta, joka menee vääjäämättä eteenpäin, Mikkilä jatkaa ja viittaa digitalisaatioon.

Suomen Yrittäjät tarjoaa jäsenilleen koulutuksia ja apua digitaalisten työvälineiden käyttöönotossa. Yksi esimerkki tästä on Yrittäjän Digikoulu, joka kiertää parhaillaan Suomea eri paikkakunnilla.

Vasta kyselyyn tästä. Yhteystietonsa jättäneiden kesken arvotaan yksi maksuton osallistuminen omavalintaiseen Suomen Yrittäjien webinaarikoulutukseen ja yksi Yrittäjä-lehden vuosikerta. Kyselyn viimeinen vastauspäivä on torstai 10.5.2018.

Kuva: iStockPhoto

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi