3.6.2022 klo 09:36
Uutinen

Vastavalmistunut Pihla Mattila ryhtyy heti yrittäjäksi: ”Minulla on intohimoa yrittäjyyttä kohtaan”

Tulevana viikonloppuna juhlitaan jälleen tuhansia uusia ylioppilaita ja ammattiin valmistuneita. Yksi opintonsa loppuun saattaneista on loimaalainen Pihla Mattila, joka valmistuu perjantaina 3.6. parturi-kampaajaksi Lounais-Suomen ammattiopisto Novidasta. Tuore parturi-kampaaja aikoo heti kokeilla siipiään kokopäiväisenä yrittäjänä.

Lämpimät kelit ovat saapuneet ja sen myötä myös koulujen päätösjuhlat. Moni nuori saa tänäkin kesänä painaa valkoisen lakin päähänsä, osa ylioppilaslakin ja osa oman alansa valmistujaislakin. 20-vuotias Pihla Mattila juhlii jo toista kertaa valmistumistaan, sillä kaksi vuotta sitten hän suoritti ylioppilastutkinnon. Tänä perjantaina hän valmistuu ammattiin hiusalalta.

– Pohdin jo yläasteella parturi-kampaajan opintoja, mutta tuolloin päädyin opiskelemaan lukioon. Lukion jälkeen en päässyt opiskelemaan hakemiini jatko-opintoihin ja mieleeni palasi mahdollisuus hiusalan opinnoista. Kun eteeni tuli Novidan mainos jatkuvasta hausta, päädyin hakemaan opiskelemaan iltaryhmään, Mattila kertoo.

Myöhemmin Mattila sai ilmoituksen opintoihin hyväksymisestä ja pääsi opiskelemaan iltaryhmään, jossa lähiopetusta oli aina maanantai-, tiistai- ja keskiviikkoiltaisin. Pienessä kahdeksan hengen iltaryhmässä sai tottua tiiviiseen opiskelutahtiin.

– Opinnot olivat ajoittain haastavia, sillä opittavaa oli paljon ja aikaa suhteellisen vähän. Myös pandemia vaikeutti opiskelujamme, sillä asiakaspalvelu ei voinut olla normaalisti auki, emmekä päässeet harjoittelemaan asiakkaiden kanssa niin paljon, kuin olisi kuulunut ja olisimme halunneet.

Kaikesta huolimatta Mattilalle jäi opinnoista hyvät muistot. Nyt tuore parturi-kampaaja aikoo astua yrittäjyyden saappaisiin, johon mallin hän on saanut omilta vanhemmiltaan.

– Isäni on puuseppä, äitini eläinlääkäri ja molemmat toimivat yrittäjinä. Heiltä olen saanut intohimon yrittäjyyttä kohtaan sekä mallin, jossa ei pelätä työntekoa. Isäni puolella yrittäjyys on kulkenut jo usealta sukupolvelta toiselle, taustoittaa Mattila.

Hiusalalla yrittäjyys on hyvin yleinen tapa harjoittaa ammattia. Mattilalle yrittäjyys ei kuitenkaan ole pakkopullaa, vaan hän kertoo olevansa innoissaan yrittäjyyden tuomasta vapaudesta ja vastuusta.

– Tottakai on joitakin asioita, jotka pohdituttavat yrittäjyydessä. Esimerkiksi uudet pandemiat huolestuttavat ja niiden vaikutukset omaan toimialaan. Minulla olisi ollut mahdollisuus hakea palkkatöihin nykyisen työnantajani kampaamoon, mutta minulla on intohimoa juuri yrittäjyyttä kohtaan.

Tänä kesänä Pihla Mattila työskentelee yrittäjänä Novidan asiakaspalvelutiloissa.

Ammattiin opiskelevat saavat eväitä yrittäjyyteen jo opintojensa kautta, sillä myös Mattila kertoo osallistuneensa yrittäjyyskurssille, jossa opiskellaan yrittäjyyden perusasioita, tehdään laskelmia ja tutustutaan yrityksen perustamiseen liittyvään byrokratiaan.

– Moni omista luokkatovereistani suhtautuu positiivisesti yrittäjyyttä kohtaan. Myös ryhmämme opettaja Satu Railo on ollut aina hyvin innostava ja kannustanut yrittäjyyteen.

Tulevana kesänä Mattila tulee toimimaan yrittäjänä ammattiopiston asiakaspalvelutiloissa Loimaalla, josta valmistuvat opiskelijat voivat vuokrata kesäksi oman paikan. Kesän jälkeen hän palaa Auraan Hiuskulma Loisteeseen tuolivuokrapaikalle, jossa hän on työskennellyt jo osittain opintojen aikana.

– En poissulje sitä, ettenkö tulevaisuudessa voisi perustaa myös omaa liikettä. Nyt toistaiseksi aion toimia yrittäjänä tuolivuokralaisena ja katsotaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan, Mattila sanoo.

Vaikka Mattila onkin päässyt jo kerran juhlistamaan omaa valmistumistaan yo-tutkinnon jälkeen, aikoo hän myös tänä viikonloppuna juhlistaa uutta ammattiaan.

– Aion juhlistaa valmistumistani kavereiden kanssa.

Inkeri Sundberg