18.12.2017 klo 12:56
Uutinen

Verotarkastusten määrä kasvussa: Nämä ongelmat voivat laukaista verottajan kiinnostuksen

Viime vuosina verotarkastusten määrä on ollut nousussa, uutisoi Kauppalehti. Verottaja käyttää myös kevyempiä tarkastuskeinoja.

Kauppalehden uutisoimien verottajan tilastojen perusteella verotarkastuksia on tehty 2000-luvulla vuosittain 2700 – 4700 kertaa.

Määrä on kasvussa, sillä esimerkiksi vuonna 2009 verottaja teki alle 3000 verotarkastusta. Tarkastus osuu alle kahteen yritykseen sadasta.

Raskain verovalvonnan muoto on verotarkastus, jolla voi olla pelottava kaiku monen yrittäjän mielessä. Verohallinnon mukaan vuosina 2003–2016 yritykset määrättiin verotarkastusten jälkeen maksamaan 3,5 miljardia euroa puuttuvia veroja.

Kauppalehden haastatteleman Verohallinnon valvontapäällikkö Onni Kullan mukaan verottaja käyttää nykyisin myös muita keinoja kuin raskaita ja usein pitkään kestäviä verotarkastuksia.

Kevyemmät keinot ovat esimerkiksi valvontakäyntejä ja ennakollisia keskusteluja. Verovalvonnan yhteydessä verottaja neuvoo asiakkaita, jotta ongelmilta vastaisuudessa vältyttäisiin.

Verotarkastuksen laukaisevat useimmiten veroilmoituksessa ilmenevät puutteet mutta myös erilaiset ristiriitaisuudet ilmoituksissa sekä poikkeavat liiketoimet.

– Verottajaa kiinnostavat kulujen ja arvonlisäverojen vähennyskelpoisuudet, tulojen ja verovapauden perusteet ja esimerkiksi henkilökuntaetuudet. Alv-asiat nousevat järjestään esille”, Bird & ­Birdin verojuristi, varatuomari Mikko Laapas kertoo Kauppalehden haastattelussa.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi