27.11.2018 klo 08:48
Uutinen

”Vertaistuki on tärkeää meille yksinyrittäjille”

– Yksinyrittäjälle vertaistuki on tärkeää. Kannattaa mennä esimerkiksi Yrittäjien järjestämiin tilaisuuksiin ja verkostoihin, ettei jää kotiin käpertymään, kannustaa yksinyrittäjä, mielen valmentaja Heli Järvelin.

Järvelin on itse Helsingin Yrittäjien HYMY – Hyvinvoiva yksin- ja mikroyrittäjä -hankkeen ohjausryhmän jäsen.

Yksinyrittäjyys on yksi Suomen Yrittäjien painopistealueista, onhan jo yli puolet suomalaisista yrittäjistä yksinyrittäjiä. SY:n sivuilla on tietopankki yksinyrittäjille. Suomen

Yrittäjissä aloitti yksinyrittäjien verkosto vuoden 2018 alussa ja aluejärjestöissä on toimintaa yksinyrittäjille.

Heli Järvelin on ollut yrittäjänä yli kymmenen vuoden ajan, ensin Kanadassa ja sitten Suomessa mentaalivalmentajana vuodesta 2010 alkaen. Järvelinin yritys WorkWise tekee muun muassa työyhteisövalmennuksia ja järjestää verkkokursseja mielen valmentamisesta ja menestymisestä.

– Suomessa ei työpaikoilla puhuta tarpeeksi ihmisten vahvuuksista, ei ehkä kehdata puhua, ainakaan omista vahvuuksista. Valmennuksissani on lupa puhua vahvuuksista ja onnistumisista. Olen nähnyt kuinka ihmiset voimaantuvat siitä ja energiataso nousee, Heli Järvelin kuvailee.

– Kenelle tahansa on tärkeää nähdä itsessään se hyvä mitä on – ja opetella kertomaan itsestään hyvää, Heli Järvelin kannustaa.

Yksinyrittäjä johtaa itse itseään

Valmennuksissaan hän on kohdannut ihmisiä, jotka haaveilevat yrittäjyydestä:

– Miten voisi valmistaa ihmisiä siihen, mitä se yksinyrittäminen on, Järvelin naurahtaa.

– Palkkatyössä olevat saattavat valittaa, että on paljon palavereita. Kun ryhtyy yrittäjäksi, voi alkaa ikävöidä palavereita ja työyhteisöä. Yksinyrittäjälle kukaan ei varaa palavereita, vaan hänen täytyy johtaa itse itseään, Järvelin toteaa.

– Yksinyrittäjille kaikki paikat ja tilaisuudet missä on vertaistukea, ovat tosi tärkeitä. Niissä saa tukea ja neuvoja toisilta yrittäjiltä, jotka ovat samantyyppisissä tilanteissa, Heli Järvelin sanoo.

Hän kannustaa yksinyrittäjiä menemään ainakin välillä yhteisiin työtiloihin. Niin hän tekee itsekin, vaikka hänellä on viihtyisä kotitoimisto.

Yhteisiä työtiloja on ainakin suurissa kaupungeissa, nykyään myös monissa pienehköissä kunnissakin.

– Tykkään ja virkistyn puheensorinasta, kun ympärillä on ihmisiä, jotka tekevät töitä, Heli Järvelin kertoo.

Yksinyrittäjien sivusto löytyy osoitteesta www.yrittajat.fi/yrittajat/yksinyrittajat

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi