7.6.2022 klo 09:02
Uutinen

Vesiurheilukeskus Laituri –” Viiden pähkähullun opiskelijan olohuoneprojekti”

Alkukesä 2021. Karelia AMK:n Y-akatemian opiskelija Mika Eskelinen lähestyy elämänsä toisen yrityskauppaprosessin loppua. Jännittävän hetken jakavat neljä muuta yrittäjyysopiskelijaa – Eppu Niemi, Jenna Ronkainen, Jere Lyytinen ja Santeri Vehviläinen. Kaupan lopputuloksena nuoret lyövät nimensä alle Joensuulaisen Vesiurheilukeskus Laiturin perustamisesta. Wakeboardingin, SUP-lautailun, Fatbikeilun ja rennon chillauksen uusi kuningas on saapunut kaupunkiin.

Tuoreet yrittäjät päätyivät yhteen Karelian ammattikorkeakoulun Y-akatemiassa, jossa yrittäjyyden todettiin olevan ehdottomasti se yhteinen juttu. ”Tutulla porukalla kokonaisuudesta tulee juuri oman näköinen, neuvottelut ja asioista sopiminen on keskenään vaivatonta ja jokaista kuunnellaan tasapuolisesti.” Mika Eskelinen avaa jo opiskelija-aikoina luotua yhteishenkeä. Osalla oli jo kokemusta yrittäjyydestä, osa oli ensikertalaisia. Osaamista oli kuitenkin monenlaista. ”Medianomeja, tradenomeja ja fysioterapeutti. Jokaisella meistä oli selkeät vahvuudet ja mielenkiinnon kohteet, mitkä päätettiin hyödyntää konkreettisesti tulevassa yrityksessä.” hän lisää.

Yrityskaupat tulivat kuvioihin vuonna 2020, kun Mika lähti googlaamaan Pohjois-Karjalan myytäviä yrityksiä. ”Koin valmiiseen junaan hyppäämisen ja oman vision sekä kehittämisideoiden sovittamisen toimivaan kokonaisuuteen erityisen palkitsevana ja mieluisana vaihtoehtona. Tietoakin yrityskaupoista oli yllättävän hyvin saatavilla, eikä konsepti ollut sellainen peikko, kuin itse oli ajatellut. Lähtökynnys oli vain ylitettävä!” kertoo Mika yrityskaupan motiiveista.

”Päädyin selaamaan Business Joensuun Osuva-yrityspörssiä. Potentiaalisen yrityksen osuessa kohdalle päätin ehdottaa tätä sitten muullekin ryhmälle”. Kaikki ryhmäläiset eivät kuitenkaan innostuneet heti – Jere Lyytinen oli poikkeus. ”Aloitimme vuonna 2020 Jeren kanssa neuvottelut yrityksestä, jotka ei menneet sitten ihan nappiin. Opimme kuitenkin paljon. Tukitahot, kuten Business Joensuu ja Jatkis-hanke tulivat tutuiksi ja kartoitus jatkui.”

Aikaa kului ja pojat jatkoivat aktiivisesti yrityspörssin selailua koulunkäynnin yhteydessä. Seurasi pieni plot twist, kun yllättäen muu ryhmä lähestyikin Mikaa ja Jereä kosiskellen mukaan toiseen yrityskokonaisuuteen. ”Tottakai sitä oltiin sitten mukana! Porukka tiesi, että meillä oli tuoreita kokemuksia pohjalla. Hieno oli huomata, että innostus oli tarttunut ja nyt lähestyttiin ulkopuolelta. Kaikki lähdettiin sitten viemään hommaa eteenpäin samalla innostuksella!” Wakeboard -yritys matchasi vielä hyvin mielenkiinnon kohteisiin ja oli heti potentiaalinen vaihtoehto yritykseksi.

Kuvassa vasemmalta oikealle Eppu Niemi, Mika Eskelinen, Jenna Ronkainen, Santeri Vehviläinen. Kuvasta jäi uupumaan Jere Lyytinen

Aluksi tietysti jännitti tietämättömyys ja byrokratia, mutta asiantuntijoiden avustamana ja vertaistuella päästiin nopeasti kärryille. Yrityskaupat olivat loppuunsa sujuvat ja opettavaiset. Vesikeskus Laiturin yritystoiminta lähti käyntiin reilu vuosi sitten toisen Wakeboard -yrityksen kaluston ostolla. Samalla työstettiin uudet nettisivut ja päästiin aloittamaan puhtaalta pöydältä.

Vesiurheilukeskus Laiturin kausi alkaa kesäkuussa. Yrityksen pääjuttu on kaapelilainelautailu – wakeboarding. Laiturilla pystyy myös vuokraamaan sup-lautailua, ohjattuja tunteja ja fatbikeja, joihin tarjotaan myös ohjattuja tunteja. Laiturin suunnitelmat on saada Joensuun toimipiste tunnetuksi ja laajentaa jopa muihin paikkakuntiin. Tulevaisuudessa on tarkoitus myös suurentaa valikoimaa sekä avata kesän ajaksi kioski tukemaan toimintaa. Neuvotteluita on lisäksi käyty yrityksen osallistumisesta Joensuun kaupungin alueen matkailun kehittämishankkeeseen.

Nuoret yrittäjät tietävät erottuvansa massasta valmiiksi toimivalla konseptilla ja selkeällä kehityssuunnalla. Jos homma toimii firman sisällä näin erinomaisesti, ei se voi kovin huonolta näyttää ulospäinkään.

IG: laituril
FB: Vesiurheilukeskus Laituri
Nettisivut: www.laiturille.fi

Teksti: Joonas Hiltunen, Erika Tanskanen
Kuva: Mika Eskelinen