Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

20240514 Turku. Kunnallisjohdon seminaari 2024 järjestettiin Logomossa. Kuntabarometrin yrittäjämyönteisempien kuntien palitseminen. Alle 10.000 asukasta: Vieremä. Kuva: Vesa-Matti Väärä.
14.5.2024 klo 15:50
Uutinen

Vieremä on yrittäjien mielestä Suomen paras kunta yrittää

Suomen Yrittäjien tekemässä Yrittäjien Kuntabarometrikyselyssä yrittäjät arvioivat oman kotikunnan toimintaa. Taloustutkimuksen tekemässä tutkimuksessa annettiin liki 10 000 vastausta. Pohjoissavolainen Vieremän kunta oli alle 10 000 asukkaan kunnista ykkönen ja Kuopio oli suurten kaupunkien neljäs.

– Vieremän sijoitus ykköseksi on upea asia, mutta se ei ole meille yllätys. Vieremä palkittiin muutama kuukausi sitten Pohjois-Savon yrittäjäystävällisimpänä kuntana eikä siis suotta. Vieremän kunnan tekemä systemaattinen työ yrittäjyyden edistämiseksi kantaa nyt satoa eikä pelkästään kyselyiden valossa vaan on nähtävissä myös yritysten toiminnassa, Savon Yrittäjien toimitusjohtaja Paula Aikio-Tallgren kertoo. -Yllätys ei myöskään ole Kuopion hieno menestys suurten kaupunkien neljäntenä, sillä Kuopio on ollut kärkisijoilla myös edellisissä mittauksissa.

– Elämä on paljon muutakin kuin seminaareja ja juhlaa. Meillä arki toimii ja olemme kääntäneet pienuuden vahvuudeksi, Vieremän kunnanjohtaja Mika Suomalainen kertoo.

Barometrin vastausten perusteella pohjoissavolaiset kunnat menestyvät maan keskiarvoa paremmin lupa-asioiden käsittelyssä. Yrittäjät arvioivat niiden sujuvan pääsääntöisesti mallikkaasti. Myös hankinta-asioissa pohjoissavolaiset kunnat sijoittuvat kohtuullisesti ja yrittäjien mielestä kunnat viestivät tulevista hankinnoista ja kutsuvat yrittäjiä markkinavuoropuheluun.

-Meillä on maakunnassa monia asioita hyvin, mutta vielä löytyy parannettavaakin. Yrityspalveluiden osalta täytyy skarpata ja kertoa palveluista yrittäjille. Nyt näyttää siltä, ettei yrittäjät tiedä tarjolla olevista hyvistä palveluista riittävästi. Kunnillamme riittää myös tekemistä uusien yritysten houkuttelemisessa kuntiin sekä vetovoiman lisäämisessä ylipäätään, pohtii Paula Aikio-Tallgren.

Tulokset käydään yhdessä kuntien kanssa läpi

Kunnan päätöksenteon yrityslähtöisyys on yrittäjille elinkeinopolitiikassa ylivoimaisesti tärkeintä. Barometrin tulokset ovat tärkeä työkalu yrityslähtöisyyden edistämisessä. Savon Yrittäjät käy tulokset pohjoissavolaisten kuntien kanssa läpi.

– Kannustamme kuntakohtaisten tulosten läpikäyntiin ja mielellämme olemme myös mukana niitä avaamassa. Kunnissa tulosten pohjalta on hyvä sopia jatkotoimista ja mahdollisista tavoitteista elinvoimatekojen puolesta, sanoo Savon Yrittäjien asiakkuuspäällikkö ja kuntavastaava Mia Simpanen.

Tutustu kuntakohtaisiin tuloksiin! 

Lähes 10 000 yrittäjän vastauksien alueelliset ja kuntakohtaiset tulokset julkistettiin 14.5. Kunnallisjohdon seminaarissa Turussa. Voit tutustua alueellisiin ja kuntakohtaisiin tuloksiin osoitteessa yrittajat.fi/kuntabarometri.