31.1.2018 klo 18:16
Uutinen

Vieremä palkittiin yrittäjäystävällisyydestään

Kunniamaininta Iisalmeen ja Pielavedelle

Savon Yrittäjät ja Pohjois-Savon liitto palkitsivat nyt neljättä kertaa vuoden yrittäjäystävällisimmän kunnan Pohjois-Savossa. Palkinto jaettiin 31.1.2018 Maakuntasalissa pidetyssä Yhdessä yrittäjyyden puolesta -kuntaseminaarissa, jossa pääpuhujana oli elinkeinoministeri Mika Lintilä.

Vuoden Yrittäjäystävällisin kunta -kisaan osallistui tällä kertaa viisitoista kuntaa. Kunnat arvioivat toimintaansa yrittäjyyden näkökulmasta yhdessä paikallisen yrittäjäyhdistyksen kanssa Savon Yrittäjien ja Pohjois-Savon liiton tekemän arviointilomakkeen pohjalta. Vieremä on vuosien ajan sijoittunut kärkipaikoille tiukassa kisassa. Tällä kertaa liki tasapisteissä Vieremän kanssa olivat Iisalmi ja Pielavesi.

Savon Yrittäjien toimitusjohtaja Arto Nykäsen mukaan vieremäläisten yritysten menestyminen puhuu myös kunnan yrittäjäystävällisyyden puolesta.

– Pienen kunnan ja siellä toimivien eri kokoisten yritysten yhteistyö on saumatonta ja sen merkitys ymmärretään paikkakunnalla erittäin hyvin. Tämä näkyy mm. kunnan viime vuonna päivitetyssä elinkeino-ohjelmassa, jonne on johdettu kuntastrategiasta suoria ja konkreettisia toimenpiteitä yrittäjyyden edistämiseksi. Myös muut yrittäjyyden edistämiseksi tehdyt ohjeistukset ja työkalut, kuten hankintaohje sekä yritysvaikutusten arviointi, ovat Vieremällä ajan tasalla, Nykänen summaa.

Pohjois-Savon liiton maakuntajohtaja Marko Korhonen kertoo Vieremän tehneen jo vuosikymmeniä määrätietoista työtä suotuisan elinkeinoympäristön hyväksi.

– Vieremällä on luotu yrittäjyyden kasvualusta parhaimmalla mahdollisella tavalla. Ponssen saama Vuoden Vientiyritys -palkinto oli merkittävä tunnustus koko vieremäläiselle yhteisölle osana Ylä-Savon teollista ihmettä, Korhonen toteaa.

Yläsavolaista yhteisöllisyyttä

Vieremän Yrittäjien puheenjohtaja Esa Marin kiittelee Vieremän kuntaa pitkäjänteisestä työstä ja periksi antamattomuudesta tukiessaan Vieremän yritystoimintaa, josta myös Ponsse on saanut lisäpanosta maailmanmarkkinoille.

Kuntaan on muodostunut yrityskylä, jonka vertaista saa hakea. Pienessä kunnassa on 220 yritystä ja 250 maatalousyritystä. Näistä suurin osa tekee myös urakointitöitä. Työttömyysaste on pysynyt alle kymmenessä prosentissa, joka on pienin koko Pohjois-Savossa.

– Työpaikkaomavaraisuus Vieremällä on yli 120 prosenttia. Osaaville, koulutetuille työntekijöille löytyy Vieremältä töitä, Marin vakuuttaa.

– Pienyrittäjyyden kehittäminen ja lisääminen ovat tulevaisuuden haasteita, jotta saisimme palvelut säilymään kunnassamme ja monipuolisilla palveluilla houkuttelemaan myös uusia asukkaita Vieremälle. Loistavan yritystoiminnan lisäksi kuntamme on panostanut myös peruspalveluihin. Esimerkiksi lukio tekee yhteistyötä yritysten kanssa, oppikirjat ovat maksuttomia ja opiskelija saa oman läppärin käyttöönsä, Marin kertoo esimerkkejä.

Marin näkee Vieremän valttikortteina tulevaisuudessa yhteisöllisyyden, talkoohengen ja yläsavolaisuuden. Hän muistuttaa myös, että Vieremältä on noussut maailman tietoisuuteen muutakin kuin ”ponsseja” mainiten mm. Niskasen sisarukset.

Yrittäjien menestys voimaannuttaa koko kuntaa

Vieremän kunnanjohtaja Mika Suomalainen kertoo palkitsemisen olevan merkittävä juttu vieremäläisille.

– Vieremällä on paljon hienoja yrityksiä, joihin on helppo ihastua. On tärkeää, että eri vaiheissa ja tilanteissa olevat yritykset otetaan huomioon tasapuolisesti. Yrittäjäystävällisyydessä ei voi koskaan olla täydellinen, Vieremälläkin on vielä paljon asioita, joita voimme tehdä paremmin.

Suomalainen toteaa, että Vieremä kehittää Kumppanuusyrityskylää edelleen ja pyrkii innovoimaan esimerkiksi maa- ja metsätalouteen liittyvää uutta yritystoimintaa yhdessä tuottajien kanssa.

– On hienoa, että Vieremällä on kokoonsa nähden paljon myös pieniä palveluyrityksiä, jotka tuovat kuntaamme persoonallisuutta ja yksilöllistä palvelutarjontaa. Vieremäläisten yrittäjien menestys on voimaannuttanut koko kuntamme. Vieremällä on juuri tällä hetkellä iloinen ja energinen ilmapiiri, mikä tarttuu kuntalaisiimme vauvasta vaariin. Olemme pystyneet pysäyttämään negatiivisen väestökehityksen ja katsomme tulevaisuuteen avoimin mielin, Suomalainen toteaa.

Suomalainen kiittelee myös Savon Yrittäjiä pitkäjänteisestä, hyvästä työstä sparratessaan kuntien ja yritysten yhteistyön kehittämistä.

– Vuosittaisen kysely on ollut hyvä mahdollisuus tarkastella kunnan elinkeinoelämää ja olemassa olevia toimintatapoja. On Vieremälle suuri kunnia tulla valituksi yrittäjäystävällisimmäksi kunnaksi tästä kovatasoisesta joukosta, Suomalainen iloitsee.

Lisätietoja:

Arto Nykänen, toimitusjohtaja
Savon Yrittäjät
p. 044 368 0501, arto.nykanen(at)yrittajat.fi

Marko Korhonen, maakuntajohtaja
Pohjois-Savon liitto
p. 044 714 2666, marko.korhonen(at)pohjois-savo.fi

Esa Marin, puheenjohtaja
Vieremän Yrittäjät
p. 0400 375 014, myynti.ekaera(at)gmail.com

Mika Suomalainen, kunnanjohtaja
Vieremä
p. 040 747 0910, mika.suomalainen(at)vierema.fi