Edunsaaja-ilmoitus on monella yrityksellä tekemättä
PRH hoputtaa tekemään edunsaaja-ilmoituksen. Kuva: Getty Images
12.6.2024 klo 11:03
Uutinen

Viimeiset hetket lähestyvät: PRH patistaa tekemään edunsaajailmoituksen – Täältä voit tarkistaa uhan alla olevat yritykset

Patentti- ja rekisterihallitus poistaa rekisteristä yrityksiä, jotka eivät ilmoita edunsaajatietoja.

PRH muistuttaa yrityksiä lakisääteisestä edunsaajailmoituksen tekemisestä. Viranomainen on tällä viikolla tehnyt merkinnän kaupparekisteritietoihin sellaisille osakeyhtiöille ja osuuskunnille, jotka eivät ole ilmoittaneet edunsaajatietojaan saamastaan kehotuskirjeestä huolimatta. Kyseiset yritykset määrätään selvitystilaan tai poistetaan kaupparekisteristä, jos ne eivät tee edunsaajailmoitusta 25. syyskuuta mennessä. Yritykset poistetaan rekistereistä vuoden 2024 lokakuussa.

Kaupparekisterilain mukaan jokaisen osakeyhtiön ja osuuskunnan täytyy ilmoittaa kaupparekisteriin tiedot tosiasiallisista edunsaajistaan eli omistus- tai määräysvaltaa käyttävistä henkilöistä. Velvollisuus ei kuitenkaan koske pörssiyhtiöitä ja keskinäisiä kiinteistöosakeyhtiöitä. Kaupparekisteristä poistaminen tai selvitystilaan määrääminen perustuu osakeyhtiölakiin, osuuskuntalakiin ja kaupparekisterilakiin.

Uhan alla olevat yritykset voi katsoa täältä.

Poistosta voi valittaa

PRH on rekisteröinyt yritysten edunsaajatietoja vuoden 2019 heinäkuusta alkaen. Velvollisuus maksuttoman edunsaajailmoituksen tekemisestä koskee noin 280 000 yritystä.

Viranomainen on muistuttanut yrityksiä edunsaajailmoituksen tekemisestä asiakaskirjeillä, nettisivuilla ja useissa muissa kanavissa. Siitä huolimatta kaupparekisterissä on vielä noin 60 000 yritystä, joilta lakisääteinen ilmoitus on jäänyt tekemättä.

Jos yritys poistetaan kaupparekisteristä, yritys voi hakea muutosta päätökseen valittamalla Helsingin hallinto-oikeuteen.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus