9.8.2018 klo 09:42
Uutinen

Viisi vuotta toiminut media-alan yrittäjä avautuu kokemuksistaan: ”Yritän säädellä stressiä, en niinkään työmäärää”

Media-alan yrittäjä Reetta Räty kertoo Image-lehden kolumnissaan kokemuksistaan viisi vuotta kestäneen yrittäjyyden taipaleelta. Ajattelumaailma on ainakin osittain kääntynyt päälaelleen.

Pitkään palkkatyössä media-alalla ollut Reetta Räty perusti viitisen vuotta sitten oman yrityksen yhdessä kahden muun media-alan konkarin kanssa.

Yrittäjäksi hän lähti ilman liiketoimintasuunnitelmaa tai tarkkoja laskelmia.

Image-lehden kolumnissaan Räty kertoo kokemuksistaan, jotka ovat avanneet hänelle uudella tavalla suhtautumista yrittäjyyteen ja yrittäjiin.

”Ensimmäinen ajatus: elämäni nopeimmat viisi vuotta. Toinen ajatus: en yhtään tajunnut, mitä tulimme tehneeksi. Kolmas ajatus: tämä kantaa, näinkin voi elää, jee”, Räty aloittaa.

Räty myöntää, ettei tiennyt yrittämisestä juuri mitään irtisanouduttuaan työpaikastaan. Hän kuitenkin uskoo, ettei yrittäjyyteen tarvita opiskelua vaan siihen pystyy kuka tahansa.

”Välillä törmään yrittämisen alkumetreillä kirjoittamiini tarjouksiin tai ideoihin. Apua, miten huonoja! Olen siis oppinut vaikka mitä”.

Rädyn mielestä Suomessa julistetaan liikaakin yrittämisen ”autuutta”. Hänen mielestään yrittämisestä intoilijat voisivat osoittaa sen käyttämällä enemmän yrittäjien palveluita.

”Suomalaisen sinnikkyyden ajatellaan olevan hyväksi yrittämisessä, mutta se voi olla myös kauhea ansa. Emme osta muilta vaan teemme itse. Raha ei kierrä.”

Räty on yrittäjänä toimiessaan alkanut huomata muut yrittäjät ympärillään. Samalla hän on pannut merkille suomalaisen yhteiskunnallisen keskustelun palkkakeskeisyyden.

”Yksinyrittäminen ja pienyritykset – yritysten ylivoimainen enemmistö – ovat kuriositeetteja tai ”yrittäjyystarinoita”.”

Yrittäminen on muuttanut Rädyn suhtautumista rahaan ja vapauteen. Hän kirjoittaa arvostavansa nykyään enemmän lörpöttelyä kuin ”työksi naamioitua pseudotyötä.

”Teen paljon töitä, mutta ongelma ei ole työn määrä vaan siitä mahdollisesti aiheutuva stressi ja paine. Yritän säädellä stressiä, en niinkään työmäärää.”

Kuva: Image-lehti / Reetta Rädyn kolumni

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi