16.10.2018 klo 10:20
Uutinen

Viranomaiset syyttävät asukkaita ja yrittäjiä

Jätteenkuljetuksesta tuli kunnallista toimintaa lokakuun alussa Hattulassa ja osassa Hämeenlinnaa. Muutoksen myötä palvelutaso on laskenut, osa kiinteistöistä on jäänyt ilman palvelua. Kunnallinen jätehuoltoyhtiö on sälyttänyt vastuuta vaikeuksista asiakkaille. Syyttävä sormi on osoittanut myös paikallisten yritysten suuntaan.

Kiinteistön haltijan järjestämä jätteenkuljetus päättyi Hattulassa ja osassa Hämeenlinnaa syyskuun lopulla. Asia koskee seka-, kuiva- ja biojäteastioita, eli käytännössä suurinta osaa yksityistalouden jätteistä. Muutoksen myötä kotitaloudet eivät enää saa valita palveluntuottajaa. Toiminnasta vastaa Hattulan kunnan ja Hämeenlinnan kaupungin tekemän sopimuksen nojalla Kiertokapula Oy.

Uusi palvelumalli on lähtenyt kangerrellen liikkeelle. Lehtitietojen ja asukaspalautteiden mukaan osa kotitalouksista on jäänyt ilman palvelua. Esimerkiksi Lepaalla roska-astioita ei oltu tyhjennetty moneen viikkoon. Havaintojen mukaan saman tien varrella on osa talouksista saanut asianmukaisen palvelun, osa ei. Hattulalainen valtuutettu Mari Monto kertoi Hämeen Sanomien haastattelussa, kuinka asiasta ei ole myöskään tiedotettu kunnolla.

Palvelusta vastaava Kiertokapula on sälyttänyt vastuuta paikallisille yrittäjille. Jätehuoltokoordinaattori Satu Ala-Könnin mukaan puuttuvien asiakastietojen määrää on vaikea arvioida. Hän esitti myös epäsuoran syytöksen jätteenkuljetuksia aiemmin hoitaneita alueen yrittäjiä kohtaan.

– Viranomaisen syytä tässä on se, että emme ole pystyneet valvomaan raportointia riittävästi (HäSa 9.10.).

– On halpamaista lähteä syyttämään asukkaita ja yrittäjiä näistä ongelmista, Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja Juha Haukka toteaa.

– Paikalliset kuntapäättäjät halusivat välttämättä muuttaa järjestelmän, joka toimi asukkaiden mielestä kiitettävästi, tuki kansallisia tavoitteita jätteiden kierrätyksestä ja kehitti toimialan liiketoimintaympäristöä. Vastuu ongelmista on yksin heidän, jotka halusivat korjata toimivan systeemin, Haukka sanoo.