veli hyyryläinen vuoden yrittäjä kymenlaakso 2021
11.12.2021 klo 08:01
Uutinen

Vuoden 2021 Yrittäjät Kymenlaaksossa

Kymenlaakson maakunnallisten yrittäjäpalkintojen saajat on valittu. Maakunnalliset yrittäjäpalkinnot piti jakaa Kymen Yrittäjien maakunnallisessa yrittäjäjuhlassa lauantaina 11.12.2021 Kouvolassa yhteistyössä Kouvolan kaupungin kanssa. Koronatilanteen pahenemisen takia maakunnallinen yrittäjäjuhla jouduttiin perumaan.

Myös Kouvolan kaupunki on valinnut Kouvolan kaupungin yrityspalkinnon saajan. Kouvolan kaupungin vuoden 2021 yrityspalkinnon saavat yrittäjät Marko Turunen ja Pekka Turunen, Tarvike Ahola Oy.

Vuoden yrittäjä 2021 Kymenlaaksossa Veli Hyyryläinen
Kymen Yrittäjien vuoden 2021 maakunnallisen yrittäjäpalkinnon saa Elementit-E Oy, yrittäjä, rakennusneuvos Veli Hyyryläinen. Kymenlaakson vuoden yksinyrittäjä on haminalainen yrittäjä Sari Forsell-Honkonen ja vuoden nuori yrittäjä on kotkalainen yrittäjä, eläinlääkäri Anne Bruce.

Elementit-E Oy rakentamisen edelläkävijä
Elementit-E Oy on kouvolalainen perheyritys, jonka kotipaikka ja tehdas sijaitsevat Kouvolassa. Yritys on perustettu vuonna 1997. Yritys on ollut Veli Hyyryläisen omistuksessa vuodesta 2009 alkaen.

Veli Hyyryläinen myi 30 vuoden elämäntyönsä, rautatierakentamisen ja kunnostuksen liiketoiminnan vuonna 2006 ja keskittyi elementtirakentamiseen. Hyyryläinen myöntää, että alkuun elementtirakentaminen tuntui vieraalta, eikä hän oikein tiennyt mistä oli kyse. Myöhemmin intohimo elementtirakentamiseen löytyi ja se tuntuu ja näkyy.
– Tässä on samankaltaisia asioita kuin rautatiebisneksessä. Siinäkin pelataan isojen kappaleiden kanssa ja kaiken pitää tapahtua nopeasti, asioita ohjaa tiukka aikataulu, sanoo Hyyryläinen.

Elementit-E Oy on alueella merkittävä työnantaja. Yhtiössä on 70 työntekijää ja saman verran alihankintaa tekeviä työntekijöitä.
– Työvoima on meidän tärkein voimavaramme. Ihmiset nämä rakennukset tekevät. Työntekijät ovat enemmänkin minun työkavereitani kuin alaisia. Yhdessä me mietimme tuotteita ja tekemistä. Lisäksi meillä on todella hyvä kouvolalainen alihankintaverkosto, joka venyy hienoihin suorituksiin kaikissa tilanteissa, Hyyryläinen toteaa.  

Kehittyminen on ollut koko ajan eteenpäin vievä asia yrittäjyydessä Veli Hyyryläiselle.
– Tuotetta ja tuotantoa tulee koko ajan kehittää. Välillä tuntuu ettei ole mitään kehitettävää, mutta seuraavana päivänä taas huomaa, että tuossakin voisi olla jotain parannettavaa. Se voi olla joskus joku pienikin asia, mutta sillä voi olla iso merkitys koko yrityksen ja tuotannon tulevaisuuteen.
– Nautin elämästä. En niinkään ajattele tätä kaikkea työnä. Joku voi pitää työtä raskaana, mutta minulle tämä on elämää. Nautin siitä, että on aktiviteettiä, ihmisiä ympärillä ja on asiakkaita, joita palvella, tämä palkinto kuuluu meidän koko joukkueelle yrittäjänä jo 45 vuotta toiminut, Veli Hyyryläinen sanoo.

Katso Veli Hyyryläisen palkintovideo täältä

Kymenlaakson vuoden yksinyrittäjä Sari Forsell-Honkonen
Jalkahoitola Villivarvas hoitaa asiakkaitaan kokonaisvaltaisesti.  Ammattitaitoisen jalkahoitajan apua tarvitaan esimerkiksi silloin, kun jalkoja särkee, on kovettumia tai asiakas haluaa vaan hetken hemmottelua arjen keskellä.

Haminalainen Jalkahoitola Villivarvas aloitti kokoaikaisen toimintansa kesällä 2012. Alkuun toimintamuotoina oli jalkojenhoitopalvelujen toimittaminen asiakkaiden kotiin ja hoivayksiköihin.
Vuonna 2015 palvelutarjonta lisääntyi, kun löytyi sopiva työtila ja asiakkaiden vastaanotto mahdollistui myös hoitohuoneella, kertoo Sari Forsell-Honkonen.
– Asiakkaalta saatava välitön palaute on työn suola. Myös asiakkaan kuunteleminen on tärkeää ja kuuluu työhön.
– Palkitsevimmat hetket ovat, kun asiakkaalta pystytään ratkaisemaan joku sen hetkinen ongelma ja hän lähtee kotiin tai jos itse lähden asiakkaan luota ja asiakas on saanut apua ja on tyytyväinen.
– Teen ajoittain pitkää päivä, joten kyllä kotijoukot on ne, jotka joutuvat saamaan osansa siitä yrittäjän arjesta. Eli iso kiitos heille. Ovat antaneet minun tehdä tätä, koska sekään ei olisi ihan itsestään selvää, kiittää Sari Forsell-Honkonen.

Yrittäjien tunnustus lämmittää ja kannustaa.

– Olen yllättynyt, iloinen ja otettu saamastani tunnustuksesta. Tästä saa ammennettua voimaa ja jaksamista myös yrittäjyyden hankaliinkin päiviin.

Forsell-Honkosesta toteaa, että Kymenlaaksossa on paljon loistavia menestyneitä, pitkän linjan yksinyrittäjiä. Samoin paljon uusia, lyhyemmän yrittäjätaipaleen tehneitä, joilla on into ja palo tehdä ”omaa juttuaan” omien asiakkaidensa parhaaksi, sanoo Sari Forsell-Honkonen.

Katso Sari Forsell-Honkosen palkintovideo täältä

Kymenlaakson vuoden maakunnallinen nuori yrittäjä Anne Bruce
Vuoden 2015 keväällä eläinlääkäri Anne Bruce sai idean. Kotkasta oli siihen saakka puuttunut klinikka, josta löytyisivät sekä henkilökunta että laitteisto, joilla hoitaa lemmikkejä kattavasti.  Siihen saakka kotkalaiset ja muu lähialueen väki oli joutunut hakemaan lemmikilleen apua kaukaakin.
– Miksi en siis perustaisi Kotkaan klinikkaa, jonne kotkalaiset ja lähialueen lemmikinomistajat voisivat tuoda lemmikkinsä saamaan parasta mahdollista hoitoa, ajatteli eläinlääkäri Anne Bruce.

Anne Bruce avasi Eläinklinikka Tassulan Kotkan Karhulaan vuoden 2015 syyskuussa ja kotkalaiset löysivät klinikan heti. Siitä lähtien Bruce on kasvattanut klinikkaa ja tuonut lemmikinomistajien saataville Etelä-Kymenlaakson laajimmat eläinlääkintäpalvelut.
– Tassula tarjoaa asiakkailleen laajat terveyden- ja sairaanhoidon palvelut, kirurgiapalvelut, laboratorio-, ultra- ja röntgenpalvelut, sekä hammashoito-, hammasröntgen- ja hammaskirurgiset palvelut. Lisäksi lemmikinomistaja saa klinikan myymälästä hoitotuotteet ja erityisruokavaliot lemmikkinsä hoitoon, sanoo yrittäjä Anne Bruce.

Klinikalla työskentelee kuusi pieneläinten hoitoon perehtynyttä eläinlääkäriä sekä lukuisa joukko osaavaa hoitohenkilökuntaa.
– Työntekijät ovat todella arvokkaita. He ovat kuitenkin ne, jotka tekevät päivittäistä ydintyötä, jota klinikka tarjoaa. Meillä on hyvä henki tehdä töitä, sanoo Anne Bruce.
– Vaikka meidän potilaamme on eläin, niin meidän asiakas on tietysti omistaja. Kun ollaan ammatissa, jossa kohdataan suuria tunteita, niin ajoittain se on aika kuormittavaa. Sen vuoksi työyhteisön tuki on tärkeää, toteaa Bruce.

Anne Bruce on saanut vuonna 2018 Kotkan Yrittäjien Vuoden nuori yrittäjä -palkinnon, ja tänä vuonna Annelle myönnettiin Kymen Yrittäjien maakunnallinen vuoden nuori yrittäjä -palkinto.
– Olen kiitollinen tunnustuksesta. On hienoa, että nuorta yrittäjää tuetaan tällä tavoin, ja yrityksen kasvuun panostaminen palkitaan. Tunnustus tuntuu todella hyvältä, kun se tulee toisilta yrittäjiltä, sanoo Anne Bruce.
– Tulevaisuudessa satsaamme edelleen eläinlääketieteen uusimpaan tietoon perustuvaan turvalliseen hoitoon sekä ensiluokkaiseen asiakaspalveluun. Eläinklinikka Tassula on Etelä-Kymenlaakson suurin klinikka ja aiomme myös tulevaisuudessa pitää kattavat palvelumme tarjolla alueen lemmikinomistajille, toteaa Bruce.

Katso Anne Brucenin palkintovideo täältä

Kouvolan kaupungin yrityspalkinto Tarvike-Aholalle
Kouvolan kaupungin vuoden yrityspalkinnon saa raskaan kaluston varaosien erikoisliike Tarvike-Ahola Oy ja yrittäjät Marko Turunen ja Pekka Turunen. Vuonna 1995 perustettu yritys työllistää 24 henkilöä.

Tarvike-Ahola on menestynyt toimialallaan kaikkiin yrityksiin verrattuna erinomaisesti. Sen maksuvalmius ja vakavaraisuus ovat paremmat kuin 90 prosentilla yrityksistä. Kasvu, kannattavuus, tulos, maksuvalmius ja riskinsietokyky ovat paremmat kuin 80 prosentilla toimialan yrityksistä. Yrityksen vakavaraisuus on huippuluokkaa. Tarvike-Aholan liikevaihto ja henkilöstön määrä ovat olleet viime vuosina selkeässä kasvussa.

Kouvolan kaupungin vuoden 2021 yritykselle myönnettävän palkinnon saaja määritettiin aktiivisista, työllistävistä yrityksistä, joiden kotipaikka on Kouvola. Arvioinnissa hyödynnettiin tuoreimpia tilinpäätöstietoja sekä niistä tehtyjä analyysejä tietoja yli 1300 yrityksestä. Valintaan vaikuttavina merkittävimpinä kriteereinä olivat yrityksen kasvu, kannattavuus, tulos, maksuvalmius, vakavaraisuus ja riskinsietokyky sekä toiminnan kehitys edelliseen vuoteen verrattuna. Liikevaihdon kehitystä ja tulosta tarkasteltiin myös pitkällä aikavälillä.

Kouvolan kaupungin vuoden yritykselle myönnettävä palkinto kohdistettiin yritykselle, joka ei ole aiemmin saanut Kouvolan kaupungilta vastaavaa huomionosoitusta.

Kymen Yrittäjien paikallisyhdistysten yrittäjäpalkintojen saajat 2021

Anjalankoski
Vuoden yrittäjä Mirka ja Arto Vainiemi, Keroil Oy
Vuoden yksinyrittäjä Jukka Naukkarinen, Sähköpalvelu Jukka Naukkarinen
Vuoden nuori yrittäjä Pasi Kurittu, Liikenne Kurittu
Kunniamaininta Anjalankosken yrittäjien vuoden 2021 yhteistyökumppani: Kymenlaakson Jäte
Anjalankosken yrittäjien vuoden 2021 tunnustus sisukkaasta yrittäjyydestä: Pekka Kataikko, Torigarden
Hamina
Vuoden yrittäjä Ville Meronen, K-Supermarket Kanuuna
Vuoden yksinyrittäjä Sari Forsell-Honkonen, Jalkahoitola Villivarvas
Vuoden nuori yrittäjä Timo Koskinen, Koskisen Höyläpuu
Jaala
Vuoden yrittäjä Minna Ylén, Café Minnan Unelma
Vuoden nuoren yrittäjän kunniakirjan sai Mikko Heikkinen, Nuohouspalvelu M. Heikkinen Oy
Kotka
Vuo­den yrit­tä­jä Kare Kupiainen, On­tec Oy
Vuoden yksinyrittäjä Satu Tilli, Par­tu­ri-kam­paa­mo Stel­la
Vuo­den nuo­ri yrit­tä­jä Tuo­mas Ko­ti­sa­lo, K Rautakauppa Julmalniemi
Hy­vän pal­ve­lun Kotka -eri­kois­pal­kin­non sai­vat Tyy­li-Kot­ka Oy:n yrit­tä­jät Tui­ja Aho­nen ja Veik­ko Aho­nen
Kouvola
Vuoden yrittäjä Katja Väkiparta ja Tuulikki Castren, Aitovet Oy
Vuoden yksinyrittäjä Mirja Näkki, Mirja Näkki Oy
Vuoden nuori yrittäjä Antti Metsäketo ja Miikka Siren, Metsäketo Oy
Kuusankoski
Vuoden yrittäjä Santtu Aitala, Sammutinhuolto Santtu Aitala Oy 
Valkeala
Vuoden yrittäjä Simo Lehtinen, Nosto- ja Kuljetus S. Lehtinen Oy
Vuoden yksinyrittäjä Olavi Kunnasto, Kouvolan LVI-Palvelu Oy
Vuoden nuori yrittäjä Jesse Nikki, Tmi. Jesse Nikki
Virolahti-Miehikkälä
Vuoden yrittäjä Kirsi ja Esa Alanen, Kinnasviikki Oy

Lisätietoja:
Petteri Portaankorva, kehitysjohtaja, Kouvolan kaupunki, 040 489 9215 (Kouvolan kaupungin palkinto
Kari Jääskeläinen, aluejohtaja, Kymen Yrittäjät, 0440 581 030 (Kymen Yrittäjien maakunnalliset palkinnot)