5.9.2017 klo 18:02
Uutinen

Vuoden Yrittäjä Aarno Hartikainen, Suomen Kassajärjestelmät Oy MATKALLA MAAILMALLE

Suomen Kassajärjestelmät Oy on kuopiolainen ohjelmistotalo. Yritys tarjoaa kaupan alan toiminnanohjaus ja kassajärjestelmiä laajan kumppaniverkostonsa kautta koko Suomeen, sekä kivijalkamyymälöihin, ravintoloihin, että verkkokauppoihin. Yrityksen konttorit sijaitsevat Kuopion lisäksi Helsingissä, Tampereella ja Seinäjoella, työllistäen yhteensä 15 henkilöä. Vuonna 1991 perustetun yrityksen kivijalka on noin 2000 asiakasyritystä, joiden palvelusta ei tingitä, kertoo yrityksen perustaja Aarno Hartikainen.

Vuoden Yrittäjien palkitsemisen parametreissä sanotaan, että palkittavan yrityksen on oltava oman toimialansa edelläkävijä. Mielestämme nyt palkittava yritys täyttää erinomaisesti nämä vaatimukset, kertoo Kuopion Yrittäjien puheenjohtaja Jouni Ortju palkitsemisen perusteista. Palkinto luovutettiin yhdessä yhteistyökumppani Nordean kanssa 5.9. järjestetyssä Yrittäjän päivän juhlassa.

Kassakoneesta kassajärjestelmään

1980 –luvulla käynnistyi pc-pohjaisen kanssajärjestelmän kehitys, siitä lähdin kehittämään ajatusta omasta yrityksestä, kertoo Hartikainen. Mukaan yritykseen pyysin Kari Auvisen. Nykyisin yrityksen osakkaina ovat myös Ulla Hartikainen ja Juho Auvinen. Alusta asti ohjelmiston pääsuunnittelijana on ollut kuopiolaislähtöinen Mika Koistinen. Olemme ainoa savolainen toimija tällä sektorilla, kertoo Hartikainen. – Voidaan sanoa, että toiminta-ajatus on ohjelmistojen kehitys asiakkaan tarpeista. – Markkina on tiukka, sanoo Hartikainen, meidän on elettävä koko ajan asiakkaan tulevaisuudessa.

90-luvulla kassajärjestelmät muuttuivat käyttämään Windows –käyttöjärjestelmää. Me aloimme toimittaa järjestelmiä mm. tukkukauppaan, muotikauppaan, sen jälkeen olemme lisänneet toimialoja niin, että vuonna 2008 järjestelmällämme hoidettiin myös leipomotoimialaa aina tilauksesta valmistuksen ohjaukseen ja logistiikkaan. Ensimmäinen monikanavainen verkkokauppaversio valmistui vuonna 2005. Nyt tekniikka kehittyy taas valtavasti, ja jakeluun ovat tulossa ohjelmistoversiot, jotka ovat laite- ja käyttöjärjestelmä riippumattomia, toimivat selainpohjaisesti.

Vuorossa kansainvälistyminen

Suomessa kassajärjestelmämarkkinat ovat pienet: markkina koostuu perustettavista yrityksistä ja niistä, jotka uusivat vanhat järjestelmänsä liiketoiminnassaan tapahtuvan muutoksen vuoksi. Vuonna 2015 käynnistimme kasvun hakemiseksi mittavan investointiohjelman. Periaatteessa ohjelmistomme on yleinen kaupan alan käyttöjärjestelmä ja toimii kaikkialla maailmassa, mutta vaatii luonnollisesti maakohtaisesti kansallistamisen. Ensimmäinen askel kansainväliseen toimintaan otetaan yhdessä maailmalaajuisen laitetoimittajan kanssa, suuntana Ruotsi.

Suomen Kassajärjestelmät – jonka nimi muuttuu syyskuun alussa muotoon SKJ Systems Ltd Oy – uskoo kasvussaan kumppanuuksiin. ”Yrittäjänä taas on uskottava itseensä ja unelmiinsa sekä kykyynsä kantaa taloudellinen vastuu”, painottaa Hartikainen.

(teksti: Kirsi Sisso-Litmanen, kuva: Merja Palm)