Pertti ja Tarja Heikkilä, Graafinen Expertti Heikkilä Oy, valittiin vuoden yrittäjäksi Tammelassa 2023. Palkinto luovutettiin 9.9. Eerikkilässä järjestetyssä seudullisessa yrittäjäjuhlassa.
9.9.2023 klo 19:02
Uutinen

Vuoden Yrittäjät Tammelassa Tarja ja Pertti Heikkilä – Käsityöläinen tekee porsaasta vaikka poliisikoiran

Markkinointinimen Cosmografin takaa löytyvät yrittäjät Pertti ja Tarja Heikkilä ja Pertin 1996 perustama Graafinen Expertti Heikkilä Oy. Vaimo Tarja tuli yritykseen mukaan kahdeksan vuotta myöhemmin. Yrittäjäpariskunnan työmatka on lyhyt; matka keittiöstä työhuoneeseen taittuu hetkessä. Mutta yhtä sujuvasti työhuoneen oven voi sulkea takanaan työpäivän päätyttyä ja rentoutua viihtyisässä kodissa ja sen pihapiirissä.

Pertti näkee itsensä ensisijaisesti käsityöläisenä; eletään kohtuullisesti ja yrittäjyys on vain tapa tehdä se mahdolliseksi. Keskiössä on työn jälki, ei sen tekijän persoona. Valmiita tuotoksia Heikkilöiden näyttöpäätteiden kautta onkin syntynyt merkittävä määrä.

– No on niitä oppikirjoja tullut kuvitettua ja taitettua varmaan joitakin satoja, jonkin verran kertomakirjallisuutta ja tietysti myös lehtiä ja muita painotuotteita, Pertti myöntää hämäläisen vaatimattomasti.

Vaatimattomuuden taustalla on jatkuvan murroksen marinoima ammattilaisuus. Työ on muuttunut huimasti siitä, kun Pertti meni kesätöihin Auraselle. Tarjan kanssa polut kohtasivat jo tuolloin, vaikka yhteen mentiin vasta vuosia myöhemmin. Auraselta Pertti siirtyi tekemään esipainotöitä alan koulutusyritykseen PrePress Studioon Helsinkiin. Tällöin työnkuvaan tuli myös merkittävä määrä asiakkaiden kouluttamista.

– Jossain vaiheessa pitkillä työmatkoilla tuli mieleen, että kai näitä taitto- ja kuvitustöitä voisi Forssassakin tehdä. Siitä tämä sitten lähti, Pertti Heikkilä valottaa yrityksen ensimetrejä.

Asiakaskunta oli jo valmiiksi tuttua; kirja- ja lehtikustantajia, isoja yrityksiä ja virastojen tiedotusosastoja. Koulutus ja konsultointi oli hyvä lisä näille esipainotöille.

Maailmanlopun välttelyä ja hektisyyttä

Kirjamaailman ja lehtimaailman välinen ero näkyy aikatauluissa ja stressissä. Kirjaprojektien tuotantoaika on pidempi ja kiireettömämpi. Lehtien teossa materiaalit tulevat viime hetkellä ja tekemistä leimaa hektisyys tiukkojen määräaikojen kanssa.

– Välillä on ollut tunne, että miten tästä kaikesta selvitään; maailmanlopun meininkiä ennen juhannusta ja joulua, kun työpöytää on pyritty saamaan puhtaaksi. Asiakkaan ehdoilla tässä mennään, mutta yrittäjänä kiireestä on vastuussa itse.

Työnjako yrittäjäpariskunnalla on muotoutunut ajan saatossa sujuvaksi. Tarja taittaa ja Pertti tekee taiton lisäksi kuvituksia. Kummatkin ovat nähneet alan muutoksen läheltä.

– Kun parikymppisenä kirjoitti reikänauhaa ei tajunnut mihin tämä päätyy. Ala on kokenut huikeita muutoksia. Nyt ei enää tarvitse nostaa peppua penkistä vaan kaikki tapahtuu päätteellä. Saa nähdä tekeekö tekoäly näitä hommia viiden vuoden päästä, Tarja toteaa ja katsoo selvästi ajatusta jakavaan Perttiin.

Toisaalta muutos on tuonut mukanaan sen, että reissupäiviä on vähemmän ja työtä voi tehdä ajasta ja paikasta riippumattomasti kotoa käsin. Ja asiakkaat voivat olla ympäri Suomea.

Kysyttäessä vaikeista tai pahoista hetkistä yrittäjyyden varrelta, Pertille tai Tarjalle ei tule mitään erityistä mieleen, kunnes Tarja purskahtaa nauruun. Kyseessä on asiakaspalaute, tai suositus, miten sen nyt ottaa. Kirjakustantaja oli vahvistanut työryhmän uskoa projektin loppuun saattamiseen viittaamalla heidän työhönsä toteamalla ”Ne tekevät, vaikka porsaasta poliisikoiran”.

Graafinen Expertti Heikkilä Oy

Tammelan vuoden yrittäjä 2023
Toimiala: Graafinen suunnittelu ja konsultointi
Perustettu: 1996
Yrittäjät: Pertti ja Tarja Heikkilä
työntekijöitä: 2
liikevaihto: 105 t€