Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

22.11.2023 klo 13:49
Uutinen

Vuoden yritys: Vetcare Salosta odottaa isoa kasvua ulkomailta – ”haluamme olla kuonon mitan edellä kilpailijoitamme” 

Vetcare on kasvanut omalla tuotekehityksellä Suomen johtavaksi eläinlääkealan yritykseksi. Yhtiön liikevaihto on noin 50 miljoonaa euroa – kasvua haetaan ulkomailta.

Vetcare myy, markkinoi, vie ja kehittää lääkkeitä ja muita eläinten hyvinvointia edistäviä tuotteita. Yritys palkittiin vuoden 2023 varsinaissuomalaisena yrityksenä Varsinais-Suomen Yrittäjägaalassa lauantaina 18. marraskuuta. Valinnan teki paikallisyhdistysten esitysten pohjalta aluejärjestön vaalivaliokunta. 

– Varsinais-Suomi on täynnä hienoja yrityksiä, joten otamme palkinnon vastaan suurella ilolla ja nöyryydellä. Tämä on oiva merkkipaalu kasvupolullamme kotimaan markkinajohtajasta kohti kansainvälisesti tunnistettua eläinlääkealan toimijaa, Vetcaren toimitusjohtaja Olli Kuussaari toteaa Salon IOT-Campuksella, missä yhtiöllä on pieni toimipiste. 

Salolaiset eläinlääkärit Jukka Kuussaari, Tuomas Kärkkäinen ja Kalevi Heinonen perheineen perustivat Vetcaren vuonna 1992, tavoitteenaan tuoda Suomen eläinlääkemarkkinoille entistä parempia tuotteita. Yritys on edelleen perustajaperheiden omistuksessa.   

Yhtiön nykyinen toimitusjohtaja Olli Kuussaari toimi aiemmin 10 vuotta yhtiön hallituksessa ja siirtyi toimitusjohtajan rooliin vuonna 2020. Hän on Vetcaren perustaja Jukka Kuussaaren poika.  

– Kolme vuotta sitten muutamat isot tuotekehityshankkeemme alkoivat valmistua ja pääsimme hakemaan niille myyntilupia sekä aloittamaan niiden kaupallistamista. Minä hyppäsin mukaan tässä taitekohdassa varmistamaan kaupallista onnistumista ja tukemaan kansainvälistymistämme, Olli Kuussaari kertoo. 

Tänä päivänä konsernilla on 55 työntekijää, joista iso osa on myös yhtiön osakkeenomistajia. Yritysryppään emoyhtiönä toimii Vetcare Oy. Lisäksi siihen kuuluu lääkeaine- ja aktiiviainevarastoja hallinnoiva Provivo Oy ja eläinlääketukkuna toimiva Prevett Oy.  

–  Olemme eläinlääkinnällisessä arvoketjussa mukana alusta loppuun ja tämä on yksi vahvuutemme, Olli Kuussaari sanoo.  

Myyntiluvat Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan 

Vetcare aloitti lääkkeiden maahantuonnilla, mutta alkoi pian tehdä rinnalla myös omaa tuotekehitystä.  

– Meille tuli kolme merkittävää kehityslinjaa: maailman ensimmäinen koiran omaan mikrobistoon perustuva maitohappobakteeri, innovatiivinen koirien rauhoite sekä toinen oma alkuperäislääke. Ajattelimme silloin, että joku niistä menee varmasti kiville. Kävikin niin, että kaikki ovat menneet maaliin, Kuussaari kertoo. 

Kuussaaren mukaan yksi lääkkeenkehitysprosessi vie noin 10–15 vuotta ja kustantaa minimissään 1–2 miljoonaa euroa vuodessa. 

– Kehityskaaret ovat valtavan pitkiä – se sopii kaltaisellemme yritykselle, jolla on vahva omistus. Olemme voineet sitoutua pitkiin hankkeisiin. Olemme tehneet kehitystä suurelta osin tulorahoituksella, mikä ehkä kertoo sellaisesta yrittäjän hulluudesta ja riskinotosta, Kuussaari sanoo. 

Yhtiö sai jouluna 2021 koirien rauhoitteelle myyntiluvan Eurooppaan ja viime vuonna Yhdysvaltoihin.  

– Tämä oli valtava juttu ja olemme tästä hemmetin ylpeitä. Olemme todennäköisesti maailman pienin yhtiö, joka on saanut alkuperäislääkkeelle FDA:lta (USA:n viranomainen) myyntiluvan. Tämä on merkittävä asia.  

”Realiteetti on tietenkin se, että olemme pieni maa, pieni kielialue ja Euroopan nurkassa. Mutta Suomi on hyvä maa yrittää ja meillä on todella laadukasta tutkimus- ja tuotekehitysosaamista. Siitä on hyvä ponnistaa.” 

Olli Kuussaari

Eläinten hyvinvointi keskiössä 

Sekä lemmikki- että tuotantoeläinten määrä kasvaa maailmalla. Vetcaren kumppani- ja asiakaskokemuksen johtaja Susanna Peiposen mukaan yhtiö haluaa olla eläinten hyvinvoinnin edistämisen edelläkävijä ja esikuva. 

– Eläinten hyvinvointi on DNA:tamme ja haluamme olla aina kuonon mitan edellä kilpailijoitamme, Olli Kuussaari komppaa. 

Vetcare investoi vuosittain merkittävän osuuden tuloksestaan tuotekehitykseen ja yhtiöllä onkin tiivis yhteys akateemiseen maailmaan. Susanna Peiponen kertoo, että yhtiö tekee kaikkensa, jotta se voi viedä toimialaa ja eläinlääketiedettä eteenpäin.  

– Se voi tarkoittaa esimerkiksi eläinlääkäreiden työssä jaksamisen tukemista, tutkimusyhteistyötä ja lahjoitettuja professuureja, Peiponen kertoo. 

Vetcaren tuotteita viedään tällä hetkellä 30 maahan.  

– Tavoittelemme merkittävää kansainvälisen liiketoiminnan kasvua: 100 miljoonan euron liikevaihtoa ja pääsyä 20 suurimman eläinlääkeyrityksen listalle, Susanna Peiponen kertoo. 

Olli Kuussaaren mielestä Suomessa on hyvät olosuhteet tehdä kansainvälistä bisnestä ja kilpailla jättien kanssa.  

– Realiteetti on tietenkin se, että olemme pieni maa, pieni kielialue ja Euroopan nurkassa. Mutta Suomi on hyvä maa yrittää ja meillä on todella laadukasta tutkimus- ja tuotekehitysosaamista. Siitä on hyvä ponnistaa.  

Suvi Uusitalo-Sirén