12.7.2017 klo 12:18
Uutinen

Windows Phone on nyt kuopattu lopullisesti: Microsoft lopetti tuen

Microsoft on lopettanut Windows 8.1 -käyttöjärjestelmän tuen. Käytössä on edelleen miljoonia Windows Phone -älypuhelimia.

Microsoft kertoi eilen lopettavansa Windows Phone 8.1 -käyttöjärjestelmän tuen. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, ettei kyseiselle käyttöjärjestelmälle enää julkisteta päivityksiä. Windows Phone 8.1 -versio julkaistiin ensimmäisen kerran kolme vuotta sitten.

Tuen lopettaminen merkitsee käytännössä Windows Phone -älypuhelinten lopullista kuolemaa. Maailmalla käytössä on silti edelleen miljoonia Windows-puhelimia. Merkittävä osa niistä toimii Windows Phone 7- tai Windows Phone 8 -käyttöjärjestelmällä. Seiskaversion tuki on päättynyt jo aikaisemmin.

Selvästi pienempi osa käytössä olevista puhelimista toimii uusimmalla Windows 10 Mobile OS -alustalla.

Takavuosina Microsoft rummutti kovaan ääneen kasiversiota, joka toi mukanaan muun muassa Cortana-puheentunnistuksen. Lisäksi versio uudisti käyttöliittymän ja ilmoituskeskuksen. Kyseessä oli Microsoftin yritys pelastaa Windows Phone -käyttöjärjestelmä.

Lopputulos oli kuitenkin kaikkea muuta kuin menestys, sillä Microsoft ei onnistunut lisäämään markkinaosuutta Googlen Androidia ja Applen iOS-käyttöjärjestelmää vastaan.

Lopputuloksena Microsoft luopui kokonaan Lumia-puhelinten valmistuksesta. Sen jälkeen yhtiöltä on odotettu Surface-malliston jatkeeksi älypuhelinta, mutta sellaista ei ole vielä julkistettu.

Epävarmaa on sekin, aikooko Microsoft kehittää nykyistä Windows 10 -käyttöjärjestelmää myös älypuhelinkäyttöä ajatellen.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen@yrittajat.fi