13.6.2022 klo 12:53
Uutinen

WTC Turun tuore vetäjä Heidi Saaristo tukee pk-yrityksiä kansainvälistymisessä – ”Ensin kotiläksyt, ja sitten vasta maailmalle”

Alati globalisoituvassa maailmassa jäävät monet mahdollisuudet käyttämättä, mikäli yritys valitsee jättää kansainvälistymiskortin kokonaan kääntämättä. Moni yrittäjä tarvitsee suunnitelmissaan ja maailman valloitus unelmissaan tukea. Varsinais-Suomen Yrittäjien yhteistyöorganisaatio World Trade Center Turku on yksi kansainvälistyvän yrittäjän tukipilareista.

WTC Turku on osa maailmanlaajuista World Trade Center verkostoa, jonka tehtävänä on stimuloida kauppa- ja investointimahdollisuuksia yrityksille, jotka haluavat muodostaa yhteyksiä maailmanlaajuisesti ja menestyä paikallisesti. Huhtikuussa Turun organisaatio sai uuden luotsin, kun turkulainen Heidi Saaristo valittiin vastaamaan WTC Turun toiminnan kehittämisestä. Neljätoista vuotta ulkomailla uraa tehnyt Saaristo on kasvattanut osaamistaan ja kokemustaan monipuolisesti kansainvälisen liiketoiminnan parissa.

– Ulkomailla asuessani olin pisimpään vakuutusalalla, jossa hoidin kansainvälisiä jälleenvakuutuspalveluita sekä USA:ssa että Keski-Euroopassa. Työssäni olin vastuussa vakuutusverkoston kehittämisestä, asiakkuuksista ja jälleenvakuutusportfolioista, Saaristo kertoo.

Juuri ennen WTC Turun koordinaattorin tehtävää Saaristo toimi päivittäistavaroiden globaalin b2b-myynnin ja markkinoinnin parissa, jossa asiakkaita olivat isot kansainväliset kauppaketjut, verkkokaupat, sekä agentit ja jakelijat eri puolilla maailmaa.

– Työ oli nopeatempoista ja varsinkin korona-aikana äärimmäisen haasteellista; korkeat rahtikustannukset, lockdownien takia kiinni olevat kaupat, videoneuvottelut ja -messut, saati matkustusrajoitukset eivät helpottaneet elämää!

International Scaler -ohjelmalla synergiaetuja yrityksille

World Trade Center verkoston ja brändin alla toimii tällä hetkellä yli 15 000 WTC-ammattilaista ympäri maailman yli 90 maassa. Heidän, kuten Saaristonkin tavoitteena on auttaa yrityksiä kansainvälistymään. Konkreettisesti tämä tarkoittaa mm. ajankohtaisen tiedon ja verkostoitumismahdollisuuksien tarjoamista.

– Tällä hetkellä meillä on käynnissä Turun seudun oma International Scaler -ohjelma, jonka avulla tuomme yrityksiä yhteen. Tavoitteena on löytää yritysten kesken synergiaetuja. Tällainen yhteishanke on tehokas tapa viennin aloittamiseen, laajentamiseen ja ylläpitämiseen. Lisäksi varmistamme osallistujille asiantuntijoiden tuen kansainvälistymiseen ja uuden markkinan avaamiseen, sanoo Saaristo.

Tuleva syksy tuo tullessaan entistä enemmän live-tapahtumia erilaisilla teemoilla. Luvassa on muun muassa maakohtaisia infoja markkinoita harkitseville yrityksille sekä muita aiheita, joita yrittäjäkunnan puolelta toivotaan.

Liiketoimintaympäristö tutuksi

Kaikille kansainvälistymisestä suunnitteleville yrityksille Saaristo suosittelee syvällistä tutustumista kohde maan liiketoimintaympäristöön.

– Ihan ensimmäinen askel mihin tahansa kansainväliseen toimintaan tulisi olla tiedonkeruu. On hyvä ymmärtää nyt ainakin markkinapotentiaali, kohdemaan tavat ja kulttuuri, sekä liiketoimintaympäristö ennen mitään muuta. Ensin on tehtävä kotiläksyt, ja sitten vasta maailmalle, Saaristo suosittelee.

Saariston mukaan kansainvälistyminen vaatii yrittäjältä myös verkostoitumista ja yhteistyötä muiden tahojen kanssa.

– Tieto, osaaminen ja kokemus ovat kaikki saatavilla, kun vaan on valmis kuuntelemaan ja oppimaan.

Suomalaisten yritysten valmiudet kansainvälistymisen osalta ovat Saariston mukaan kohtuullisella pohjalla, mutta myös kehityskohteita löytyy.

– Suomalaiset ymmärtävät sen, että kotimarkkinat ovat rajatun kokoiset ja jossain vaiheessa kasvua on lähdettävä hakemaan kansainvälisesti. Myös esimerkiksi kielitaito on olemassa ja tarvittaessa sen kehittäminen on tehty helpoksi. Kehittämiskohteena näkisin muiden maiden ja kulttuurien ymmärryksen. Oletamme helposti varsinkin eurooppalaisten toimivan ja ajattelevan hyvin samankaltaisesti kuin me suomalaiset, vaikka kulttuureissa on suuria eroja, Saaristo toteaa.

Tulevalta syksyltä Saaristo odottaa erityisesti tiivistä yhteistyötä Varsinais-Suomen Yrittäjien ja muiden kumppaneiden kanssa.

– Varsinais-Suomen Yrittäjiltä saatu ajankohtainen tieto pinnalla olevista aiheista on äärimmäisen arvokasta, jotta WTC Turku voi tarjota juuri oikeita ja hyödyllisiä palveluja alueen yrittäjille.

WTC Turun taustalla toimivat Varsinais-Suomen Yrittäjät, Turun Kauppakamari sekä Turku Science Park.

Tule seuraamaan WTC Turun ja Varsinais-Suomen Yrittäjien IG- ja Facebook-liveä

Maksuton