2.2.2020 klo 07:22
Uutinen

Y-blogi: Huomis päivänsankarit

Yrittäjäjärjestö Pohjois-Karjalassa täyttää 80 vuotta. Pyrkimystämme edistää kaikin tavoin yritysten toimintaedellytyksiä ei yksittäinen vuosi juurikaan muuta. Juhlavuosi antaa kuitenkin hyvän tilaisuuden tarkastella hieman analyyttisemmin niin kuluneita kuin tuleviakin vuosia.

On vaikeaa edes kuvitella järjestömme perustamisvuoden tunnelmia täällä Pohjois-Karjalassa. Maaliskuussa joukkomme palasivat talvisodan rintamalta ahdistuneissa tunnelmissa ja luovutetun karjalan 450 000 ihmistä etsivät uutta elämäänsä vielä kesälläkin. Silti ihmiset eivät luovuttaneet. Ihaillen voi kuvitella sitä tulevaisuudenuskoa, henkistä voimaa ja yrittelijäisyyttä, jota silloin elettiin todeksi. Kaiken kurjuuden keskellä nähtiin yhteistyöllä ja luottamuksella olevan edelleen tilausta.

Pohjois-Karjalan Yrittäjien syntysanat allekirjoitettiin joensuulaisessa ravintola Jokelassa jo syyskuussa. Yksityistä yrittäjyyttä tarvittiin ratkaisemaan ihmisten ja yhteiskunnan ongelmia sekä nostamaan maata takaisin jaloilleen.

Toiminta lähti hyvin käyntiin, mutta joutui nopeasti tauolle uuden sodan tarvitessa kaikki resurssit käyttöönsä. Mutta jo sodan aikana palattiin normaalimpaan toimintaan, ja niistä hetkistä alkaen PKY on puolustanut alueemme yrittämisen olosuhteita, toiminut yhdistävänä tekijänä yrittäjähenkisille ihmisille ja kannustanut ihmisiä yrittämään.

Voimme ihailla vanhempiemme ja isovanhempiemme kykyä toimia noissa kovissa olosuhteissa. He kykenivät rakentamaan tuhotut alueet uudelleen, maksamaan historiallisen korkeat sotakorvaukset, asuttamaan Karjalasta paenneet ihmiset ja elämään yhdessä sisällissodan erilleen repimien naapureidensa kanssa sekä lisääntymään ja kasvattamaan Suomen suurimmat ikäluokat. Ja seuraavina vuosikymmeninä he pystyivät kiihdyttämään Suomen kansakuntana yhdeksi maailman onnellisimmaksi, turvallisimmaksi ja vauraimmaksi maaksi.

Entä nyt juhlavuonna, kun olosuhteet ovat edellä kuvatun kaltaiset? Meille ei tee oikeutta ottaa kunniaa näistä vanhempiemme ja isovanhempiemme teoista. Voimmeko sanoa: ”me sodimme, me rakensimme, me maksoimme, me kasvatimme”? Juuri nyt elämme aivan eri maailmassa kuin noina kauhun ja kunnian vuosina. Juuri nyt olosuhteemme ovat loistavat.

Juhlavuonna elämme ajassa, jossa yrittäminen on suositumpaa kuin koskaan. Suomalaiset arvostavat tutkitusti yrittäjiään ja kannattavat yrittäjyyttä haittaavien esteiden purkamista. Samalla halu kokeilla itsekin yrittäjyyttä on erittäin korkealla. Erilaiset yrittäjyyden muodot ja verkostomainen toiminta ovat nousseet nopeasti pinnalle ja luottamus tulevaisuuteen vaikuttaa sittenkin olevan korkealla.

Tämän hetken yhteiskuntaa ravisuttavat muutokset ahdistavat, mutta antavat myös valtavasti mahdollisuuksia. Uusia ratkaistavia asioita syntyy valtavasti ja niitä ongelmia ratkaisemaan tarvitaan vain lisää kekseliäitä yrittäjiä. Tehdään siis osamme juhlavuoden päivänsankareina ja samalla huolehditaan siitä, että olemme myös huomisen sankareita.

Perttu Kouvalainen puheenjohtaja Pohjois-Karjalan Yrittäjät ry