8.7.2024 klo 10:39
Uutinen

YEL-tarkistukset taas käynnissä – Laskurista käytössä uusi versio

Yrittäjien työtulojen tarkistukset ovat jälleen menossa.

YEL-uudistuksen seurauksena yrittäjien työtulot tarkistetaan jatkossa kolmen vuoden välein.

Tänä vuonna tarkistukset koskevat yrittäjiä, joiden työtulo on alle 25 000 euroa vuodessa ja jotka eivät olleet viime vuonna olleet mukana tarkistuksessa ja joiden työtuloihin ei ole tehty kolmen vuoden aikana oleellista muutosta. 

Esimerkiksi työeläkeyhtiö Elo kertoo verkkosivuillaan, että tarkistukset alkoivat kesäkuussa ja jatkuvat syksyn loppuun saakka.

YEL-laskurista otettiin käyttöön uusi versio toukokuun lopussa.

– Jatkossa laskuri ottaa paremmin huomioon yrittäjän johtavan aseman yrityksessä sekä omistustiedot. Jos sarjayrittäjä on yrityksen hallituksen jäsen, mutta ei omista yritystä, sellaista yritystä ei oteta huomioon YEL-työtuloehdotuksessa. Kun laskurin laatu paranee, virheet ovat jatkossa harvinaisia. Ilmarisen vakuutusjohtaja Minna Hakkarainen sanoi Yrittäjät.fille toukokuussa.

Kahdella ensimmäisellä tarkistuskerralla yrittäjän vuotuista työtuloa voidaan korottaa enintään 4 000 eurolla.

Tarkistus etenee siten, että ensin yrittäjä saa eläkeyhtiöltä työtuloehdotuksen. Jos yrittäjä on sitä mieltä, että ehdotettu työtulo ei vastaa yrittäjän näkemystä hänen työpanoksensa arvosta tai taustatiedot ovat olennaisesti muuttuneet, hänellä on kaksi viikkoa aikaa vastata ja hakea jotain muuta työtuloa ja kertoa perustelut sille. Sen jälkeen eläkeyhtiö tekee kokonaisharkinnan perusteella työtulopäätöksen. Jos yrittäjä ei vastaa eläkeyhtiön ehdotukseen, työtuloa voidaan korottaa enintään 4 000 eurolla. 

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus