13.2.2023 klo 12:36
Uutinen

Yhä useampi vantaalaisyritys painii pahassa talouskurimuksessa

Kuva Sami Kuusivirta

Lue koko juttu Vantaan Sanomista (juttu julkaistu 28.1.2023)

Yhä useammalla vantaalaisella yrityksellä on nyt vaikeuksia selviytyä nykyisen taloustilanteen takia.

Samalla kun kuluttajien ostovoima on heikentynyt, yritysten kustannukset ovat nousseet.

Viime vuonna konkurssiin ajautuneiden ja toimintansa lopettaneiden vantaalaisyritysten määrä kasvoi edellisvuodesta, kertoo Vantaan Yrittäjien toimitusjohtaja Esa Mänttäri.

Mänttäri sanoo, että konkurssi- ja lopettamisluvut eivät sinänsä ole korkeita, mutta yhtiöiden talousongelmat ovat yleistyneet. Vaikeuksissa ovat etenkin rakennusyhtiöt.

– Koronan ja Venäjän hyökkäyssodan myötä yrittämisen kannattavuus on romahtanut. Moni yrittäjä on joutunut polttamaan kaikki säästönsä aivan normaaliarjen pyörittämiseen, Mänttäri kuvailee.

Mänttärin mukaan monella alalla vantaalaisyritykset kokevat nyt ongelmia. Syitä tähän on monia.

– Osalla aloista, kuten ravintola-alalla, on aikamoinen työvoimapula.

Aasian lentoliikenteen rajoittaminen on kolhinut vantaalaista yritysmaailmaa.

– Sotatilanne ja ilmatilan sulkeminen vaikuttaa, kun lentomatkustus Kiinaan ja Kauko-itään on vähäistä. Aiemmin lentoliikenne on jo sakannut koronan takia monta vuotta. Monelle palvelu- ja logistiikka-alan yritykselle tämä on tarkoittanut ongelmia, Mänttäri selvittää.

Kuvioihin on tullut myös uusia vakavia uhkia: yritykset kärsivät nyt energiahintojen, korkojen sekä raaka-aineiden ja tuotteiden kustannustason noususta.


– Lisäksi ihmisillä käytettävissä oleva rahamäärä on pienentynyt, kun kaikki on kallistunut eikä tulotaso seuraa rinnalla. Rahat menevät välttämättömyyksiin, kuten polttoaineisiin ja korkoihin. Se vaikuttaa palvelualan yrityksiin kysynnän vähenemisenä, Mänttäri toteaa.

Jos sota vain jatkuu ja tilanne pahenee, pahoin pelkään, että tästä tulee ikävä vuosi.

Esa Mänttäri

– Kun ihmiset miettivät, mistä karsitaan, pienehköt palvelut, kuten parturissa käyminen, voivat etenkin olla liipaisimella, hän arvioi.

Rakennusalan yritykset, etenkin pienemmät sellaiset, ovat olleet viime aikoina suurissa vaikeuksissa.

– Ne rakennuskohteet, jotka ovat kesken, tehdään loppuun, mutta uudet kohteet ovat jäissä tai siirtyneet taloustilanteen takia, Mänttäri kiteyttää.

– Rakennustarvikkeet ovat kallistuneet, ja niiden saatavuus on ollut vaikeaa. Myös asuntokaupan hidastuminen näkyy rakennusalalla. Ollaan menossa kohti taantumaa, toimitusjohtaja ennakoi.