23.2.2018 klo 09:04
Uutinen

Yhteiskäyttöautojen kiinnostavuus kasvaa – Uusi palvelu tuo autot kotipihaan

Yhteiskäyttöautojen tarjonta on lisääntynyt viime vuosina. Uusi yritys tuo yhteiskäyttöautot taloyhtiöihin ja lupaa auttaa vanhan auton myynnissä.

Eri palveluntarjoajien yhteiskäyttöautoautoja on tarjolla myös monenlaisten kiinteistöjen, kuten toimistohotellien pihoissa. Kempeleläisen Omago Oy:n tavoitteena on viiden vuoden kuluessa saavuttaa kymmenen prosentin osuus noin 40 000 potentiaalisen taloyhtiön autokannasta. Asiakkaina olisi silloin noin 4 000 taloyhtiötä ja niiden käytössä noin 3 000 yhteiskäyttöautoa.

Omago Oy lupaa auttaa palvelun piriin tulevia taloyhtiön osakkaita myymään omat autonsa hankkimalla ostotarjouksia autoille.

Auto käyttöön, kun 10 kiinnostunutta kasassa

Omago-palvelun kautta taloyhtiön asukkaat voivat matkapuhelimellaan varata käyttöönsä huolletun ja tankatun henkilöauton, jolloin asukas ei tarvitse omaa autoa eikä sen ylläpitämisestä aiheudu henkilökohtaisia kuluja. Palvelun käytön aloittaminen edellyttää kymmentä kiinnostunutta asukasta taloyhtiöstä.

Omago Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja Tommi Jokelainen uskoo, että palvelun käyttäjiä tulee myös taloyhtiöistä, joissa asuu harvoin autoa tarvitsevia asukkaita, joille oman auton omistaminen ei ole taloudellisesti järkevää. Yhteiskäyttöautoilu vähentää parkkipaikkojen tarvetta muun muassa kiinteistöjen pihoilla.

Jokelainen kertoo, että palvelun taustalla on ihmisten halu käyttää rahansa johonkin järkevämpään kuin nopeasti arvoaan alentavaan autoon.

– Matkustaminen, sisustaminen ja harrastukset ovat monelle mieluisampia kohteita kuin auto, joka seisoo yli 90 prosenttia ajasta parkkipaikalla tai tallissa aiheuttaen silloinkin kuluja omistajalleen.

Yhteiskäyttö on ekologinen tapa autoilla – Mukana tankkauskortti

Yhteiskäyttöautoilun etuja ovat huolettomuus, taloudellisuus ja ekologisuus. Auton käyttäjän ei tarvitse huolehtia auton huolloista tai korjauksista, vaan näitä pitää huolen palveluntarjoaja. Auton mukana on autokohtainen tankkauskortti, jota käytetään tankkauksiin.

Käyttäjät huolehtivat vain polttoaineen riittävyydestä. Palveluntarjoaja huolehtii autojen huolloista ja renkaista yhdessä huoltokumppaniyrityksen kanssa. Huoltokumppani noutaa auton, huoltaa ja palauttaa sen sovittuna aikana takaisin taloyhtiön käyttöön.

Hinnoittelu käytön mukaan

Yhteiskäyttöjärjestelmällä varustetun taloyhtiöauton käyttäjille annetaan aluksi opastus ja sen lisäksi asukkaista valitaan paikallinen käyttäjä, joka opastaa jatkossa muita taloyhtiöauton käyttäjiä.

Auton käyttö hinnoitellaan käytetyn ajan ja ajetun matkan perusteella. Käyttömaksut peritään käyttäjiltä maksukorttimaksuina käytön jälkeen maksuvälitysjärjestelmän avulla.

Auton mallista riippuen aikaveloitus on 5,0 – 7,0 euroa tunnissa sekä sen lisäksi kilometrihinta polttoaineineen noin 0,50 – 0,70 euroa per kilometri. Esimerkiksi 30 km:n kauppareissu (1,5 h) maksaa noin 20 euroa ja harrastuksiin vienti maksaa noin 10 euroa/kerta.

Muita kotimaisia yhteiskäyttöautopalvelua tarjoavia yrityksiä on muun muassa tamperelainen 24 Rental Network Oy ja jo pitkään toiminut Suomen kaupunkiautot Oy:n omistama City Car Club.

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi