28.9.2017 klo 10:10
Uutinen

Yhteisöveron alentamisen paineet kasvavat: Osakeyhtiöstä tulossa entistä kiinnostavampi yhtiömuoto

Hallitus tilaa selvityksen yritys- ja henkilöverotuksen uudistamisesta ulkopuoliselta tutkijaryhmältä.

Hallitus käynnistää selvityksen yhteisöveron muuttamisesta. Paineet veron alentamiseen kasvavat, kun moni maa suunnittelee samaa.

Tällä hetkellä Suomi pärjää verokilpailussa vielä kohtalaisen hyvin. Yhteisövero on nyt 20 prosenttia, mutta jos Ruotsi laskee omaa veroaan, Suomi menettää etumatkansa. Esitys Ruotsin yhteisöveron alentamisesta 22 prosentista 20 prosenttiin vuoden 2019 alusta on parhaillaan lausuntokierroksella. Suomessa verokantaa laskettiin vuonna 2014. Britanniassa yhteisövero laskee 17 prosenttiin vuonna 2020.

Yhteisöveron mahdollista alentamista pohditaan hallituksen tilaamassa ulkopuolisessa tutkijaryhmässä, joka aloittaa työnsä ensi huhtikuussa. Selvityksellä halutaan pohjustaa tulevia hallitusneuvotteluja.

Kauppalehden mukaan hallitus aikoo selvittää, miten tulo- ja yritysverotusta pitäisi muuttaa pitkällä aikavälillä, jotta se uudistaisi elinkeinorakennetta ja tukisi innovaatioita sekä kouluttautumista. Verotusta saatetaan joutua muuttamaan myös siksi, että se sopii paremmin uudenlaisiin työn tekemisen muotoihin.

”Huolehdittava tasapuolisuudesta”

Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen muistuttaa, että nimellinen veroaste ei ole koko totuus.

– Suomi joutuu olemaan hereillä. Pelkkä nimellinen veroaste ei kuitenkaan kerro kaikkea. Täytyy olla hereillä siitä, paljonko yritykset joutuvat todellisuudessa maksamaan veroa. Pitää toivoa, että hallituksen tilaamassa työryhmässä on myös reaalimaailman osaamista. Pelkkä akateeminen tutkimus ei riitä.

Kuismasen mukaan 20 prosentin yhteisövero on kilpailukykyinen mutta painetta laskuun on pidemmällä aikavälillä.

– Pitää muistaa, että yhteisövero koskee vain osakeyhtiöitä. Pitäisi huolehtia myös siitä, että verotus on tasapuolinen ja kannustava myös muissa yritysmuodoissa.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen@yrittajat.fi