18.5.2022 klo 16:28
Uutinen

Yksi Etelä-Karjalan kunta erottuu Kuntabarometrissä

Yrittäjien Kuntabarometrissä yrittäjät arvioivat kotikuntaansa. Tulokset myös kirittävät parantamaan toimintaa edelleen yhdessä yrittäjien kanssa. Etelä-Karjalassa näkyy yrityspalveluiden epätasainen saavutettavuus. Ruokolahti erottuu yleisarvosanassa maakunnan parhaana. Tämä kaikki käy ilmi Suomen Yrittäjien teettämästä Yrittäjien kuntabarometrista.

IROResearch kysyi yrittäjiltä Yrittäjien kuntabarometri -kyselyssä yrittäjien mielipiteitä yrityksen kotikunnan toiminnasta. Kysely tehtiin 1.2.–4.4. Siihen vastasi 9 564 yrittäjää eri puolilta Suomea. 

– Yrittäjät arvostavat kuntia ja kunta on yrittäjälle läheinen kumppani. Molemmat tarvitsevat toisiaan. Kun kunnan yritykset menestyvät, kunnan talous on helpompi pitää hyvässä kunnossa ja myös verot kohtuullisina. Haluamme panostaa vahvasti kuntien ja yrittäjäjärjestön yhteistyöhön, Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen sanoo.

–  Erityisen kriittisesti kuntien tulee tarkastella omaa yhtiötoimintaansa, joka pahimmillaan pienentää verotuloja ja estää kunnan alueella toimivien yritysten kehittymis- ja kasvumahdollisuuksiakin, Salminen jatkaa.

Etelä-Karjalassa haettava uutta suuntaa

–  Kyselyn ajankohtana Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainaan ja täällä rajan tuntumassa epävarmuus ja tulevaisuuden sumuisuus näkyvät vastauksissa monin tavoin, Etelä-Karjalan Yrittäjien toimitusjohtaja Marko Hanhisuanto sanoo. 

Yrityspalveluista tarkemmin kysyttiin, mitkä palvelut yrittäjät kokevat tärkeimmiksi. Kärkeen nousivat aloittavan yrityksen palvelut, verkostoituminen ja sujuvat lupapalvelut. Maakuntamme sisällä oli isoa vaihtelua yrityspalveluiden arvosanan suhteen riippuen kunnasta. 

–  Yrityspalveluiden saavutettavuutta tulee parantaa ja aktiivisemmin hakea keinoja sijoittuvien ja investoivien yritysten saamiseen maakuntaamme, linjaa Etelä-Karjalan Yrittäjien puheenjohtaja Tommi Matikainen.

Etelä-Karjalassa keskiarvo elinkeinopolitiikan kokonaisarvosanasta oli 3 asteikolla 1–5 ja kunnista Ruokolahti parhaana saavutti arvosanan 3,83. Ruokolahtelaiset yrittäjät antoivat erityisen korkean arvosanan kunnan yrittäjyyttä tukevasta asenneilmapiiristä.

Tulokset käydään yhdessä kuntien kanssa läpi

Barometrin tulokset ovat tärkeä työkalu. Aluejärjestö Etelä-Karjalan Yrittäjät suosittelee, että paikalliset yrittäjäyhdistykset käyvät tulokset yhdessä läpi kuntien kanssa ja katsovat, missä on onnistuttu ja mitä kehitettävää löytyy. Tavoitteena on sopia jatkotoimista ja mahdollisista tavoitteista seuraavalle mittausjaksolle vuodelle 2024, sillä kysely toistetaan kahden vuoden välein.

Tutustu kuntakohtaisiin tuloksiin!

Lähes 10 000 yrittäjien vastauksien alueelliset ja kuntakohtaiset tulokset julkistetaaan 18.5. Kunnallisjohdon seminaarissa Vaasassa. Voit tutustua alueellisiin ja kuntakohtaisiin tuloksiin www.yrittajat.fi/kuntabarometri2022. Twitterissä keskusteluun voi osallistua aihetunnisteella #kuntabaro.

Lisätietoja:
Marko Hanhisuanto, toimitusjohtaja, 050 440 8868, marko.hanhisuanto@yrittajat.fi, Etelä-Karjalan Yrittäjät ry
Valtakunnallisista tuloksista: Tanja Matikainen, kunta- ja elinkeinoasioiden päällikkö, 0400 866 648, tanja.matikainen@yrittajat.fi, Suomen Yrittäjät