11.2.2020 klo 13:04
Uutinen

Yksinyrittäjä Maisa Piesala vaihtoi osakeyhtiönsä kevytyrittäjyyteen

Maisa Piesala on toiminut yrittäjänä osakeyhtiön kautta parisenkymmentä vuotta. Esimerkiksi omaa isännöintitoimistoaan hän pyöritti kymmenen vuotta.

Piesala jatkaa yrittäjänä, mutta noin vuosi sitten hän muutti yrittäjyytensä muodon kevytyrittäjyyteen eli laskutuspalvelun kautta tehtävään toimintaan. Hän etsii asiakkaansa, myy monipuolista osaamistaan ja laskuttaa lopuksi asiakasta Omapaja-laskutuspalvelun kautta.

– Moni lähtee yrittäjänä tekemään, mitä haluaa tehdä työkseen, mutta sotkeentuu arjessa yrityksen pyörittämiseen. Kevytyrittäjänä minua kiehtoi taiteilijan vapaus. Laskutuspalvelu hoitaa viranomaisilmoitukset, Piesala kertoo.

Kevytyrittäjänä Piesala on toiselle yrittäjälle kiehtova työvoima, sillä hän vastaa omista kuluistaan. Työn hinta sovitaan asiakkaan kanssa. Hänen mielestään toimintamalli on mahtava myös opiskelijoille, eläkeläisille ja muille, jotka toimivat yrittäjinä sivutoimisesti.

– Kevytyrittäjyys ei sovi toimintaan, jossa täytyy olla varastoa. Oman osaamisen myymiseen se toimii parhaiten, hän toteaa.

Kevytyrittäjyys tarvitsee kuitenkin kehitystä esimerkiksi viranomaispuolelta. Monet yrittäjien palvelut vaativat Y-tunnuksen, joita kevytyrittäjillä ei OP:n laskutuspalvelua käyttäviä lukuunottamatta ole.

Laki ei myöskään tunne termiä kevytyrittäjä vaan virallisesti puhutaan laskutusyrittäjistä.

– Kevytyrittäjyys on nopeimmin kasvava yrittäjyyden laji. Prosessit viranomaisten puolelta ovat jäljessä. Järjestelmät vaativat Y-tunnuksen, mutta minä en sitä tarvitse, Piesala kertoo.

Piesala antoi haastattelun Vaikuttajafoorumin risteilyllä. Hän on Keski-Suomesta Karstulan Yrittäjien jäsen. Risteily antoi hänelle oppia ja inspiraatiota. Uusia yhteistyökumppanuuksiakin on jo vireillä.

– Risteilyllä ja jo matkalla tänne tapaa muita yrittäjiä, eli eri alojen osaajia eri puolilta Suomea. Sitä, mitä osaamista pienen paikallisyhdistyksen riveistä ei löydy, löytyy tällaisten verkostoitumistapahtumien kautta, Piesala sanoo.

Lue lisää kevytyrittäjistä/laskutusyrittäjistä täältä

Teksti ja kuva

Elina Hakola

elina.hakola(at)yrittajat.fi