18.11.2017 klo 11:00
Uutinen

Yksinyrittäjälle vertaistuki on timanttia

– Yksinyrittäjäverkostossa korostuu vertaistuki. Se, että pääsee muiden yksinyrittäjien kanssa keskustelemaan asioista, moni painii samojen asioiden kanssa, sanoo vimpeliläinen parturi-kampaaja Teija Uitto-Kohonen.

Yksinyrittäjä Teija Uitto-Kohonen on saanut yrittäjäjärjestöltä todella paljon olemalla mukana tapahtumissa ja koulutuksissa. Parturi-Kampaamo Teija on toiminut kahdeksan vuotta Vimpelissä.

– Minut napattiin melkein heti mukaan Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien yksinyrittäjäverkostoryhmään. Ja olen ollut kohta neljä vuotta Vimpelin Yrittäjien puheenjohtajana.

Pitkä kokemus yksinyrittäjänä on osoittanut, että yksinyrittämisen parhaat puolet ovat toisaalta myös yksin toimimisen kääntöpuolia.

– Paras puoli tässä on, kun saa olla oman itsensä herra. Riippuen alasta pystyy aika vapaasti itse luomaan kalenteristaan sellaisen kuin haluaa. Mutta nuo samat asiat ovat yksinyrittäjyyden kääntöpuolia, siitä syystä kun vastuu on täysin itsellä. Jos on hankala elämäntilanne, ei voi soittaa kenellekään, vaan pitää itse luovia tilanteiden läpi, Uitto-Kohonen pohtii.

Hän on miehensä kanssa paluumuuttaja Vimpeliin. Teija Uitto-Kohoselle oli muuton kynnyksellä selvää, että Vimpelissä ei kampaajana ole palkkatöitä, vaan oma yritys oli näköpiirissä.

Järjestöaktiivi

Yrittäjä on ollut alusta asti Suomen Yrittäjien jäsen. Uitto-Kohonen on saanut jäsenyydestä ja luottamustehtävissä toimimisesta vertaistukea ja hyviä koulutuksia. Onpa myös eduskunnan ovi auennut jo useamman kerran vaikuttamisvierailuille.

– Yksinyrittäjäverkostossa korostuu vertaistuki. Se, että pääsee muiden yksinyrittäjien kanssa keskustelemaan asioista, moni painii samojen asioiden kanssa.

Kampaajayrittäjä on varsinainen järjestöaktiivi.

– Vimpelissä olen ollut paikallisesti mukana monenlaisissa jutuissa. Olemme järjestäneet yrittäjille muun muassa somesäpinät-koulutuksen, jossa tutustutimme yrittäjiä sosiaalisen median ihmeelliseen maailmaan, ja perinteisempiä aamiaistilaisuuksia.

Etelä-Pohjanmaalla toimii yksinyrittäjän iltakoulu, joka on suunnattu yksinyrittäjille. Uitto-Kohonen käy myös iltakoulua, jonka lopuksi osallistujat saavat todistukset läpikäydyistä asioista.

Paikallisyhdistyksen puheenjohtajuus on vienyt Teijaa ympäri maata.

– Kun käyn tilaisuuksissa eri puolilla Suomea, löydän aina tuttuja kasvoja.

Teija Uitto-Kohonen kannustaa uusia yrittäjiä verkostoitumaan ja menemään yrittäjäkoulutuksiin ja muihin tilaisuuksiin.

– Yrittäjäjärjestöön kannattaa kuulua tietenkin sen takia, että pääsee edistämään yrittäjien asioita. Mitä aktiivisempi olet, sitä enemmän pystyt luomaan verkostoja ja löytämään vertaisporukkaa. Tähän porukkaan on tosi hienoa kuulua.

Teksti: Riikka Koskenranta

Kuva: Juha Harju