Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

27.8.2020 klo 16:40
Uutinen

Yksinyrittäjätukea haettu yllättävän vähän ja rahaa jää käyttämättä – SY esittää kehittämisseteliä yksinyrittäjille

2000 euron yksinyrittäjätukea on haettu selvästi vähemmän kuin odotettiin. Sitä voi hakea syyskuun loppuun saakka. Koska tukeen varattua rahaa näyttää jäävän käyttämättä, Suomen Yrittäjät on esittänyt yrityskehitysseteliä yksinyrittäjien liiketoiminnan kehittämiseen.

Yksinyrittäjätukien käsittely on sujunut pääsääntöisesti hyvin, joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta. Nopeimmillaan tuen voi saada muutamassa päivässä, keskimäärin käsittelyaika on noin viikko.

– Yksinyrittäjätuen hakemuksia on tullut selkeästi vähemmän kuin odotettiin. Toki hakuaikaa on vielä jäljellä. Tukea kannattaa ehdottomasti hakea syyskuun loppuun mennessä, jos täyttää hakukriteerit, kannustaa Suomen Yrittäjien toimialapäällikkö Mika Hämeenniemi.

Kuntaliiton kyselyn mukaan 36 000 yksinyrittäjää on hakenut heille osoitettua tukea elokuun puoliväliin mennessä (17.8.). 34 000 hakemusta on käsitelty, niistä 29 500 (87%) on hyväksytty ja hylätty on noin 3000 hakemusta. Reilua 1600:tta hakemusta ei ole otettu käsittelyyn, esimerkiksi koska hakemus on mennyt väärään paikkaan eli yrittäjän asuinkuntaan, ei yrityksen YTJ:ssä merkittyyn kotikuntaan.

– Hakemusten odotettua pienempään määrään on varmaankin useita syitä. Tuen kriteerit eivät kaikilla täyty, tukea pidetään liian pienenä, hakuprosessi voi tuntua vaikealta ja joillakin voi myös olla asenne, että ”mitään tukia en ole hakenut enkä hae”, Hämeenniemi listaa.

Yksinyrittäjätuen saamisen edellytyksinä ovat muun muassa 30 prosenttia pudonnut liikevaihto, YEL-rekisterissä oleminen tai vähintään 20 000 euron liikevaihto. Katso tarkemmat hakukriteerit työ- elinkeinoministeriön sivulta.

– Osalla yksinyrittäjistä onneksi on mennyt ihan kohtuullisesti, eikä liikevaihto ole pudonnut 30 prosentilla, Mika Hämeenniemi toteaa.

Hänen mukaansa yksinyrittäjätuen käsittelyajoissa on jonkin verran vaihtelua eri puolilla maata, mutta keskimääräinen aika hakemuksen käsittelystä maksatukseen on noin viikon verran.

– Joissakin kunnissa se on kestänyt vain muutamia päiviä. Toisaalta kesän aikana on ollut viiveitä lomakaudella, Hämeenniemi toteaa.

Hän muistuttaa vaikeassa tilanteessa olevia yksinyrittäjiä myös yrittäjän työttömyysturvan hakemisesta.

– Työmarkkinatuki on tärkeä apu – ja se ei ole este yksinyrittäjätuen saamiselle.

Kehittämisseteli yksinyrittäjille?

Suomessa on virallisen tilaston mukaan 182 000 yksinyrittäjää. Hallitus varasi heille nimikoituun tukeen 250 miljoonaa euroa.

– Koska tätä rahaa jää nyt käyttämättä, Suomen Yrittäjät on esittänyt hakuajan pidentämistä vuoden loppuun. SY on myös esittänyt yrityskehitysseteliä, joka on tarkoitettu yksinyrittäjän toiminnan kehittämiseen, Mika Hämeenniemi kertoo.

1,5 kuukauden odotus inhimillisen virheen vuoksi

Suurimmassa kaupungissa Helsingissäkin on selvitty hakemusvyöryyn nähden kunnialla. Graafisen alan yksinyrittäjä tosin joutui odottamaan tukea 1,5 kuukautta yksittäisen inhimillisen virheen vuoksi.

Kyseinen yksinyrittäjä teki hakemuksen yksinyrittäjätuesta 7. heinäkuuta.

– Sieltä pyydettiin lisätietoja jo samana päivänä. YTJ:n kautta tulostettu verovelkarekisteriote ei kelvannut vaan piti olla suoraan verohallinnon sivulta tulostettu dokumentti, yrittäjä kertoo.

Hän haluaa esiintyä tässä uutisessa nimettömänä.

– Tuon 7. heinäkuuta jälkeen Helsingin kaupungin suunnasta ei kuulunut mitään – ei päätöstä eikä korvausta. Näin kyllä järjestelmästä, että hakemus on otettu vastaan, yrittäjä kertoo.

– En ole kysellyt tuen käsittelyn perään ja olin jo välillä unohtanutkin asian, koska töitä alkoi taas järjestyä. Sitten sain Suomen Yrittäjien uutiskirjeen, jossa muistutettiin yksinyrittäjätuen hakemisesta ja otin yhteyttä Yrittäjiin.

”Olemme pahoillamme”

Suomen Yrittäjät selvitti asiaa yksinyrittäjän puolesta ja otti yhteyttä Helsinki NewCo -yksikköön, joka käsittelee yksinyrittäjätukien hakemukset.

– Olemme todella pahoillamme, kyseessä on inhimillinen virhe ja suoraan sanottuna yrittäjä on nyt myös joutunut kesälomakauden uhriksi, pahoittelee Helsinki NewCon johtava asiantuntija Toivo Utso.

– Meille on tullut kaikkiaan noin 9000 hakemusta ja saimme apua niiden käsittelyyn Helsingin kaupungin muista yksiköistä. Heinäkuun alkupuolella suurin osa näistä apuvoimista jäi kesälomalle – kuten tämäkin virkailija, joka käsitteli kyseisen yrittäjän hakemuksen. Virkailija oli tehnyt inhimillisen virheen. Sähköisessä hakemuksessa oli jäänyt rasti pois olennaisesta kohdasta ja hakemus ei siirtynyt eteenpäin, Utso kertoo.

– Olemme pahoillamme tästä. Inhimillisiä virheitä ei tietenkään saisi tapahtua, mutta hakemusten määrä on ollut suuri, johtava asiantuntija Utso sanoo.

Helsingin kaupunki oli tehnyt viime maanantaihin mennessä 6300 yksinyrittäjätuen maksatusta. Kiivaimpana aikana tukia maksettiin kolme kertaa viikossa. Hakemusten määrä on sittemmin vähentynyt. Tukipäätöksiä tehdään päivittäin, mutta Helsinki maksaa tällä hetkellä tukia kerran viikossa.

– Neljän viime viikon aikana hakemuksia on tullut noin sata viikossa. Nyt tosin hakemusten määrä näyttää olevan nousussa, maanantaina esimerkiksi hakemuksia yksinyrittäjätuesta tuli noin 50 kappaletta, Toivo Utso kertoo.

Tuki on tarpeen

Tässä jutussa nimettömänä esiintyjä graafisen alan yksinyrittäjä kertoo, että yksinyrittäjätuki on tarpeen kiinteiden kulujen hoitamiseen:

– Työhuoneen vuokra pitää maksaa, puhelin ja netti, kirjanpitäjä, yrittäjä luettelee.

– Koronan vuoksi huhtikuu oli todellakin kuukausista julmin, yrittäjä siteeraa tunnettua sanontaa.

Koronashokki iski joka puolella ja työt loppuivat kuin seinään.

– Ensimmäisen kuukauden tein kaikenlaista. Tärkeintä oli kuitenkin se, että soitin aktiivisesti asiakkaille. Pikkuhiljaa tilanne on piristynyt ja töitä on alkanut järjestyä uudelleen, yrittäjä kertoo.

– En ole hakenut yrittäjän työttömyyskorvausta.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi