24.8.2017 klo 14:41
Uutinen

Yksityinen sektori lahjoittanut 130 miljoonaa yliopistoille

Yliopistot ovat keränneet lähes 130 miljoonaa euroa yksityistä pääomaa valtion vastinrahakampanjassa.

Helsingin yliopisto ja Aalto-yliopisto keräsivät euromääräisesti suurimmat lahjoitussummat. Valtio on sitoutunut pääomittamaan yliopistoja vastinrahalla, jota maksetaan suhteessa kerättyyn yksityiseen rahoitukseen.

Vastinrahaan oikeuttavan pääoman keräys oli mahdollista marraskuusta 2014 kesäkuuhun 2017. Yliopistot toimittivat tiedot varainhankinnastaan opetus- ja kulttuuriministeriölle elokuussa. Eniten rahalahjoituksia ovat hankkineet Helsingin yliopisto (34,2 miljoonaa) ja Aalto-yliopisto (20,9 miljoonaa).

Opetusministeri uskoo yksityisten varojen keruun lähentävän korkeakouluja ja yksityistä sektoria.

– Tämä on hieno asia korkeakoulujemme kannalta, sillä yksityisten varojen kerääminen lähentää korkeakoulutusta ja työelämää sekä vahvistaa yhteistyötä ja verkostoja. Siten korkeakoulujen talous vahvistuu samalla kun toiminnan laatu ja vaikuttavuus lisääntyvät, opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen sanoo.

Valtio pääomittaa yliopistoja 150 miljoonan euron vastinrahoituksella, joka jaetaan yliopistojen kesken suhteessa näiden keräämään yksityiseen pääomaan. Vastinrahapäätöksen tekee valtioneuvosto.

Yritykset mukana talkoissa

Elinkeinoelämän puolelta todella merkittävän lahjoituksen teki Teknologiateollisuus ry. Teknologiateollisuus päätti syksyllä 2015 yhteensä 11 miljoonan euron lahjoituksista.

Yrittäjäsanomat

toimitus@yrittajat.fi