21.6.2017 klo 14:01
Uutinen

Ylä-Savo liikkuu viksusti Helsinkiin

Aihe: Miten Ylä-Savosta liikutaan sujuvasti, taloudellisesti ja ympäristöystävällisesti Helsinkiin mm. työmatkoille ja koulutuksiin?

Ylä-Savo liikkuu viksusti- hankkeen projektityöntekijä Sari Mulari on laatinut muistion keskustelusta Raatihuoneella 12.6.2017 Iisalmen kulkuyhteyksistä Helsinkiin.

Lyhyesti:

VR lakkautti kesällä 2015 aamu- ja iltajunayhteyden Iisalmi-Helsinki -välillä

  • Aamujunayhteys palvelisi elinkeinoelämää ja järjestöjä (koulutukset, kokoukset)
  • Iisalmen kaupunginhallitus on selvittänyt keväällä 2017 kustannuksia bussivuorokokeilua varten
  • Bussi veisi matkustajat Iisalmen juna-asemalta Kuopion rautatieasemalle kello 5.35 lähtevälle junalle
  • Keskustelussa päätettiin tehdä kysely, joka kartoittaa kokeilun laajuutta

Kaupunki pohtii oman bussivuoron kokeilemista Iisalmesta Kuopioon. Bussi lähtisi noin kello 4.20 Iisalmesta liikkeelle. Se olisi Kuopiossa niin, että matkustajat ehtisivät kello 5.35 Helsinkiin lähtevään junaan. Käyttäisitkö tätä aamuvuoroa? Vastaa kyselyyn tästä.

MUISTIO

Iisalmen kulkuyhteys Helsinkiin

Aika 12.06.2017 klo 17.30-19

Paikka Ravintola Raatihuone

Läsnä Minna Paulin, Iisalmen Seudun Yrittäjänaiset

Jukka Ryhänen, Iisalmen Yrittäjät

Ismo Partanen, Iisalmen Yrittäjät

Riitta Korpihalla, Iisalmen kaupunginvaltuusto

Kaupungininsinööri Jyrki Könttä, Iisalmen kaupunki

Elinkeinojohtaja Terho Savolainen, Iisalmen kaupunki

Projektityöntekijä Sari Mulari, Ylä-Savo liikkuu viksusti –hanke, sihteeri

Media: Pirjo Nenola, Iisalmen Sanomat

1 Ylä-Savo liikkuu viksusti -hanke

Projektityöntekijä Sari Mulari esitteli aluksi Ylä-Savo liikkuu viksusti –hanketta. Kyseessä on Iisalmen kaupungin hallinnoima hanke, jossa ovat mukana Kiuruveden kaupunki, Sonkajärven kunta ja Vieremän kunta.

Hanke rahoitetaan liikkumisen ohjauksen valtionavustuksella ja kuntien omarahoituksella. Kokonaiskustannusarvio on 53 000 euroa ja hankkeen toiminta-aika on 20.3.-31.12.2017. Hankkeen toimintasuunnitelmaan on kirjattu kokeilu bussiyhteydestä aamujunalle, jolla pääsee aamuksi Helsinkiin.

2 Yleinen keskustelu Iisalmi-Helsinki –kulkuyhteyksistä

Käytiin läpi nykytilannetta. VR lakkautti aamujunavuoron ja iltajunavuoron Iisalmesta kesällä 2015, minkä jälkeen Iisalmen seudulta on ollut hankalaa matkustaa Helsinkiin niin, että olisi pääkaupungissa aamulla perillä ja voisi lähteä illalla paluumatkalle.

VR-Yhtymään on vedottu, että se palauttaisi aamujunavuoron. Lisäksi Raija Ruhanen on toimittanut 483 allekirjoitusta keränneen adressin liikenne- ja viestintäministeriölle junavuoron palauttamiseksi.

Minna Paulin ja Jukka Ryhänen toivat esille sen, että yritykset ja myös yhdistykset kaipaavat aamujunayhteyttä. Helsingissä asioidaan päiväseltään muun muassa asiakastapaamisissa, koulutuksissa, järjestö- ja yhdistystyöhön liittyvissä asioissa ja messuilla. Usein junalla matkustava Paulin kertoi junassa olevan aina pari matkustajaa, jotka kaipaavat aamujunayhteyttä Iisalmesta.

Riitta Korpihalla esitti kiskobussiyhteyden selvittämistä Iisalmi-Kuopio -välille. Tällä hetkellä VR:n kiskobussi kulkee Iisalmesta Ylivieskaan neljällä vuorolla.

3 Kokeilu bussiyhteydestä Kuopion rautatieasemalle

Iisalmen kaupunginhallitus on keskustellut maaliskuussa 2017 kokeilusta, jossa kaupunki järjestäisi oman bussivuoron Kuopion rautatieasemalle nykyisten aikataulujen mukaan kello 05.35 lähtevälle junalle. Kyseinen junavuoro (InterCity 62) on Helsingissä kello 09.42.

Helsingistä lähtee nykyisten aikataulujen mukaan iltapäivällä kello 16.17 paluujuna, joka on Iisalmessa kello 21.28, joten kaupungin omaa paluuyhteyttä Kuopiosta illalla ei tarvittaisi. Näillä junavuoroilla jäisi noin kuusi tuntia asiointiaikaa Helsingissä.

Kaupunki on laskenut eri vaihtoehtoja bussiyhteydelle. Lähtökohtana on ollut 250 arkipäivää joko tilataksilla tai pikkubussilla. Asiakashinta olisi 10 tai 12 euroa, joka jäisi kaupungille.

Kaupunginhallitus on linjannut jatkovalmistelua varten kokeilun pikkubussilla niin, että asiakashinta on 12 euroa. Tämän vaihtoehdon vuosikustannus on 44 000 euroa.

Keskustelussa todettiin, että kokeilun on hyvä kestää vuosi, jolloin nähdään sen vaikutukset ja ihmiset löytävät yhteyden. Kokeilun olisi järkevää alkaa syksyllä esimerkiksi syyskuun alusta. Bussikokeilu voisi mahdollisesti palvella myös lentoaseman matkustajia, jotka lähtevät aamukuuden lennolle.

Bussiyhteys on saatava mukaan VR:n järjestelmään, niin että se löytyy helposti aikatauluista ja lippujärjestelmästä. Kaupungin on markkinoitava yhteyttä.

Päätettiin, että Ylä-Savo liikkuu viksusti –hanke toteuttaa kyselyn, jolla selvitetään tarkemmin miten paljon kokeilubussivuorossa olisi matkustajia ja milloin vuorolle olisi eniten tarvetta. VR:n kanssa on selvitettävä bussiyhteyden saaminen osaksi VR:n lippu- ja aikataulujärjestelmää.

Kyselyn runko laadittiin yhdessä. Kysely laitetaan Iisalmen kaupungin www-sivuille auki 19.6.-31.7. Siitä tiedotetaan kaupungin www-sivuilla, sosiaalisessa mediassa, uutiskirjeillä, tiedotteilla ja sähköpostitse. Kyselyyn tästä.

Kyselyn tulokset toimitetaan Iisalmen kaupunginhallitukselle 14.8.2017 pidettävään kokoukseen.