EU-rahat jumissa
Yli 900 yrittäjää odottaa edelleen EU-rahoitusta. Kuva: Getty Images
11.10.2022 klo 12:37
Uutinen

YLE: Yrittäjät ovat odottaneet EU-rahoitusta jo vuoden – Tietojärjestelmän luvataan olevan kunnossa vihdoin tässä kuussa

YLE kertoo jumissa olevista EU-tuista, joiden viivästyminen on aiheuttanut ongelmia sadoille yrittäjille.

Lähes 1000 yritystä eri puolilla Suomea odottaa parhaillaan rahoituspäätöstä EU-rahastosta. Taustalla on tietojärjestelmäongelma, jonka seurauksena rahahanat ovat olleet kiinni jo vuoden päivät. Jumissa on peräti 179 miljoonaa euroa.

YLEn uutisen mukaan ongelmat alkoivat marraskuussa 2021, jolloin työ- ja elinkeinoministeriön tilaama EURA 2021 -tietojärjestelmä oli määrä ottaa käyttöön. Kyseisen järjestelmän kautta haetaan kehittämis- ja investointiavustuksia yrityksille.

Järjestelmä on tilattu it-yhtiö Netumilta. Ensin järjestelmän käyttöönottoa jouduttiin siirtämään marraskuulta seuraavan vuoden maaliskuulle. Seuraavaksi aloitusta siirrettiin kesälle ja lopulta lokakuulle.

Moni yrittäjä on seurannut tilannetta ihmeissään. Harva on kuitenkaan valittanut asiasta julkisuudessa sen pelossa, että rahoituspäätöstä ei tulekaan.

– Kun yrityksessä päätetään tehdä jotain, päätökset liittyvät aina tiettyyn aikaan ja tiettyyn tavoitteeseen. On kohtuutonta odottaa puoli vuotta. Yksi järjestelmä ei voi kannatella koko päätöksentekoa, vaan on oltava myös varakeinoja. Nyt kaikilla aluerahastoalueilla seisoo satoja hakemuksia jonossa, Suomen Yrittäjien johtaja Harri Jaskari sanoo YLElle.

Vaikuttaa myös tuleviin hakuihin

Tuorein tieto ministeriöltä on, että ohjelmisto on kunnossa lokakuun loppuun mennessä. Etelä-Karjalan yrittäjien toiminnanjohtaja Marko Hanhisuanto huomauttaa YLEn haastattelussa, ettei viranomaisella ole oikeutta vetäytyä järjestelmähäiriön taakse.

– Toivoisimme valtion taholta jonkinlaista joustavaa ratkaisua, jotta yritykset pystyvät suunnittelemaan tulevaisuuttaan. Vähintään tilanteesta tulisi viestiä selkeästi. Nyt tästä lähtevä viesti on vahvassa ristiriidassa alueen kasvun turvaamisen ja kehittämishalun kanssa, Hanhisuanto sanoo haastattelussa.

EURA 2021 -tietojärjestelmää käyttävät muun muassa ELY-keskukset ja maakuntien liitot jakaessaan EU-rahoitusta järjestöille ja yrityksille.

Hämeen Ely-keskuksen rahoitusyksikön päällikkö Sinikka Kauranen kertoo YLElle, että ruuhkan purusta johtuva viivytys tulee vaikuttamaan myös seuraaviin hakuihin.

Pauli Reinikainen