30.9.2021 klo 10:10
Uutinen

Ypäjältä Suomen teille ja tonteille – Plastiset ohjaa ja liputtaa tuhansissa tilanteissa

Reunapaaluina valtaväylillä ja aurausmerkkeinä talvisilla teillä. Lipputankoina joka niemessä notkossa ja saarelmassa. Plastiset Oy:n tuotteet näkyvät useammassa paikassa kuin olisi voinut kuvitellakaan.

Plastiset Oy:n Tommi Sirén aloitti yrittäjyytensä vuonna 1999. Taustaosaamista mukaan toi hänen isänsä Jarmo Sirénin 1970-luvulla perustama lipputankoyritys Ypä-Tuote, joka sittemmin myytiin pois. Nykyään Plastiset Oy:n tuoterepertuaariin kuuluvat lipputangot ja lipputuotteet, betoniperustukset ja jalustat, aurausmerkit, laituriponttoonit, salaojaliitokset, reunapaalut, yksityistiepaalut.

– Aloittaessani oli tarkoitus keskittyä pelkästään muihin muoviputkituotteisiin. Asiakkaiden kysyntä ratkaisi eli edelleenkin lipputankoja valmistamme, naurahtaa Sirén.

Asiakkaina ovat rakennusliikkeet, kaupungit, kunnat, ja rautakaupan kautta jälleenmyynti omakoti- sekä mökkiasukkaille. Tuotteita menee jonkin verran myös vientiin – Ruotsiin, Hollantiin, Saksaan ja Venäjälle. Perinteistä maisemamerkkiä, lipputankoa ei pystytetä uusille tonteille niin usein kuin joskus aiemmin.

– Korona-aikaan kaikki piharakentaminen ja siihen liittyvä välineistö kuten lipputangot ovat myyneet hieman paremmin. Jää nähtäväksi, mitä tapahtuu, kun matkailu rajojen ulkopuolelle taas lisääntyy.

Kannattavuuden tiellä

Liikevaihto on ollut melko tasaista muutaman vuoden ajan eikä suurta kasvua välttämättä haetakaan. Muun muassa aurausmerkkien markkinat ovat keskittyneet lähinnä Pohjoismaiden olosuhteisiin.

– Jonkin verran saattaisi lisää vientimahdollisuuksia olla, mutta olemme tyytyväisiä siitä, että tällä tasolla pystymme toimivaan kannattavasti ja työllistämään vakituisen porukan ympärivuotisesti.

Plastisetin henkilökunta on varsin kokenutta ja vaihtuvuus on ollut vähäistä. Työvoimapulasta mainittaessa Tommi Sirén on toki itsekin varpaillaan, jos uusia tekijöitä jouduttaisiin hakemaan.

– Meillä on oma erikoistoimiala ja räätälöity teknologia, joten valmiita henkilöitä ei löydy mistään. Perehdytämme itse heidät näihin töihin.

Hintojen nousulle ja materiaalien saatavuudelle ei liputeta

Ajankohtaisena pullonkaulana on ollut raaka-aineiden saanti ja hintojen voimakas nousu. Muoviraaka-aineen hinta on tuplaantunut lyhyessä ajassa ja toimitusajat ovat venähtäneet.

– Tilanne on tosi syvältä. On joskus mahdotonta vastata tarjouspyyntöön, kun on ollut epävarmuutta raaka-aineen saatavuudesta. Muovia tulee Belgiasta ja lasikuitulankaa Kiinasta. Lasikuituteollisuus on valitettavasti ajettu alas koko Euroopasta. Ensin Kiina dumppasi materiaalia ensin sellaiseen hintaan, että koko Eurooppa oli polvillaan ja nyt koronakurimuksessa hinnat ja rahdit on nostettu pilviin.

Töitä ja tilauksia kuitenkin on kohtuullisesti. Tommi Sirén enteilee, että vuoden 2020 liikevaihto kutakuinkin saavutetaan tänäkin vuonna. Ypäjä ja yrittäminen omalla kotiseudulla tuntuvat maistuvan yrittäjälle.

– Kunnan kanssa asiat ovat mallillaan, emme tosin kovin aktiivisessa kontaktissa ole keskenämme. Kunnan johtokin vuosien varrella on vaihtunut, mutta aina mennään puhtaalta pöydältä tulevaisuuteen luodaten.

Ypäjällä työnantajayrittäjiä on melko niukasti ja uudet toimijat ovat ainakin alkuun pääsääntöisesti yksinyrittäjiä. Ypäjän Yrittäjät ry:n puheenjohtajana Tommi Sirén kertoo, että halua yhteistoimintaan löytyy, mutta itsellä ja muilla yrittäjäaktiiveilla enin aika panostetaan oman bisneksen tekoon.

– Vapaamuotoiset yhteiset tapaamiset ovat parasta antia yrittäjäkollegoiden kesken. Myös eri koulutuksissa etenkin kahvipöytäkeskustelut ja vapaa kokemusten vaihto ovat olleet antoisia, kiittelee Tommi Sirén.

FAKTAA – PLASTISET OY
Kotipaikka: Ypäjä
Perustettu: 1999
Yrittäjä: Tommi Sirén
Toimialaluokitus: 22290 Muiden muovituotteiden valmistus
Toimialat: Liput ja lipputangot (päätoimiala), Maatalouden palvelut, Muovin valmistus, Salaojitus, salaojat ja salaojatarvikkeet
Liikevaihto 1,8 m€ (2020)
Henkilöstö: 10
Muuta: Tommi Sirén toimii Ypäjän Yrittäjien puheenjohtajana