20.11.2021 klo 18:15
Uutinen

Ypäjän vuoden yrittäjä 2021: Työssä opitaan, ideoilla erikoistutaan ja laadulla menestytään

Luottamus, toimitusvarmuus ja kustannustehokkuus mainittiin menestystekijöinä, kun Antero Seppänen Artlevy Oy:stä palkittiin Ypäjän vuoden yrittäjänä 2021.

Vuonna 1990 perustettu Artlevy Oy siirtyi Antero Seppäsen ja silloisen yhtiökumppanin Arto Huuhanmäen omistukseen vuonna 2003. Yritys valmistaa asennusvalmiita ilmastointikonehuoneita, tilaelementtejä, seinäelementtejä sekä ohutlevytuotteita rakennusteollisuudelle. Pääartikkeleina ovat ilmastointikonehuoneet ja alihankintana tehtävät ohutlevytuotteet. 2021 toteutuneiden yrityskauppojen jälkeen yrityksen omistus siirtyi kokonaisuudessaan Antero Seppäselle.
– Rakentamamme tilaelementit toimitetaan kohteisiin valmiiksi asennettuina. Valmis tilaelementti säästää rakennusvaiheen aikaa ja kustannuksia, kertoo Seppänen. Paikalliselle ja pitkäaikaiselle yhteistyökumppanillemme Parmarine Oy:lle valmistamamme varusteluosat ovat olleet myös tärkeä osa tuotantoamme, kuvailee Seppänen.

Hyvän maineen kasvaessa Artlevyn tuotteet ovat entistä enemmän alkaneet myydä itse itseään.
Markkinat ovat pääasiassa pääkaupunkiseudulla. Asiakkaina on isoja rakennusliikkeitä, kuten mm. YIT, Skanska, NCC, Lujatalo, Peab, Varte, SRV, Pohjola Rakennus ja PakRak. Laatu, luotettavuus, joustavuus ja kustannustehokkuus ovat Artlevyn valtteja.

Markkinoilla ilmakuoppia ja materiaalipulaa

2021 alkuvuosi oli yritykselle hiljainen ja työt vähenivät siinä määrin, että työntekijöitä jouduttiin lomauttamaan.  Syksyn alkaessa tilauskanta parani ja lomautukset lopetettiin. Tällä hetkellä töitä ja tilauksia on riittävästi. Uudenlaisia haasteita on kuitenkin ilmassa.
– Valmistusmateriaalien hinnat ovat nousseet ja erityisesti saatavuusongelmat ovat vaikuttaneet tuotteiden valmistus- ja toimitusaikoihin. Rakennusalalla kaikki ovat tällä hetkellä samassa veneessä ja yhteisymmärrystä aikatauluihin on löytynyt tarvittaessa.

Uhkana on myös, että materiaalien hintojen pysyessä nykyisellä korkealla tasolla uusia rakennuskohteita ei aloiteta. Tämä näkyisi luonnollisesti myös Artlevyn tilauskannassa.

Töitä ja ideoita olisi, ajat silti vielä epävarmat

Artlevyn työntekijät ovat pääosin nuoria metalli- ja rakennusalan osaajia. Yritys ottaa mielellään opiskelijoita harjoittelemaan alan täysiveriseksi ammattilaiseksi. Kiinnostus alaan on paras opettaja. Seppäsen mielestä ammattikoulutus on mennyt ehkä liian teoreettiseksi.
– Asennetta ja toimialan oppimishalua pitäisi pystyä arvioimaan jo koulutukseen hakiessa. Asiat opitaan oikeasti vasta käytännön töissä. Ammattitaitoisen ja motivoituneen työvoiman saaminen on tällä hetkellä kiven alla. Henkilöstövuokrauspalvelun käyttö on meille uutta, kokemukset ovat olleet positiivisia, toteaa Seppänen.

Yrityksen tuotantotilat pursuilevat nykyisessä käytössä. Erilaisia ideoita ja tuotekehittelyä on pyöritelty, mutta niihin investointia on jouduttu jarruttelemaan. Artlevy työllistää tällä hetkellä kaikkiaan 10 henkeä Seppäsen lisäksi.
– Pahimmasta korona-ajastaa selviytyminen on mielestäni jo itsessään suuri saavutus ja onnistuminen sekä juhlan paikka, toteaa Ypäjän vuoden yrittäjä Antero Seppänen.

FAKTAA

Artlevy Oy
Kotipaikka: Ypäjä
Perustettu: Vuonna 1990
Tuotteet: Ilmastointikonehuoneet, tilaelementit, seinäelementit ohutlevytuotteet sekä julkisivukasetit
Yrittäjä: Antero Seppänen
Liikevaihto: 1,47 m€ (2020)
Henkilökuntaa: 10