Anu Kullanen, Ypäjän kirjanpito Oy, valittiin vuoden yrittäjäksi Ypäjällä 2023. Palkinto luovutettiin 9.9. Eerikkilässä järjestetyssä seudullisessa yrittäjäjuhlassa.
9.9.2023 klo 19:00
Uutinen

Ypäjän vuoden yrittäjä Anu Kullanen – asiakkaista voimaa

Ensimmäinen työpäivä yrittäjänä on jäänyt Anu Kullaselle mieleen, sillä hän sanoo muistavansa kaksi ensimmäistä asiakasta, jotka kävelivät sisään silloin Ypäjän vanhan postin tiloissa toimineeseen toimistoon. Tuosta hetkestä on tullut kuluneeksi 26 vuotta. Tekemisestä ja luottamuksesta kertoo, että kaksi ensimmäistä ovesta kävellyttä ovat asiakkaina edelleen.

Anun polku yrittäjäksi alkoi ammattitaidon hankkimisella silloisessa kauppaoppilaitoksessa Forssan koulutiellä. Osaamista ja ammattitaitoa syvennettiin paikallisen autoliikkeen kirjanpitäjänä. Tie yrittäjäksi avautui, kun Kullaselle tarjottiin mahdollisuutta tulla kolmanneksen osuudella osakkaasi Ypäjän Kirjanpitoon.

– Yrittäjäksi lähteminen oli perheen yhteinen päätös. Mietittiin, mikä on meidän tilanteemme. Osuuden ostamiseen tarvittiin lainaa ja se oli siihen maailman aikaan iso raha. Edessä olisi myös muutto Ypäjälle. En olisi ikinä uskonut nuorena, että asuisin joku päivä Ypäjällä. 

Yhteinen päätös tehtiin. Kullasen ja Ypäjän Kirjanpito Oy:n yhteinen taival alkoi 1997. Yhteisen päätöksen takana oli perheen tuki, joka on yrittäjän mielestä onnistumisen ehdoton edellytys.

– Puoliso on ollut henkisenä tukena alusta alkaen. Olen saanut puhua ja purkaa kotona paineita. Jos tätä tukea ei olisi, en varmaan olisi jaksanut jatkaa yrittäjänä, Anu kiittää.

Toimiala murroksessa

Rutiinitehtävät eivät ole kirjanpidon perimmäinen tarkoitus. Taloushallinnon tavoitteena on auttaa ihmisiä tekemään oikeita päätöksiä oikeaan tietoon pohjautuen. Yritykset tarvitsevat neuvoja ja apua päätösten tekemiseen ja resurssien oikeaan kohdentamiseen.

– Sähköiset palvelut ovat lisääntyneet ja se vähentää asiakkaiden tapaamista. Tähän työhön kuuluu neuvonta ja siksi ihmisten kohtaaminen on tärkeää, Kullanen toteaa.

Kesken haastattelun ovi käy ja sisään astuu asiakas kuin tilauksesta. Asiaa kysytään ja saatuun vastaukseen ollaan tyytyväisiä. Hyvän päivän toivotuksien jälkeen palaamme kahvikupposten ääreen keskustelun jatkuessa pitkäaikaisista asiakassuhteista.

– Toisen tunteminen tuo joustavuutta puolin ja toisin. Ja kun asiakkaana on toisia yrittäjiä se lisää joustoa. He ymmärtävät meitä ja me asiakkaita. Se ei ole myöskään klisee, että pitkäaikaiset asiakkuussuhteet muuttuvat tietyllä tasolla ystävyyssuhteiksi, Kullanen myöntää.

Vapaus, vastuu ja jaksaminen

– En olisi ikinä kuvitellut, että olisin täällä kauan, Kullanen naurahtaa muistellessaan yrittäjätaivaltaan alusta tähän hetkeen. 

Hänen ajattelussaan nousee esiin monen yrittäjän esiin tuoma ajatus vapaudesta ja sen kääntöpuolella olevasta vastuusta sekä työmäärästä.

– Kun on itsensä herra, niin siinä on omat hyvät puolet. Välillä olen töissä myöhään illalla, mutta päätän kuitenkin omasta ajasta. Minulle yrittäjyys on ollut oikea valinta. Saan asiakkaista voimaa ja ihmiset ovat iso osa tätä minun yrittäjyyttäni.

Kullanen painottaa tasapainoa yrittämisen, työn ja muun elämän välillä. Hänelle rentoutuminen muissa harrastuksissa on tärkeää. Sydäntä lähellä ovat hevoset ja koirat. Punaisen irlanninsetterin kanssa käydään koiranäyttelyissä. Sen ohella säännölliset ratsastustunnit toimivat tehokkaana pääkopan nollaajana. Palkitun yrittäjän terveiset aloittaville ja nuorille yrittäjille liittyvätkin juuri jaksamiseen.

– Nuorena tuntuu, että oma jaksaminen on rajatonta ja sitä kynttilää poltetaan kummastakin päästä. Aloittaessa palaa helposti loppuun, jos tasapainoa ei löydy ja itsestään ei huolehdi, Kullanen summaa.

Ypäjän kirjanpito Oy
Ypäjän vuoden yrittäjä 2023
Toimiala: Taloushallinto
Perustettu: 1992
Anu Kullanen osakkaaksi: 1997
Yrityksen koko osakekanta Kullasen omistukseen: 2020
Asiakkaina: Yrityksiä ml. maatalouksia