28.4.2017 klo 08:02
Uutinen

Yrittäjä ei pärjää yksin

Hämeenlinnan lyseon lukion luovan yrittäjyyden linjan opiskelijat Iiris Jalava ja Meeri Nikkilä toteuttivat Get Together Count Down -kampanjan. Nyt he kertovat, mitä kampanja opetti heille.

Meillä on kokemusta yrittäjyydestä ja bisnessosaamisesta kohta kahden lukiossa vietetyn vuoden ajalta. Olemme aloittaneet opinnot 2015 syksyllä, Hämeenlinnan lyseon lukion luovan yrittäjyyden linjalla, jossa opintoihimme on kuulunut paljon yhteistyöprojekteja eri yritysten kanssa. Olemme siis päässeet näkemään läheltä yrittäjän ammattia ja arkea. Siksi tuntui luontevalta suorittaa TET –harjoittelu Hämeen Yrittäjillä.

Teimme viikon ajan markkinointikampajaa Get Together –tapahtumalle. Pääsimme tapaamaan ja haastattelemaan monia yritysalan ammattilaisia sekä yrittäjyyttä opiskelevia nuoria. TET-viikon aikana keräämämme tietotulvan jälkeen palasimme kuitenkin takaisin lähtöruudun kysymykseen. Tiesimmekö kuitenkaan niin paljoa yrittäjän arjesta kuin oletimme?

Suurin muutos ajatusmallissamme oli verkostoitumisen tärkeys. Olemme kyllä itsekin kantapää kautta ymmärtäneet kontaktien tärkeyden nuorille, mutta emme ajatelleet sen olevan yrittäjälle jatkuvan prosessi. Yrittäjän on siis iästä ja alasta huolimatta tehtävä yhteistyötä muiden kanssa. Yrittäjän jos jonkun, pitää ymmärtää että juuri kilpailijalta voi saada eniten tukea ja apua.

Opimme, että kontaktien verkosto on yrittäjälle kuin korttitalo, jota tulee koota ja remontoida jatkuvasti. Jokainen kortti tukee toinen toistaan, mutta yksin ei kortti pysy pystyssä. Yksityisyrittäjäkään ei pärjää yksin, vaan tarvitsee menestyäkseen muiden alojen osaajia.

Toinen asia jonka opimme oli se, ettei yrittäjä ole koskaan valmis. Kokemus vahvisti ajatustamme siitä, minkä takia olemme hakeutuneet yrittäjyyden polulle. Yrittäminen on ikuinen projekti jossa saa kehittää sekä luoda itseään ja omaa uraansa. Elina Ruuskasen sanoin ”Vain taivas on rajana.” Siihen tulemme luottamaan myös jatkossa.

”Mitä sinä haluat tehdä seuraavan 6 päivän, 6 kuukauden tai 6 vuoden aikana yritystoiminnassasi?” Siihen kysymykseen saavat nuoret yrittäjät vastauksia 12.–13.5 Tampereella, kun valtakunnallinen Get Together -”yritysfestari” saapuu Pakkahuoneelle. Tapahtumassa pääsee inspiroitumaan monien tunnettujen puhujien esityksistä, verkostoitumaan muiden nuorten yrittäjien kanssa sekä tekemään bisnestä.

Tapahtumaan on nyt 2 viikkoa aikaa! Joka viikko pääsette tutustumaan yhden yrittäjyyden parissa työskentelevän ihmisen ajatuksiin nuorten yrittäjyydestä. Jos kiinnostuit, pysy matkassamme mukana kohti päätapahtumaa ja käy vilkaisemassa nuorten yrittäjien nettisivuja!

Iiris Jalava ja Meeri Nikkilä
Kirjoittajat olivat Hämeen Yrittäjien toimistolla viikon tet-jaksolla.