23.11.2017 klo 17:30
Uutinen

Yrittäjä ei saanut hakemaansa postipakettia – ”en ole törmännyt ikinä tällaiseen”

Yrityksen nimellä lähetetty paketti jäi postiin, koska yrittäjällä ei ollut hallussa vaadittua kaupparekisteriotetta.

Helsinkiläinen, maahantuontia harjoittava yritys oli saanut tiedon yrityksen nimellä postiin saapuneesta lähetyksestä.

– Mieheni meni noutamaan pakettia. Postin virkailija kuitenkin kertoi, että pakettia varten pitäisi olla mukana alle kolme kuukautta vanha kaupparekisteriote, helsinkiläisyrittäjä kertoo.

– Hän soitti minulle ja kysyi, onko meillä kyseistä kaupparekisteriotetta. Yleensähän yrityksillä on se vain kun yritys on juuri rekisteröity tai jos on muutettu jotain tietoja.

Koska kaupparekisteriotetta ei ollut mukana, virkailija antoi toisen vaihtoehdon.

– Yrityksen nimenkirjoittajaoikeuden haltija voisi valtuuttaa paketin noutajan. Miehelläni oli kyseinen nimikirjoitusoikeus, joten hän olisi voinut kirjoittaa valtakirjan itse itselleen. Tämä ei virkailijan mukaan kuitenkaan riittänyt. Mukaan olisi tarvittu yrityksen leima.

– Mieheni oli tultava takaisin toimistolle kirjoittamaan itse itselleen valtakirja leimalla varustettuna.

Yrittäjä kertoo hämmästyneensä Postin vaatimuksista.

– En ole koskaan törmännyt moiseen. En vielä tiedä, saammeko pakettia edes valtuutuksella ja leimalla. Ja onko sittenkin oltava mukana kaupparekisteriote, yrittäjä kertoi Yrittäjäsanomille torstaina, jolloin paketti oli vielä hakematta.

”Yrityksen leimaa ei tarvita”

Postin pakettipalveluiden tuotekehityksestä ja tuotehallinnasta vastaava johtaja Kati Nevalainen kertoo, että normaalitilanteessa paketti luovutetaan lähetystunnusta ja henkilöllisyystodistusta vastaan sitä noutamaan tulleelle henkilölle.

– Valtaosa 34 miljoonasta vuosittaisesta paketista on tällaisia lähetyksiä, Nevalainen sanoo.

Kirjatun paketin haku on tätä hieman monimutkaisempi.

– Jos se on osoitettu yritykselle tai yhteisölle, luovutetaan paketti sille, jolla on yrityksen tai yhteisön nimenkirjoitusoikeus. Valtakirjaa ei kuitenkaan tarvita. Itse ei voi eikä tarvitse kirjoittaa itselleen valtakirjaa, Nevalainen toteaa.

Nevalaisen mukaan nimenkirjoitusoikeuden todistamiseksi tarvitaan kaupparekisteriote, joka ei saa olla kolmea kuukautta vanhempi.

– Yrityksen leimaa ei tarvita, mutta julkisyhteisön päällikkö voi antaa valtakirjoja tarvittaessa leimalla vahvistaen.

– Lähettäjä kirjaa paketin, kun haluaa varmistaa sen luovuttamisen ainoastaan tietylle henkilölle tai yrityksen edustajalle.

”Ei pompottelua”

Nevalainen korostaa, että Postin tavoite on ”mahdollisimman sujuva asiointi ja paketin noutaminen, mutta kirjaamistapauksissa menettelemme toki lähettäjän edellyttämällä tavalla lähetyksen luovuttamisessa.”

– Voi olla mahdollista, että palvelupisteessä on tulkittu ohjeita väärin. On saatettu erehdyksessä edellyttää yritykselle osoitetun kirjatun paketin noutajalta valtakirjaa aivan kuten yksityishenkilölle osoitetun kirjatun paketin noutajalta silloin, kun noutaja on joku muu kuin vastaanottaja, Nevalainen sanoo.

– Kirjatun paketin luovuttaminen kaupparekisteriotteineen ja/tai valtakirjoineen voi tuntua asiakkaan mielestä pompottelulta, vaikka siitä ei missään tapauksessa ole kyse, Nevalainen korostaa.

Pasi Lehtinen

pasi.lehtinen (at) yrittajat.fi

Kuva: Istockphoto