Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Erika Broder-Laukkanen pyrkii yrityksessään siihen, että vanhemman vauva ja ura voisivat kehittyä samanaikaisesti. (Kuva: Fade Creative)
20.5.2024 klo 13:45
Uutinen

Yrittäjä halusi auttaa vanhempia vauvavuoden ja uran yhdistämisessä – Syntyi yritys, joka tuo sylivauvan hoivan perheen kotiin

Erika Broder-Laukkasen yritys hoivaa pikkuvauvoja, jotta vanhemmat saisivat aikaa työlle tai vain itselleen. Hoiva on asiantuntevaa, ja juuri sille on kova kysyntä. – Ei ole montaa niin kiitollista asiaa kuin se, että joku hoivaa vauvaasi hyvin, hän sanoo.

Lahja työpaikalta, läppäri kiinni ja näkemisiin vuoden päästä. Palkkatyöläiselle vanhempainvapaa tarkoittaa useimmiten sitä, että vauvaan voi keskittyä täysillä, eikä töistä tarvitse juurikaan murehtia.

– Yrittäjät eivät vain yleensä voi jäädä sille perinteiselle vanhempainvapaalle. Jos haluaa, että itsellä on työpaikka johon palata vanhempainvapaan jälkeen, asioille on yleensä tehtävä jotakin, sanoo yrittäjä, puolivuotiaan vauvan äiti Erika Broder-Laukkanen.

Viitisen vuotta sitten sosionomi, varhaiskasvatuksen opettaja ja vauvojen hyvinvointiin monialaisesti perehtynyt Broder-Laukkanen arveli, että yrittäjien keskuudessa voisi olla kysyntää aivan pienten vauvojen ammattitaitoisille hoitajille. Lähipiirissäkin sellaiselle olisi ollut tarvetta.

Niinpä hän perusti yrityksen nimeltä Vauvahoiva. Yritys tuo nimensä mukaisesti vauvan hoivaa perheiden kotiin. 

– Halusin auttaa yrittäjiä vauvavuoden ja uran yhdistämisessä. Kun vauva saapuu perheeseen, harva vanhempi voi esimerkiksi vuodeksi nostaa kätensä täysin pystyyn omasta yrityksestään, eivätkä kaikki sitä haluakaan.

Mukaan myös ulkomaan työmatkoille

Broder-Laukkanen pyrkiikin Vauvahoivassa siihen, että vanhemman vauva ja ura voisivat kehittyä samanaikaisesti, mutta sensitiivisesti vauvan tahtiin. Kotiin hoiva tuodaan, koska koti on vauvalle tuttu ja turvallinen paikka.

– Toki olemme olleet myös työpaikoilla ja työmatkoilla ympäri Eurooppaakin mukana. Toimimme tilanteen mukaan, hän kertoo.

Vauvahoivan kantava ajatus on se, että vaikka hoitaja mahdollistaakin vanhemman työnteon, vanhempi saa aina halutessaan olla lähellä vauvaa.

– Arvomme eivät missään nimessä ole sellaiset, että äidit äkkiä töihin, vaan lähtökohta on, että vauva on tärkein.

Kalenteri alkoi täyttyä

Kun Broder-Laukkanen oli tehnyt itsekseen hommia puolisentoista vuotta, hänen kalenterinsa alkoi olla niin täynnä, että työtä saattoi tarjota muillekin. Tällä hetkellä hänen kanssaan työskentelee alihankintana kolme vauva-alan moniosaajaa.

– Ajattelin myös, että olisi kiva, jos saisi fiilistellä jonkun kanssa tätä työtä niin paljon kuin vain lähtee! Tämä on maailman paras työ, ja oli ihana saada joku, joka ymmärtää ja kokee samoin.

Vauvahoivalla työskentelee muun muassa kätilö ja sosionomeja, jotka ovat perehtyneet vauvan kehitykseen esimerkiksi imetyksen, itkuisuuden ja unen suhteen. Kaikilla on pitkä kokemus vauvojen ja perheiden kanssa työskentelystä. Vauvahoivan tärkeä periaate onkin, että vanhempi voi todella luottaa hoitajien osaavan asiansa.

Aluksi Broder-Laukkanen teki paljon itse töitä sen eteen, että asiakkaat löytäisivät yrityksen. Hän saattoi tehdä veloituksetta yhteistöitä ja käydä useissa paikoissa kertomassa itsestään.

– Koin ratkaisevimmaksi verkostot ja suositukset. Kun sain pari ensimmäistä asiakasta, he olivat niin todella tyytyväisiä, että uusia asiakkaita tuli nopeasti.

– Ei ole montaa niin kiitollista asiaa kuin se, että joku hoivaa vauvaasi hyvin. Sitä kautta palaute on ollut todella hyvää, ja meitä on helppo suositella eteenpäin. 

Erikoisosaajia pienille vauvoille

Vauvahoiva on erikoistunut juuri pieniin vauvoihin.

– Lastenhoitoa on markkinoilla tosi paljon, mutta kun puhutaan pienestä vauvasta ja vauvavuodesta, meidän palvelumme korostuu. Kyllä sitä miettii monta kertaa, kenelle pienen vauvan voi jättää hoivaan.

Vauvahoivan kärkikohderyhmä ovat yrittäjät, mutta asiakkaita on moneen lähtöön. Suuri asiakasryhmä ovat vanhemmat, jotka tarvitsevat välillä omaa aikaa, jos eivät työntekoon, niin harrastuksiin tai pelkästään lepäämiseen. Toiset taas jatkavat palkkatyötä vauvavuotenakin, ja tarvitsevat silloin tällöin apua.

Asiakkaat saattavat sopia Vauvahoivan kanssa säännöllisestä hoiva-ajasta vaikkapa kahtena päivänä viikossa, jolloin he pääsevät keskittymään työntekoon.

Äkkipäätä voisi ajatella, että Vauvahoivan palvelut olisivat hintavia, sillä hoitajat ovat korkeasti koulutettuja ja palvelu räätälöityä. Vuorokaudenajasta riippuen 55–65 euroa tunnilta maksavasta hoidosta saa 60 prosentin kotitalousvähennyksen.

– Se on tuntuva etu. On tilanteita, että henkilön työpaikka on maksanut osan. Sitten on myös paljon mummoja ja vaareja, jotka asuvat muualla Suomessa, eivätkä pääse konkreettisesti avuksi. He haluavat sitten tarjota apua, joka oikeasti merkitsee, Broder-Laukkanen kertoo.

– Arvomme eivät missään nimessä ole sellaiset, että äidit äkkiä töihin, vaan lähtökohta on, että vauva on tärkein, sanoo Erika Broder-Laukkanen. (Kuva: Outi Mattsson)

Kaikkea ei voi tehdä yksin

Mikä sitten on avain siihen, että yritys pidetään pystyssä vauvavuoden ajan? Broder-Laukkanen sanoo, että tärkeintä on tukiverkosto.

– Tuoreessa vanhemmuudessa ja yrittäjyydessä on molemmissa jo paljon yhdelle ihmiselle. Kannattaa lähteä ajatuksesta, että kaikkea ei voi tehdä sataprosenttisesti, eikä varsinkaan yksin. 

Tuore äiti Broder-Laukkanen on pyrkinyt siihen, ettei ole kännykällä tai koneella silloin, kun vauva on hereillä. 

– Vauva on kuitenkin tärkeintä tässä elämässä. Teen työt kun hän nukkuu, ja kun hän valvoo, otan hänet mukaan esimerkiksi kotitöihin rintareppuun.

– Oma vauva on myös antanut hienon tilaisuuden ihan konkreettisesti nähdä, mitä on toimia yrittäjänä vauvan kanssa, tai miltä tuntuu antaa vauva jonkun muun hoitoon.

Broder-Laukkanen sanoo, että lasten kasvattamista tehdään persoonalla, sydämellä ja ennen kaikkea yhdessä.

– Koen, että syntymälahjakseni on tullut tosi kova halu hoivata ja rakkaus elämän alkua kohtaan. 

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Kaisu Puranen