Tuetut yrittäjälomat ovat haussa vuodelle 2024
Tuetut lomat ovat viiden vuorokauden täysihoitolomia, jotka sisältävät majoituksen, ruokailut ja kohderyhmälle sopivan lomaohjelman. Kuva: Getty Images
3.10.2023 klo 07:02
Uutinen

Yrittäjä, huomasitko tämän? Tuetut lomat ovat haussa – Ensikertalaisten mahdollisuudet paranivat

Yrittäjille ja heidän perheilleen tarkoitettujen tuettujen lomien haku ensi vuodelle on käynnistynyt.

Tuettuja yrittäjälomia järjestetään vuonna 2024 kaksikymmentä kappaletta. Niistä kymmenen on tarkoitettu työikäisille yrittäjille ja kymmenen lapsiperheille. Lapsiperhelomia voivat hakea myös maatalousyrittäjät.

Tuetut lomat ovat viiden vuorokauden täysihoitolomia, jotka sisältävät majoituksen, ruokailut ja kohderyhmälle sopivan lomaohjelman.

Tuettujen lomien hakijamäärät ovat kasvaneet selvästi viime vuodesta. Suomessa toimii viisi lomajärjestöä, joista yksi on muun muassa yrittäjälomia myöntävä Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry (MTLH). Yrittäjälomia haki tänä vuonna 1783 yrittäjää. Vuonna 2022 hakijoita oli 1153.

– Kaikkien lomajärjestöjen hakumäärät ovat nousseet 30 000 hakijalla vuodesta 2022. Meillä kasvua on 17 prosenttia, MTLH:n suunnittelija Sirpa Otava kertoo.

Myönnettyjen lomien määrä on vähentynyt inflaation myötä kallistuneiden vuorokausihintojen takia. MTLH:n toimintaa rahoittaa Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA.

– Kasvanut hakijamäärä ja vähentynyt lomien määrä tarkoittaa sitä, että yhä harvempi hakija pääsee lomalle, Otava kertoo.

Suosituimpia kohteita ovat olleet kylpylät kuten Imatran kylpylä ja Peurunka.

Pääpaino ensikertalaisissa

Sirpa Otavan mukaan tuettujen yrittäjälomien saajissa painotetaan nyt ensikertalaisia.

– Hakuehdot ovat muuttuneet siltä osin, että tuetun loman voi saada maksimissaan kolmen vuoden välein ja enintään kolme kertaa kymmenen vuoden aikana.

Ehtojen päivityksellä pyritään varmistamaan, että tuetuille lomille osallistuu mahdollisimman paljon lomalaisia, jotka eivät ole päässeet lomalle aikaisemmin. Päätöksen muuttuneista myöntämisperusteista ovat tehneet STEA ja lomajärjestöt.

– Ensi vuoden alusta karenssi pitenee niin, että myönnettyjen lomien välissä täytyy olla kaksi täyttä kalenterivuotta, Otava kertoo.

Tuettua yrittäjälomaa voi hakea täältä. Lomien hakuajat päättyvät kaikissa lomissa kolme kuukautta ennen loman alkua. Poikkeuksena ovat ennen 18.2.2024 alkavat lomat, joiden haku päättyy 15.11.2023.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen