13.4.2018 klo 13:25
Uutinen

Yrittäjä iloitsee hallituksen päätöksestä helpottaa irtisanomista – ”Kuka rekrytoi, jotta voi antaa kenkää heti seuraavassa kuussa?”

Hallitus päätti kehysriihessä helpottaa alle 20 henkilöä työllistävien yritysten henkilösyistä tehtäviä irtisanomisia. Yrittäjän mukaan tällainen politiikka kannustaisi häntä palkkaamaan syksyllä kahden työntekijän sijasta kolme työntekijää.

Omistamaansa yritystä johtava Sanni Kaikkonen tiivistää monien pienyrittäjien ajatukset rekrytoinnista yhteen virkkeeseen: rekrytointi huolestuttaa, koska kehnosta työntekijästä ei tunnu pääsevän millään eroon.

Pienellä yrityksellä ei myöskään ole varaa siirtää tehtäviensä tasolle yltämätöntä työntekijää sopivampiin tehtäviin. Sellaisia ei alle 20 työntekijän yrityksissä välttämättä edes ole.

”Tarvitsemme lisäkäsiä, mutta kenet uskaltaa työsopimuksen kautta sitouttaa?” Kaikkonen kysyy.

Hallitus vastasi keskiviikkona huoleen, jota yrittäjien edunvalvoja Suomen yrittäjät on pitänyt esillä jo pitkään. Hallitus päätti kehysriihessä helpottaa alle 20 ihmistä työllistävissä yrityksissä tehtäviä irtisanomisia. Henkilöön liittyvistä syistä tehtävien irtisanomisien vaatimuksia olisi tarkoitus keventää.

Päätös koskee ylivoimaista enemmistöä yrittäjistä. Suomen yrittäjien mukaan yli 90 prosenttia Suomen yrityksistä on alle 10 työntekijän yrityksiä.

Kaikkonen ilahtui hallituksen päätöksestä, sillä työntekijöiden palkkaaminen on hänen Sunnyone Promotion -yritykselleen ajankohtainen asia.

Tällä hetkellä Kaikkosen ainoa vakituinen työntekijä on Peppi Valtonen, joka teki Kaikkosen yritykselle töitä promoottorina ennen kuin hänet vakinaistettiin projektikoordinaattoriksi yrityksen toimistolle.

”Jos kasvu jatkuu meillä tähän tahtiin kesän yli, työllistämme syksyllä joka tapauksessa kaksi työntekijää”, Kaikkonen sanoo.

Kaikkosen yritys välittää muun muassa tuote-esittelijöitä, juontajia, esiintyjiä, malleja, ravintoloiden sisäänheittäjiä ja tuotejakelijoita messuille, tapahtumiin ja kauppakeskuksiin edistämään muiden yritysten myyntiä.

Promoottorin töitä tehdään tyypillisesti oman yrityksen kautta, laskutuspalvelun kautta kevytyrittäjänä tai esimerkiksi kesäkaudella määräaikaisessa työsuhteessa, koska työ on kausiluonteista.

Mutta vaikuttaako hallituksen päätös helpottaa irtisanomista yrittäjän tahtoon rekrytoida työntekijöitä?

Kaikkonen arvioi, että päätös rohkaisee rekrytoimaan, jos hallituksen päätös ei ”jää kosmeettiseksi paranteluksi”.

”Vaikea ottaa kantaa, kun ei tiedä sitä sisältöä, mutta hyvältä se kuulostaa. Jos siitä seuraa merkittäviä helpotuksia, siinä tapauksessa luultavasti otan meille parikin työntekijää syksyllä”, Kaikkonen vastaa.

Kolme kokoaikaista työntekijää on Kaikkosen mukaan harkinnassa, jos suhdanne jatkuu nykyisenlaisena ja ”palkkaamisen edellytykset päättäjien puolesta täyttyvät”.

Irtisanomisen helpottamisen lisäksi Kaikkonen piti hyvänä hallituksen päätöstä siitä, että alle 30-vuotiaina kolme kuukautta työttömänä olleita saisi palkata määräaikaiseen työsuhteeseen ilman perustetta määräaikaisuudelle.

”Kaikki normien purku on hyvästä”, Kaikkonen kommentoi.

Kaikki eivät ilahtuneet hallituksen kehysriihilinjauksista. HS kertoi torstaina, että työntekijäpuoli arvostelee hallituksen päätöstä, koska pelkää työnantajan mielivaltaa.

”Työnantajan mielivaltaa ei saisi lisätä niin, että työntekijä voitaisiin irtisanoa vaikka pärstäkertoimen perusteella”, sanoi johtaja Annika Rönni-Sällinen Suomen ammattiliittojen keskusjärjestöstä SAK:sta torstaina.

Lue tästä, miten työntekijäjärjestöt moittivat irtisanomisten helpottamista.

Kaikkosen mielestä on ymmärrettävää, että järjestelmän hyväksikäyttäminen nousee esiin, kun on puhe työlainsäädännöstä.

”Työntekijäpuolella saattaa olla sellainen fiilis, että nyt heistä halutaan eroon”, Kaikkonen sanoo.

Hän huomauttaa, että varsinkin pienissä yrityksissä uuden työntekijän palkkaaminen on todella suuri rahareikä.

”Kuka rekrytoi ihmisiä, käyttää sen ajan ja rahan, jotta voi antaa kenkää heti seuraavassa kuussa? Ainakaan pienet yritykset eivät palkkaa huvikseen”, Kaikkonen sanoo.

Kuvat ja teksti: Helsingin Sanomat, Helsingin Sanomat 13.4.2018