20.9.2018 klo 09:16
Uutinen

Yrittäjä kummeksuu SAK:n viestintää: ”Pelon annettiin vaikuttaa päätöksentekoon”

Perttu Kouvalainen ei usko, että yksikään yrittäjä haluaisi ehdoin tahdoin kiusata henkilökuntaansa.

Keskustelu irtisanomisen keventämisestä leimahti uudelle tasolle tällä viikolla, kun SAK:n mainoskampanja alkoi levitä julkisuudessa ja sosiaalisessa mediassa.

Fabrik Oy:n yrittäjä Perttu Kouvalainen pitää käsittämättömänä väitteitä siitä, että hallituksen esitys olisi yrittäjien mieleen, koska irtisanominen helpottuu.

– En tunne yhtäkään yrittäjää enkä ole koskaan kuullut sellaisesta tapauksesta, että yrittäjä haluaisi tieten tahtoen kiusata henkilökuntaansa. Henkilökunta on meille tärkeämpi kuin asiakkaat.

Kouvalaisen mukaan nimenomaan henkilökunta erottaa hänen yrityksensä kilpailijoista.

– Tietenkin tulee tilanteita, että joku työntekijä ei saa parasta itsestään irti. Silloin on viisainta päättää työsuhde.

– Mielestäni kaikki ne keinot, jotka rohkaisevat yrittäjiä kasvamaan ja työllistämään, pitää saada käyttöön, hän jatkaa.

Kouvalainen ei voi käsittää SAK:n viime päivien kohua herättänyttä viestintää.

– SAK:ssa ymmärretään varmasti, että tällainen viestintä ei ole heidän eikä suomalaisen yhteiskunnan edun mukaista. Jos antaa pelon vaikuttaa päätöksenteossa, kuten tässä on käynyt, se johtaa turhiin ylilyönteihin. Kukaan ei hyödy tällaisesta viestinnästä, eikä yrityskentällä ole SAK:n viestinnän mukaista vastakkainasettelua.

”Työsuhteeseen liittyy myös tunteita”

Sijaishaltija Oy:n yrittäjä Heidi Alariesto on toiminut yrittäjänä yhdeksän vuoden ajan. Viime kesänä hän työllisti yli tuhat teini-ikäistä kesätöihin.

– Uskon, että irtisanomisuudistus madalluttaa kynnystä palkata työntekijöitä. Työntekijän palkkaaminen on erittäin iso päätös, jota ei koskaan tehdä kevyin perustein. Siihen sisältyy niin isoja riskejä etenkin pienillä yrittäjillä.

Alariesto painottaa, että yksikään yrittäjä ei lähtökohtaisesti halua irtisanoa ketään.

– Tilanne on siinä vaiheessa jo todella solmussa. Juridisesti on hyvä, että tällainen lakimuutos tehdään.

– Koen työntekijät läheisiksi ystäviksi, Työsuhteeseen sisältyy myös tunteita. Lähtökohtaisesti työnantaja haluaa tehdä parhaansa, että työntekijä menestyisi. Uskon, että tunne on molemnminpuolinen. Irtisanominen vetää aina työnantajankin vakavaksi.

Teksti ja kuvat: Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Muita kiinnostavia aiheita