13.11.2018 klo 12:56
Uutinen

Yrittäjä menetti tehtaansa tulipalossa Kangasalla – ”Harmittaa itseni, työntekijöiden ja rakennusfirmojen puolesta”

Tulipalon takia yrityksen täytyy aloittaa yt-neuvottelut, sillä tuotanto tippuu puoleen. Tilauskirjat olivat täynnä kesään saakka, kertoo Iltalehti.

Suoraman Elementti Oy:n henkilöstö koki kauhun hetkiä maanantaina aamulla, kun yrityksen Kangasalan tehdas syttyi palamaan. Hydrauliikkakeskuksen paineet sytyttivät palon öljypisaroihin ja betonipölyyn, ja tuli levisi nopeasti.

Iltalehti kertoo, että yrityksen omistaja Rainer Senilä istui vaimonsa kanssa aamiaisella, kun hän sai tiedon tulipalosta. Tehdas oli ilmiliekeissä.

Senilä osti tehtaan konkurssipesältä vuonna 1997. Nyt yritys tekee yhdeksän miljoonan euron liikevaihtoa ja työllistää 60 henkilöä. Seinilä on virallisesti yrittäjäeläkkeellä, mutta kertoo olevansa asenteeltaan yrittäjä aina.

Kangasalan tehtaalla työskenteli 25 työntekijää. Palon alkaessa tehtaan aamuvuorossa oli 12 työntekijää, jotka kaikki selvisivät ulos vahingoittumattomana.

Kangasalan tehtaan toiminta oli määrä ajaa alas hiljalleen ja koko tuotanto oli määrä siirtää Lempäälään, sillä Kangasalan tehtaan alue on pohjavesialuetta ja kaavoitettu asuintaloille. Lempäälään valmistui hiljattain 3–4 miljoonaa euroa maksanut uusi tehdas, joka työllistää tällä hetkellä 30 työntekijää.

Yhteensä tehtaat valmistivat noin 35 kerrostalon elementit vuodessa. Yhtiön tilauskirjat olivat täynnä kesään saakka.

Nyt rakennuttajat yrittävät saada elementtejä muualta. Muuten rakennusurakoiden valmistuminen viivästyy.

Vaikka vakuutus korvaa tulipalon tuhoja, yrittäjän tappioksi tulee satoja tuhansia euroja. Samalla yritys joutuu aloittamaan YT-neuvottelut, sillä valmistus tippuu puoleen. Iltalehden haastattelussa pääluottamusmies Timo Honkoliini uskoo, että osalle löytynee paikka Lempäälän tehtaalta, osa lomautetaan, mutta osan työsuhde päättyy.

– Harmittaa kovasti itseni ja työntekijöiden ja elementtejä odottavien rakennusfirmojen puolesta. Tämä on force majeure -tilanne. Kyllä työntekijät tämän ymmärtävät, Senilä sanoo Iltalehden haastattelussa.

Senilä on joutunut kohtaamaan tulipaloja viisi kertaa aikaisemminkin. Niitä ovat aiheuttaneet sähköpääkeskus ja pari tulipaloa on osunut halleihin. Lisäksi perheen kesämökki paloi 1980-luvulla.

– Kyllä tästä selvitään. Niin on asennoiduttava, Senilä sanoo.

Toimitus (at) yrittajat.fi