Pyhän Annan lastenkirkko
Olavi Kumpulainen osti Vantaalla sijaitsevan Pyhän Annan lastenkirkon.
21.12.2022 klo 11:13
Uutinen

Yrittäjä Olavi Kumpulainen osti vantaalaisen kirkon 250 000 eurolla: ”Pysyy hengellisessä käytössä” 

Yrittäjän mukaan kauppa ei ole vielä kirkossa kuulutettu. Jos ja kun se toteutuu, kirkosta tulee tapahtuma- ja kokoontumistila.

Pitkään käyttämättömänä ollut, Vantaan Itä-Hakkilassa sijaitseva Pyhän Annan lastenkirkko saa pian uuden omistajan, jos parhaillaan käynnissä oleva valitusaika ei tuo mukanaan yllätyksiä. Asiasta kertoivat aiemmin Vantaan Sanomat ja Kotimaa-lehti.

– Homma ei ole vielä kirkossa kuulutettu valitusajan vuoksi, mutta tuomiokapitulin lopullinen päätös asiasta tammikuussa lienee läpihuutojuttu, 250 000 euroa kirkosta maksava yrittäjä Olavi Kumpulainen kertoo.

”Kuulin loppukesällä kaveriltani, että kirkko saattaisi olla kaupan.”

Olavi Kumpulainen, yrittäjä

Kumpulainen päätti tarttua tilaisuuteen loppukesällä.

– Kirkko ei ole ollut koskaan virallisesti myynnissä. Kuulin loppukesällä kaveriltani, että kirkko saattaisi olla kaupan. Seurakuntayhtymässä oli vaihtunut kiinteistöjohtaja ja hän olikin valmis keskustelemaan asiasta. Aikaisempi johtaja ei ollut.

Olavi Kumpulainen osti Pyhän Annan kirkon
Yrittäjä Olavi Kumpulainen osti Vantaalla sijaitsevan Pyhän Annan kirkon.

Vuonna 1968 valmistunut Pyhän Annan lastenkirkko asetettiin vuonna 2015 käyttökieltoon sisäongelmiin liittyvien epäilyjen takia. Kirkon kellarikerroksessa on toiminut taannoin päiväkoti, jonka työntekijät alkoivat oireilla.

Kumpulainen on valmistautunut isoon remonttiin.

– Tilasta on tehty paljon tutkimuksia ja useampi kustannusarvio, joihin perehdyin ennen kaupan allekirjoittamista. Hometta ei ole löytynyt, mutta väliseinissä on kosteutta.

Käyttökulut kylmänä yli 40 000 euroa

Pyhän Annan kirkossa on kahdessa kerroksessa yhteensä 890 neliötä. Kirkkosaliin mahtuu 150 ihmistä.

Seurakunnat ovat viime vuosina myyneet kirkkoja, koska niiden ylläpitäminen on erittäin kallista. Vallitseva energiakriisi on lisännyt kustannuksia entisestään. Kumpulaisen mukaan Pyhän Annan kirkon pitäminen tyhjillään maksaa noin 45 000 euroa vuodessa.

Kauppa ei silti pelottanut.

– Kirkon länsisiivessä on kaksi remontoitua, hyväkuntoista asuntoa. Tein tarjouksen vain asuntojen hinnan perusteella. Kirkkosalissa tai yläkerrassa ei ole ollut sisäilmaongelmia, hän kertoo.

Lentäjästä media-alalle

Vuonna 2020 Vantaan vuoden yrittäjäksi valittu Kumpulainen on entinen lähetyslentäjä ja lentoalan yrittäjä. Hän työskenteli kahdeksan vuoden ajan maailmanlaajuiselle lähetyslentojärjestölle MAFille Papua-Uudessa-Guineassa. Lähetyslentäjän tehtävänä on kuljettaa avustuslähetyksiä vaikeissa olosuhteissa, joissa teitä ei ole välttämättä käytettävissä.

Suomeen palattuaan Kumpulainen perusti ensimmäisen yrityksensä vuonna 2004 lentokonemekaanikon töitä varten. Nykyisin hänen päätyönään on johtaa kristillisiä julkaisuja tuottavaa Aikamedia Oy:tä. Kumpulaisen suunnitelmissa on sijoittaa vastikään Aikamedialle hankittu digipaino Pyhän Annan kirkon alakertaan.

– Kirkon yläkerran tiloja voidaan käyttää erilaisiin kokoontumisiin, konsertteihin ja hengellisiin tilaisuuksiin. Kirkko on ilmoittanut halukkuutensa käyttää kirkkoa juhlapyhien aikaisiin jumalanpalveluksiin. Tila pysyy hengellisessä käytössä, Kumpulainen vahvistaa.

Kirkon päätyminen yksittäisen yrittäjän omistukseen ei ole täysin ainutlaatuista Suomessa. Vuonna 2019 Seppo Vihinen osti purku-uhan alla olleen Vaaralan kirkon. Tämän hetken tiedon mukaan Helsingissä sijaitseva Vuosaaren kirkko on niin ikään tulossa myyntiin.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen