17.3.2022 klo 11:57
Uutinen

Yrittäjä, oletko varautunut lomaan? – Lomakauteen kannattaa tehdä suunnitelma, jotta lomailu onnistuu

Yrittäjä kerryttää loma-ajan palkkansa itse. Suunnittelulla ja varautumisella se onnistuu.

Valo lisääntyy ja kesä lähenee, on aika tehdä lomasuunnitelmia! Vai onko? Monella yrittäjällä lomat jäävät haaveeksi tai vähintään liian lyhyiksi.

Yrittäjägallup vuoden 2021 kesäkuulta kertoo, että 16 prosenttia yrittäjistä lomailee kesällä korkeintaan viikon. Vastaajista 51 prosenttia on pitänyt lomaa korkeintaan kaksi viikkoa. Alle puolet kokee pystyvänsä pitämään riittävästi lomaa.

Koronakriisin takia lomat lyhenivät entisestään.

– Heidän osuutensa, jotka eivät ole vuoteen pystyneet lomailemaan ollenkaan, lähes tuplaantui. Se on huolestuttavaa, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoi kesäkuussa.

Parhaiten lomien pitämisessä onnistuvat yli 10 henkeä työllistävät yrittäjät. Hankalinta lomien pitäminen on yksinyrittäjille ja pienille työnantajille.

Lyhimmät kesälomat pidetään rakentamisen ja palveluiden toimialoilla.

Loma ja irtiotto työstä on tärkeää kuormittumisesta palautumisen. Ilman palautumista vaarana on työuupumus, joka on yritykselle kalliimpaa kuin muutaman viikon lomailu.

Kerää lomakassaa pitkin vuotta

Loman pitäminen tarkoittaa yritykselle aikaa, jolloin laskutettavaa työtä ei synny. Loman jälkeenkin voi kestää tovi ennen kuin laskutettavaa työtä alkaa kertyä. Lomaan pitää siis valmistautua taloudellisesti etukäteen. Idea palautumisesta ei toteudu, jos loma kuluu rahahuolia miettiessä tai puoliksi töitä tehden.

Merkitse lomajakso kalenteriin ajoissa, jotta ehdit kerätä rahaa lomailuun tarpeeksi. Kuinka paljon tarvitset ja kuinka paljon pystyt säästämään kuukaudessa lomaa varten? Laske kuukausittaiset kulusi sekä esimerkiksi lomamatkan hinta. Mistä voisit säästää lomakassaan?

– Loma tarkoittaa väistämättä kuoppaa kassavirtaan. Suosittelen myymään projektin loman jälkeiselle ajalle niin, että se alkaa pian loman päättymisen jälkeen. Näin laskutettavaa työtä alkaa kertyä nopeasti ja kuoppa lyhenee, Tilitoimisto Uotila & Laineen Jussi Uotila sanoo.

Hinnoittelu on yksi tapa saada kauppaa heti loman jälkeen. Tarjouskampanja loman jälkeiselle viikolle voi käynnistää myynnin vauhdilla.

Tutustu myös tuettuihin yrittäjälomiin.

Tee suunnitelma

Lomalla pitäisi irtaantua arjesta, työajatuksista ja pystyä tekemään itselle mielekkäitä asioita ja olemaan fyysisesti aktiivinen. Duodecimin loman ja vapaa-ajan psyykkisiä terveysvaikutuksia kertaavan artikkelin mukaan mitä kuormittuneempi ihminen on, sitä pidemmän loman hän tarvitsee. Lyhyestäkin lomasta on kuitenkin hyötyä. Tärkeää on, että pystyy irtaantumaan töistä ja kerryttämään kuluneita voimavaroja.

Erityisesti yksinyrittäjä tai pienen yrityksen yrittäjä ei ehkä voi olla kuukautta putkeen lomalla. Muutamia päiviä voi joutua käyttämään työntekoon, kuten laskutukseen tai laskujen maksamiseen. Silloin on hyvä tehdä suunnitelma, johon merkitsee työhön käytettävät päivät tai tunnit. Kun sitoutuu suunnitelmaan, töitä ei tule tehtyä vähän joka välissä, vaan sille omistettuna ajankohtana, jonka jälkeen voi palata loma-asetuksiin.

Duodecimin vinkkaa kirjaamaan keskeneräiset työt muistiin ja sijaistamisesta sopiminen. Sekin edistää työstä irtaantumista.

Mieti sopiva ajankohta

Jokaisella yrityksellä ja toimialalla on sesonkinsa. Jos lomailu ei onnistu kesällä, järjestä loma sesongin ulkopuolelle.

– Loman ajankohta kannattaa päättää. Ilmoittaa se henkilökunnalle ja asiakkaille. Niin vältät tulipalot ja pientä työtä, Uotila sanoo.

Sijaisjärjestelyt ja yhteistyöjärjestelyt jopa kilpailijoiden kanssa voivat olla luovia tapoja mahdollistaa lomailu. Sijaisille täytyy hyvissä ajoin varmistaa järjestelmien käyttöoikeudet. on myös hyvä varmistaa, että tarjousten teko ja tilausten vastaanotto sujuu lomankin aikana.

Jos pidempi irtaantuminen ei kerta kaikkiaan onnistu, järjestä pitkin vuotta useampi irtiotto, jolloin irtaannut töistä kokonaan. Vaihda maisemaa ja sulje työasiat pois laitteista sekä mielestä.

– Jos ajattelee olevansa korvaamaton, kuten allekirjoittanut joskus, kannattaa suosia minilomia torstaista maanantaihin. Ennen pandemiaa saatoin käydä ulkomailla katsomassa jalkapallo-otteluita. Vaikka työasioista ei pääse täysin irti, ne eivät seuraa matkalle samalla tavalla, Uotila sanoo.

Ajasta ja automatisoi

Jos työhösi tai markkinointiisi kuuluu somejulkaisujen tekeminen, voit ajastaa niitä etukäteen. Työsähköpostiin ja puhelimeen kannattaa laittaa lomavastaaja.

Juttua varten on haastateltu myös Taloushallintoliiton taloushallinnon johtavaa asiantuntijaa Janne Fredmania. Asiasta on aiemmin kirjoittanut Ukko.fi.

Elina Hakola