2.10.2018 klo 13:41
Uutinen

Yrittäjä, tiedätkö oikeutesi? Katso asiantuntijan ohjeistus keskiviikon lakkoon

Suomen Yrittäjien työmarkkinajohtaja kertoo, miten yrittäjän kannattaa varautua keskiviikon lakkoon.

Keskiviikkona 3.10. alkava lakko näkyy muun muassa teollisuudessa ja palvelualoilla. Suomen Yrittäjien työmarkkinajohtaja Janne Makkula antaa yrittäjille viime hetken ohjeet.

– Kenenkään ei ole pakko osallistua työtaistelutoimenpiteisiin. Ketään ei voida pakottaa lakkoon, Makkula korostaa.

– Lakon aikana yrityksen kannattaa pitää tuotanto ja toiminta mahdollisimman ennallaan. Jos tulee viivästyksiä, kannattaa informoida omia sopimuskumppaneita ja asiakkaita, hän jatkaa.

Makkula korostaa, että liittoon kuulumattomien ei tarvitse osallistua lakkoon, vaikka ay-liikkeen riveistä tällaista viestiä on kuulunutkin.

”Ylityökielto täysin vapaaehtoinen”

Useammalla alalla on parhaillaan käynnissä ylityökieltoja. Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL aloitti ylityö- ja vuoronvaihtokiellon lähes kaikilla aloillaan maanantaina 1. lokakuuta. Sen piirissä on lähes 100 000 jäsentä. Palvelualojen ammattiliitto PAMin hallitus sen sijaan päätti kaikkia sen aloja koskevasta ylityökiellosta 3.– 23. lokakuuta.

Ammattiliitto Pron, Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:n ja Teollisuusliiton julistama ylityökielto tuli voimaan jo 17. syyskuuta. Tehyn ja Superin ylityö- ja vuoronvaihtokielto alkoi 26. syyskuuta.

– Ylityökielto on täysin vapaaehtoinen eli työntekijä saa halutessaan tehdä myös ylityötä, kunhan sopii siitä työnantajan kanssa, Makkula muistuttaa.

Tarvittaessa yrittäjä saa apua Suomen Yrittäjien neuvontapalvelusta 09 229 222. Katso lisää lakko-ohjeita täältä.

Teksti ja video: Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Muita kiinnostavia aiheita