15.2.2017 klo 15:30
Uutinen

Yrittäjä vinkkaa: Hankinnasta jäi hyvä kokemus – ”Ei ollut mörkö niskassa”

Kankaanpääläisen Satamotorsin yrittäjät tutkailevat silloin tällöin HILMA- ilmoituskanavaa löytääkseen oman alansa julkisia hankintoja.

Yrittäjäsanomien Yrittäjä vinkkaa -palstalla etsitään vinkkejä julkisiin hankintoihin osallistumiseen.

HILMA on työ- ja elinkeinoministeriön ylläpitämä sähköinen ilmoituskanava, jossa hankintayksiköt ilmoittavat julkisista hankinnoistaan.

Grandellin Liikenne Oy:n Aki Grandell nosti viime viikolla tikunnokkaan kilpailuttajien osaamattomuuden.

– Kilpailutukset ovat huonoja. Ei ymmärretä kilpailutettavaa liiketoimintaa eikä sen kustannusrakennetta.

Yrittäjä toimitti ajoneuvoja pelastuslaitokselle

Tällä viikolla vinkkinsä antaa Satamotorsin yrittäjä Turo Korjansalo. Viralliselta nimeltään yritys on Macvers Oy.

Satamotors tarjosi ja pärjäsi pelastuslaitosten laitehankintoja koskevassa kilpailutuksessa. Reilut kaksi vuotta sitten tehdyssä kilpailutuksessa pelastuslaitos hankki maasto-ajoneuvoja.

– Pärjätäkseen pitää olla kokonaispaletti kunnossa ja pystyä tarjoamaan juuri sitä, mitä julkinen taho haluaa, Turo Korjansalo sanoo.

Hankinnoissa silmiin on pistänyt epäkohtiakin

Liian räätälöidyt hankinnat ovat jääneet mietityttämään satakuntalaista yrittäjää.

– Olen katsonut meidän alan hankintoja Hilmassa eri alueiltakin, ja niistä osa on ollut hyvin räätälöityjä. Esimerkiksi jos moottoritilavuus on rajattu, ei pysty tarjoamaan kuin yhtä merkkiä.

Tällainen vaatimus rajaa osan tarjoajista pois.

– Ehkä johtuu siitä, että halutaan tietyn merkkinen laite, tai voi olla, ettei kilpailuttaja edes tiedä, että tietty kuutiotilavuus rajaa vain yhteen merkkiin.

Kaiken kaikkiaan moottoripyöriin ja mönkijöihin erikoistuneessa liikkeessä julkisten hankintojen kokemukset ovat hyviä. Yritys myy myös ajovarusteita ja tekee huoltoja.

– Ei meillä ainakaan ollut mikään mörkö niskassa. Kun oli sovittu tietty päivämäärä, niin sitä pystyttiin siirtämään puolin jos toisin viikolla eteenpäin, jos tehtiinkin lisätöitä tai matkaan tuli viivästyksiä jostain syystä. Eikä tästä seurannut sanktioita, Korjansalo kertoilee.

Hankintoihin osallistuminen ei vaadi paperiruljanssia

Paperityöt hoituivat hyvin eikä tarjouksen tekeminen olisi byrokratiaan kaatunut.

– Byrokratiaa ei ollut enempää kuin mitä nyky-yhteiskunnassa joutuu muutenkin kohtaamaan.

HILMA- ilmoituskanavassa on tietty päivämäärä, johon mennessä tarjous pitää jättää.

Turo Korjansalon mukaan heidän tuotteensa ovat pääsääntöisesti edullisia, ja tällaiset ajoneuvohankinnat menevät usein pienhankintojen piiriin.

Kaksi työntekijää kahden yrittäjän lisäksi työllistävä yritys aikoo jatkossakin tutkailla HILMA:sta julkisia hankintoja ja tarjota sopivan sattuessa kohdalle. Satamotorsin toinen yrittäjä on Kari Korjansalo.

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta@yrittajat.fi